Hlavní obsah
Věda

200 milionů starý mořský ichtyosaurus byl největší žijící tvor na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ilustrační obrázek

Čelist ichtyosaura objevená v jihozápadní Anglii byla identifikována jako nový druh a vědci odhadují, že celé zvíře bylo dlouhé 20 až 25 metrů.

Článek

Ichtyosauři byli prvními mořskými tetrapody (čtvernožci), kteří dosáhli obřích rozměrů. Nedávný objev druhu Cymbospondylus youngorum z raného středního triasu v Nevadě v USA, jehož délka se odhaduje na 15 až 17 m, ukazuje, že ichtyosauři dosáhli obří velikosti těla již 3-5 milionů let po svém prvním objevení.

Přestože ichtyosauři byli obři, není to nic proti nálezu, který učinil doktor doktor Dean Lomax s kolektivem.

200 milionů let staré zkamenělé pozůstatky starověkého ichtyosaura, objevené na pláži v jihozápadní Anglii, mohou být součástí největšího mořského plaza, jaký byl kdy nalezen.

V roce 2020 narazili amatérští lovci zkamenělin na obří kus kosti na pláži Blue Anchor v Somersetu. Při další kontrole si doktor Dean Lomax z univerzity v Manchesteru ve Velké Británii a jeho kolegové rychle uvědomili, že se jedná o fragment čelisti obřího ichtyosaura, druhu plaza, který se potuloval oceány před 250 až 90 miliony let.

Následné vykopávky na pláži odhalily dalších 11 fragmentů, což týmu umožnilo částečně poskládat kost, která se nachází v zadní části čelisti a nazývá se surangular.

Tento nejnovější objev přichází po zprávě z roku 2018, která popisovala podobnou čelist ichtyosaura nalezené na jiné pláži, v Somersetu. V té době tým neměl dostatek důkazů k určení jeho druhu.

„Bylo zcela jasné, že se jedná o další z těchto obřích čelistí,“ říká doktor Lomax. „Takže jsem byl velmi, velmi nadšený.“

Po porovnání čelistní kosti s kompletními kostmi ostatních ichtyosaurů tým odhaduje, že celá kost byla nejméně 2 metry dlouhá, což dává délku těla zvířete kolem 20 až 25 metrů.

„Máme co do činění s něčím opravdu obrovským,“ říká doktor Lomax. „Určitě by to představovalo největšího mořského plaza, jakého lze formálně popsat.“

Čelistní kost, která se shoduje se stejnou, která byla popsána v roce 2018, znamená, že obě fosilie musely patřit dříve nepopsanému druhu ichtyosaura.

Tým ji pojmenoval Ichthyotitan severnensis, což znamená obří rybí ještěr z řeky Severn.

Pozůstatky pocházejí z doby před 202 miliony let, těsně před velkým globálním vymíráním, které vyhladilo mnoho druhů, včetně mnoha obřích ichtyosaurů.

„Jsou to doslova poslední obři,“ říká doktor Lomax. „Žádní ichtyosauři se už nikdy nepřiblížili takové velikosti.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz