Hlavní obsah
Psychologie

Toužím po lásce, přesto zničím každý vztah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Kopecký/pixabay.com

Strach z emoční blízkosti

Strach z emoční blízkosti. Důvod, proč se někteří lidé chovají k milovanému partnerovi tak, že ho nakonec přinutí vztah opustit.

Článek

Takoví lidé jsou přesvědčeni, že si lásku nezaslouží. Nedokáží ji prožít bez výčitek, zcela se jí oddat. Místo, aby ji naplno vpustili do sebe, nevědomě se chovají tak, že ji destruují.

Paradoxně právě tito lidé po lásce nesmírně touží a potřebují ji nejvíc. Jakmile ovšem do jejich života přijde vhodný partner, jako stvořený pro skutečnou a upřímnou lásku, zalezou do své ulity a snaží se ze všech sil rodící se citové pouto rozbít. Jedná se o klasický bludný myšlenkový vzorec. A kde tento toxický vzorec vzniká? Na pohled nelogické chování má své kořeny tam, kde vlastně všechny negativní myšlenkové vzorce - VE STRACHU.

Ochranný krunýř

Ti nejcitlivější lidé odmítají k sobě kohokoliv připustit. Bojí se ublížení. Děsí se představy, že někomu otevřou svá srdce, protože o to zranitelnější poté budou. Poddají-li se lásce, budou svým citům vydáni na milost a v případě zrady je čeká velká bolest a zklamání.

V principech psychosomatiky toto vidíme zcela běžně. Je-li žena psychicky či fyzicky týrána, může její tělo začít ve větší míře ukládat podkožní tuk, čímž vytvoří onen mentální ochranný krunýř i v tělesné rovině. Hmotný tuk je projevem nehmotné potřeby držet si ostatní dál od těla. Je to také jeden z důvodů, proč má velké procento týraných žen větší náchylnost k obezitě. Mimochodem, další důvod je rovněž psychosomatický - chybějící emoční lásku si kompenzují sladkostmi ve hmotné rovině. Obdobné zákonitosti často platí i u šikanovaných dětí.

Původ strachu z emoční blízkosti

Jak již bylo zmíněno, původem strachu z emoční blízkosti může být dřívější týrání, šikana či zneužívání v dětství. Mnohdy se tyto negativní zážitky promítnou i do sexuální oblasti a takový člověk má problémy s intimitou. Fyzickou blízkost druhé osoby vnímá jako ohrožení svého života nebo pohlavní svobody. Jeho reakce je proto v souladu s tím, jak reagujeme v případě ohrožení - máme tendenci utéct. Proto utíká ze vztahu, pokud ten se začne stávat intimním a citově významným.

Projevy úzkosti z emoční blízkosti

Tento druh fobie má vážné fyziologické projevy, přičemž nezřídka se blíží projevům panické ataky:

  • zrychlené dýchání
  • pocit nekontrolovatelného bušení srdce
  • tlak pod hrudní kostí
  • studený pot
  • celková nevolnost

Léčba strachu z emoční blízkosti

Vhodná léčba závisí vždy na příčinách, jež u dotyčného úzkost z emoční blízkosti vytvořily. Pokaždé je základem léčby konfrontace s minulostí, jež vede k odhalení původu tohoto chorobného strachu. Velmi často se jedná o dost těžký úkol, neboť lidský mozek má obvykle tendenci chránit svého majitele tím, že vytěsní traumatizující událost do nevědomí, čímž mu poskytne falešný pocit úlevy. Jedná se však pouze o dočasné odložení problému, jež napáchá v psychice člověka výrazně větší škody, než kdyby došlo k přímé konfrontaci. Čím delší dobu trauma v nevědomí zůstane, tím náročnější a zdlouhavější bude odstraňování jeho následků.

Proto by člověk trpící strachem z emoční blízkosti neměl léčbu nikdy odkládat. Naopak, jestliže se v jeho životě objeví milující partner, měl by toho naplno využít, svěřit se mu se svými úzkostmi a poté společnými silami na jeho mentálním nastavení zapracovat. Byť třeba i s pomocí psychoterapeuta. Vyžaduje to „jen“ přiznat si problém, převzít zodpovědnost za svůj život na sebe a podle toho konat.

Jak si po rozchodu uzdravit zlomené srdce se dočtete v tomto článku.

Zdroje a doporučená literatura: Uzdrav svá vnitřní zranění ,Lise Bourbeau

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz