Hlavní obsah
Seberozvoj

Techniky, které vám pomohou zvládnout depresi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Techniky ke zvládnutí deprese

Poruchy nálad a návaly úzkosti nutně nepředpokládají užívání antidepresiv. Při použití správných metod si člověk může účinně pomoci i bez nich.

Článek

ZABLOKOVANÁ ENERGIE

Náš organismus při stresu mnohonásobně zvyšuje citlivost vnímání a rozpoznávací schopnosti. V těle se nám začnou ve velkém rozkládat energetické zásoby a organismus je „nadupaný“ na maximum. K tomu ještě vyplavuje látky, jež zlepšují paměť, abychom si pro příště zapamatovali, co stres spustilo a jak jsme se s ním vypořádali. Jestliže tento obrovský příval energie zvládneme a využijeme zvýšené schopnosti k pozitivním účelům, prožijeme tzv. „hodný stres“, neboli eustres. Pakliže ale nevíme, co si s energetickou záplavou počít, dostaví se ustrnutí a beznaděj. Energie zůstane zablokována v těle a následně se naopak naše rozhodovací a rozpoznávací schopnosti zhorší. Při opakovaných procesech tohoto druhu se pak dostaví deprese.

Jak učinit první krok ke šťastnějšímu mentálnímu nastavení se dozvíte v tomto článku.

DEPRESE OVLIVŇUJE VNÍMÁNÍ SVĚTA OKOLO NÁS

Zatímco zamilovaný člověk vidí svět v krásnějších a neónovějších barvách, člověk v depresi vnímá vše v antracitově šedé a černé. U zamilovaného jedince řídí jeho tělo hormony štěstí, především oxytocin a serotonin. Depresivní člověk je ve vleku stresových hormonů, zejména adrenalinu a kortizolu. Proto všechno, co v tomto mentálním rozpoložení zažije, má tendenci převádět na zápornou hodnotu. I věci, které by mu za jiných okolností záporné vůbec nepřipadaly.

TECHNIKY KE ZVLÁDNUTÍ DEPRESE

  • Pečujte o svůj žaludek a střeva. Zní to možná legračně, ale je to tak. Jako prochází žaludkem láska, stejně tak v něm má mnohdy původ i deprese. Kupříkladu serotonin vzniká z 90% ve střevech. Můžete proto významným způsobem podpořit tvorbu tohoto hormonu dobré nálady a štěstí tím, že zvýšíte konzumaci potravin bohatých na L-tryptofan: drůbeží maso, vejce, mořské živočichy, výrobky z domácího mléka, banány, jahody, ořechy a semena. Dále je pak dobré vědět, že potraviny s vysokým glykemickým indexem (vysoký obsah sacharidů) vedou ke zvýšené tvorbě inzulinu, v horším případě i jeho "kompenzačního" hormonu glukagonu, což má za následek zvýšenou únavu organismu a výkyvy nálad.
  • Nastavte si pravidelný spánkový cyklus. Jestliže si seřídíte své biologické hodiny, zvýší se vám opět produkce serotoninu. A k tomu i jeho noční varianty - melatoninu. Ideální je co nejvíce dodržovat západ a východ slunce. Po soumraku poté používejte na mobilu a počítači teplé podsvícení, tedy to s příměsí červeného světla. Snažte se držet svůj spánek v limitu mezi šesti a devíti hodinami denně. Spát méně i více je z dlouhodobého hlediska škodlivé a vaši depresi to jen přiživí.
  • Zvyšte pobyt na slunci. Slunce je nenahraditelným zdrojem serotoninu a člověk byl přírodou stvořen k tomu, aby v dosahu jeho paprsků trávil většinu dne. Moderní civilizace toto přirozené nastavení neskutečným způsobem znásilnila a v dnešní době naopak většina lidí tráví bílý den zavřená v antislunečních komnatách: ve školách, kancelářích, pracovnách, továrnách a fabrikách.
  • Alespoň lehce si každý den zacvičte. Cvičení přesune energetické zásoby do vašich svalů a odebere pozornost duševnímu rozpoložení. Při sportu se taktéž vyplavují hormony štěstí, hlavně endorfin a serotonin. Máte-li rádi hudbu, spojte pohyb s jejím poslechem, čímž svoji dobrou náladu ještě více podpoříte.
  • Zkuste meditaci či afirmaci. Ne každý je vyloženě meditativní typ a mnoha lidem chybí k této technice potřebný vnitřní klid. Přesto i oni se mohou postupem času vypracovat a dosáhnout alespoň částečných úspěchů v procesu prohlubování vlastního vědomí. Afirmace jsou poté velice účinnou metodou k přeprogramování negativních myšlenkových vzorců. Můžete zdarma vyzkoušet třeba tuto pozitivní afirmaci.

Nejdůležitější rada:

PŘI DEPRESI BERTE SVÉ EMOCE A POCITY S REZERVOU! Již jsme si řekli, že zatímco zamilovaný člověk vidí všechno barevně, depresivní jedinec přebarvuje vše na černo. Proto si toto rozumově uvědomte a mějte na paměti, že nic není tak černé, jak se vám v tuto chvíli zdá. Máte tendenci k paušalizování celého světa za pomocí negativních a absolutorských slov: NIKDO (Nikdo mě nemá rád), NIKDY (Nikdy nebudu šťastnější), NIC (Nic se mi v životě nedaří) a podobně. Nyní již víte, že je to pouze vaše okamžité subjektivní vnímání situace a že na vině je zamračený filtr nastavený vaší depresí. Proto si můžete být jisti jedinou věcí, a sice že všechno je úplně jinak :).

Zdroje a doporučená literatura:

Overcoming Depression 3rd Edition: A self-help guide using cognitive behavioural techniques, Paul Gilbert

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz