Hlavní obsah
Krása a fitness

Udělejte si z dovolené elixír zdraví a hubněte přirozeně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Dovolená

Zhubnout do plavek je pro řadu dospělých velká motivace, hubnout v plavkách je však daleko radostnější a přirozenější záležitost.

Článek

Nastávají prázdniny, pro děti čas nejkrásnější. Těší se na ně celý rok a jakmile začnou, tak doufají, že nikdy neskončí. Ovšem i pro dospělé lidi prací povinné jsou červenec se srpnem symbolem nejhezčího ročního období. Symbolem dovolené. Symbolem léta, slunce, moře, volna a svobody.

Využijte proto dobu zlatavých paprsků a azurové oblohy nejen k odpočinku od zaměstnání, nýbrž i ke zformování postavy a zlepšení zdraví.

Jak využít dovolenou v létě pro své zdraví naplno:

  1. Pohyb. Při náročném sportu produkuje naše tělo především endorfin. Jedná se o hormon, jehož prvotním účelem je potlačení bolesti. Když cítíme, že už nemůžeme a píchání v boku je nesnesitelné (například při běhu), vyplaví nám tělo endorfin a bolest je okamžitě utlumena. Nicméně pokud má být pohyb zdravý, nevyplácí se chodit příliš přes bolest. Naopak, pokud nám dělá sport radost, začne tělo produkovat hormon pozitivity a dobré nálady - serotonin. Tento hormon štěstí upevňuje naše zdraví a imunitu sám o sobě již svojí přítomností. Nemusíte se držet jen klasických letních sportů, jako je plavání, jízda na inline bruslích či na kole. Vyzkoušet můžete i exotičtější dovolenkové aktivity jako windsurfing, vodní lyže nebo lanovou dráhu nad mořskou či jezerní hladinou. Po zvládnutí těchto nevšedních zážitků se totiž dostává ve vašem těle ke slovu další hormon štěstí - dopamin.
  2. Pobyt ve vodě. Nejen plavání, nýbrž i jakékoliv jiné radovánky ve vodním živlu nás otužují. A otužilost je základem pevné imunity. Je pravda, že voda určitým způsobem navyšuje podkožní tuk, čímž nás chrání před zimou, a není tedy ideálním prostředkem pro vyrýsování každého svalu na těle, což vadí asi nejvíce kulturistům. Naproti tomu však formuje postavu do tvaru písmene V a chůze po pás ve vodě zpevňuje kotníky, kyčle a bederní páteř a navíc modeluje zadek do atraktivního kulatého tvaru.
  3. Bosá chůze. Chůze bosky po kamenech je alternativou k reflexní masáži chodidel. Spouští samo-regenerační proces organismu a stimuluje všechny orgány těla. Bosá chůze v písku zase zvyšuje odolnost kotníků a zpevňuje všechny svaly a šlachy v oblasti dolních končetin.
  4. Slunce. Sluneční svit je největším zdrojem vitamínu D a serotoninu. Déčko potřebujeme pro pevné kosti, serotonin zase pro dobrou náladu, spánek, paměť a duševní vyrovnanost. Není náhoda, že země s celoročním nedostatkem slunečního záření zapisují nejvíce sebevražd, v čele s Finskem. A mimoto slunce opět zvyšuje otužilost, je tudíž jedním ze stěžejních pilířů imunity.
  5. Dostatek relaxace. Zvláště pokud máte v průběhu celého roku velké pracovní vytížení spojené se stresem, měli byste věnovat velkou část dovolené i pasivnímu odpočinku. Jeho základem je dostatek spánku a pohodová atmosféra ve vašem okolí. Neřešte proto o dovolené nepříjemné záležitosti, ať již pracovní či osobní. Vyhraďte tento čas jen klidu a míru.

Klasik prohlásil: „Žij takový život, abys si z něj nemusel brát dovolenou.“ Nicméně i tak se v létě nějaký čas dovolené hodí. Mimo jiné i ke zdravému zformování postavy.

Jak se zbavit minulosti jednou provždy se dozvíte v tomto videu.

O nejčastějších chybách mužů na prvním rande se dočtete v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz