Hlavní obsah
Seberozvoj

Využijte stres k dobru: Musíte ale znát rozdíl mezi hodným a zlým stresem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Stres

Stres prodělává pravidelně každý z nás, a tak by také měl každý vědět, v čem nám pomáhá a v čem naopak škodí.

Článek

Stres je nejen přirozený, nýbrž i nezbytný

Stres je naprosto přirozená reakce organismu na hrozící nebezpečí. Dle toho se také v těle spustí fyziologické procesy, které ho připravují na boj nebo útěk: svaly se začnou rapidně okysličovat a zásobovat živinami, utlumí se trávící soustava a slinné žlázy, smrští se pohlavní orgány, dojde ke zrychlení tepu a respirační činnosti, rozšíří se zorničky pro zlepšení periferního vidění a následuje mnoho dalších tělesných procesů. Pokud využijeme zvýšený výkon našeho organismu (původně k boji nebo útěku), stres projde obvyklým vývojem, nahromaděná energie je spotřebována a stres zákonitě odezní.

Problém nastává, jestliže nasbíranou energii ze sebe nevydáme a zablokujeme ji v našem těle. Zablokovaná energie totiž vždy vede k dysfunkci organismu. Ze zákona zachování energie víme, že energii nelze vyrobit ani zničit, nýbrž ji pouze přeměnit na jiný druh energie. V případě nevybitého stresu se nespotřebovaná energie uvnitř těla přemění na nezpracovaná traumata, jež se později stanou základem patologických ohnisek bolesti vedoucích k rozvinutí odpovídající nemoci.

HODNÝ STRES (eustres)

Jak již bylo řečeno, v dřívějších dobách bylo ve své podstatě možno nazvat jakýkoliv stres hodným, resp. užitečným. Člověku umožnil útěk nebo boj. A i pokud v souboji o přežití neuspěl a byl zabit, stres sám o sobě byl do poslední chvíle jeho spojencem dávajícím mu naději na vítězství. Proto využít zvýšeného výkonu organismu je prvotní prevence k tomu, abychom si stresem nenechali poškodit zdraví.

Chceme-li stres nazvat „hodným“, je dále zapotřebí, aby byl spojen s činností, o níž se domníváme, že ji zvládneme. Jestliže se bude jednat o situaci, jež v nás svojí neřešitelností vyvolá pocit beznaděje, pak se o hodném stresu hovořit nedá.

Eustres mimo jiné zkvalitňuje kognitivní (rozpoznávací) schopnosti, zlepšuje paměť (abychom si lépe zapamatovali vzorce hrozícího nebezpečí) a výrazně zvyšuje naše reflexy a reakční odezvu. Mnoho lidí, kteří prošli akutním ohrožením života, dokonce popisují, že se jim v tu chvíli doslova hmatatelně zastavil čas. Během několika okamžiků dokázali provést tolik úkonů vedoucích k záchraně, že zpětně nejsou schopni pochopit, jak to všechno mohli stihnout.

ZLÝ STRES (distres)

Zlý stres vzniká v situacích, kdy nevěříme ve své schopnosti hrozící nebezpečí zvládnout a proto se nerozhodneme pro žádnou z variant boj/útěk. V té chvíli přijde fyzické ustrnutí a nahromaděná energie není vybita. Protože se však nemůže nikam ztratit, doutná v našem těle jako dýmovnice vhozená do plechové popelnice. A to následně vede k opačnému účinku, než jaký vyvolal hodný stres - zhorší se kognitivní schopnosti, přestává nám fungovat paměť a nejsme schopni adekvátně reagovat téměř na nic. Máme pocit, jakoby se nám zamlžil mozek.

Protože je v dnešní civilizované době jen velmi málo situací, na které by bylo adekvátní reagovat způsobem, k němuž stres prvotně sloužil (bojem či útěkem), zůstává u moderního člověka většina stresových záležitostí bez zdravé odezvy. Tlak kvůli termínům, problémy s nadřízeným, napětí za volantem v dopravní špičce, neshody v partnerství, neprospívající děti, rušné a přelidněné ulice - to vše spouští v našem organismu stresové procesy sloužící ke zvýšenému výkonu, ovšem k takovému výkonu následně nedojde a my se dusíme kouřem z dýmovnice uvězněné v našem těle a mozku. Dusíme se zablokovanou energií.

JAK VZLÁDNOUT STRES

  1. Ventilujte energii. Dnes již není většinou nutnost boje či útěku, což je na druhou stranu také dobře. Negativní energii je ale potřeba nějakým způsobem dostat z těla ven, abychom se jí nenapěchovali až k prasknutí. Proto nezbývá, než si najít neškodný náhradní cíl, kterému svoji negativní sílu předáme. Může to být třeba boxovací pytel, ale i jakýkoliv jiný druh těžké fyzické aktivity: štípání dříví, cvičení v posilovně, běhání, jízda na kole, plavání. Problémem samozřejmě zůstává, že většinou se nemůžeme z práce nebo z nastartovaného vozidla sbalit a vyběhnout do hor či skočit do rybníka. Pro tyto případy je dobré vytvořit si vlastní rituál ke zvládnutí zlého stresu, například nosit v kapse gumový posilovací kroužek. Je pořád zdravější vybít svoji nahromaděnou negaci do kousku pryže, než si ji v sobě držet.
  2. Jakmile máte trochu uklizeno ve svém těle, udělejte si pořádek i v hlavě. Ujasněte si myšlenky a zpomalte frekvenci mozku - k tomuto je nepříhodnější dívat se po určitý čas do bílé barvy. Jakmile se takto uklidníte, budete lépe schopni identifikovat důvody a příčiny stresu.
  3. Změňte v rámci možností náhled na celou situaci. To znamená, abyste na stresové události neviděli pouze zápornou stránku věci, nýbrž si na ní našli i něco pozitivního. Vnímejte ji jako zkušenost, která vám dává příležitost se někam posunout. Berte ji jako výzvu.
  4. Vypovídejte se. Naštval vás kolega, partner nebo šéf? Nenechávejte si svoji naštvanost jen pro sebe. Můžete se z toho samozřejmě i vykřičet, tu však je stejný problém jako se sportem - většinou není možné ztratit zcela zábrany, protože převážná část stresových situací se odehrává na veřejnosti. Kdybyste se zcela oddali svému hněvu, úplně pozbyli sebeovládání a začali řvát jako lev v říji, zřejmě byste se opravdu zbavili nahromaděného stresu, nicméně byste se nejspíše rychlostí blesku ocitnuli ve svěrací kazajce u MUDr. Chocholouška.

Proto si raději co nejdříve promluvte s kolegou, kterému věříte. Nebo zavolejte kamarádovi či kamarádce a sdělte jim svůj negativní zážitek.

Ovšem varování - dejte si u toho pozor na dvě věci:

  • Abyste nepoužívali příliš vulgární slova, protože ta ve vás budou vztek jen přiživovat a negativita se vám bude stále vracet jako bumerang.
  • Abyste je neobtěžovali svými problémy příliš často. Brzy byste se pro ně stali otravnými bytostmi a chronickými stěžovateli.

Stresu se nedá nikdy zcela vyhnout, a tak to také má být, protože je přirozenou součástí lidského fungování. Od počátku světa pomáhal lidem, ale i všem ostatním živým tvorům, přežít. V mnoha případech lze však „zlý“ stres přeměnit na „hodný“, pakliže víme, jak na to. Potom můžeme využít i zlepšených kognitivních schopností a nahromaděné energie k vyšší produktivitě a lepšímu výkonu.

O technikách, které vám pomohou zvládnout depresi, se můžete dočíst v tomto článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz