Hlavní obsah
Seberozvoj

Nevyžívejte se v pocitu beznaděje a raději se věnujte duševní prevenci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Pocit beznaděje

Zoufalství, beznaděj, marnost. Je snadné těmto pocitům podlehnout. Když se jim však poddáme, dáváme Vesmíru najevo, že život jím nám darovaný nezvládáme. Proto raději učiňme preventivní opatření.

Článek

Klasik prohlásil: Nechť naleznu odvahu změnit věci, které změnit můžu. Nechť naleznu sílu přijmout věci, které změnit nemůžu. A nechť naleznu moudrost poznat mezi nimi rozdíl.

Rychlé životní tempo a zběsilé bombardování ze strany médií utlumily schopnost mnoha lidí orientovat se v současném světě. Obzvláště proto, že informace na nás se valící jako sněhobílá lavina jsou především negativního charakteru, jejichž pesimismus je ještě mnohočetně znásobený touhou informátora za každou cenu šokovat, vyděsit a ohromit. Čím více emocí informace vyvolává, tím je zapamatovatelnější a neodolatelnější v pokušení se v ní rýpat a znepokojovat se jí. Jakmile se necháme svést k tomu, že se nám ona otřesná a skandální zpráva usadí ve vědomí, jsme ztraceni. Naše soudnost je zasažena a naše duševní rovnováha narušena.

Proto než otevřete bulvární časopis, rozkliknete článek se skandálním titulkem či si pustíte senzachtivé televizní noviny, je dobré si dopředu uvědomit, že pravda nám veřejně nabízena ještě zdaleka neznamená, že se skutečně jedná o nestrannou a objektivní pravdu. Jako se říká, že „Dějiny píší vítězové“, tak je holým faktem i to, že pravda dnes nám předkládaná může být zítra stejnými lidmi odsouzena jakožto nehorázná lež. Toto se děje dnes a denně. Jan Žižka před půlstoletím oslavován coby šlechetný hrdina je dnes odsuzován coby pirát a plenitel. A co bude pod jeho jménem ve slovníku napsáno zítra? Kdo ví…

Není třeba hned odvézt televizi na skládku, odstřihnout domácnost od internetu a při průchodu kolem stánku s novinami se dívat zatvrzele na druhou stranu. Stačí jen trocha soudnosti a schopnosti podívat se na překládané události z více úhlů.

Preventivní opatření k zachování duševní rovnováhy v překotné informační době jsou tedy následující:

  1. Poznat rozdíl mezi skutečnostmi, které změnit můžeme a na které nemáme žádný vliv. Následně za věci ze druhého ranku (ty námi neovlivnitelné) nepřebírat zodpovědnost.
  2. Soustředit většinu pozornosti ve svém životě na ty předměty, které ovlivnit můžeme a které tvoří náš vlastní a autentický život (práce, rodina, koníčky).
  3. Uvědomit si, že média jsou na jedné straně úžasným prostředkem k šíření užitečných a potřebných informací, na druhé straně mohou být ale velice účinně zneužita k manipulaci nesčetných davů a roznášení virů strachu, děsu a beznaděje.

Pakliže se přistihnete, že si v duchu opakujete věty ve smyslu „Jsem tak bezvýznamný, že vlastně nic nezmůžu…“, „Ten dnešní svět je tak hrozný…“, „Doba je zlá…“, „Dnes nelze nikomu a ničemu věřit…“, pak je to pro vás signálem, že jste někde ve svých preventivních opatřeních k zachování duševního zdraví učinili chybu :).

Toto téma je součástí mé připravované knihy o psychosomatice: Emoce jako nejmocnější lék.

Jak zjistit, zda máte zdravě nastavené hranice ve vztazích, se dočtete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz