Hlavní obsah
Zdraví

Anestezie celková, lokální, epidurální? Anestezie v moderní době

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stefan Schranz z Pixabay

Anestezie je utlumení nebo odstranění bolesti, popřípadě celkové uspání. Jaké druhy anestezie se používají a jak anestezie funguje?

Článek

Existují důkazy o tom, že lidé prováděli velké operace již v době kamenné. Anestezie tehdy ale zřejmě provedena nebyla.

Jenomže, co to vlastně anestezie je a jak funguje v současné moderní době?

Anestezie je umělé uspání pacienta při invazivní operaci. Používá se buď celková anestezie, nebo utlumení bolesti v určité požadované oblasti, lokální anestezie. U malých chirurgických zákroků nebo u zubaře se používá místní znecitlivění.

Epidurální anestezie je typ lokální anestezie, kdy dojde k úplnému znecitlivění části těla. Provádí se podobně jako epidurální analgezie, ale dávka anestetika je vyšší.

Pokud se někdo nadměrně bojí zákroku u zubaře nebo menšího chirurgického zákroku, používá se analgosedace. To je druh bezpečné anesteziologické techniky, při které je u pacienta navozen klid a pacient necítí bolest. Lékařský zákrok si pacient při analgosedaci nepamatuje, přestože dýchá sám.

Analgosedace je kombinace analgetika se sedativem, tlumí bolest, uvolňuje svaly a otupuje vnímání. Organismus tuto techniku snáší mnohem lépe než celkovou anestezii.

Anestetika na člověka působí různými způsoby. Místní anestetika obvykle zpomalují nebo zastavují ionty sodíku, proudící nervovými buňkami do mozku. K blokování iontů dochází postupně. Menší nervová vlákna jsou blokována dříve než větší izolovaná nervová vlákna.

Celková anestezie, uspání pacienta, se provádí buď formou anestetika, které se vstříkne do žíly, nebo vdechováním kombinace oxidu dusného (N2O, rajského plynu) a kyslíku. Obvykle kombinací obojího.

Mezi žádoucí účinky celkové anestezie patří vytvoření nehybnosti, bezvědomí, kdy člověk nic nevnímá, blokování bolesti a nepříjemných pocitů.

Jedním z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších celkových anestetik je Propofol, podávaný nitrožilně. Běžně se používá i ve veterinární medicíně.

Jedna zajímavost: Po otravě Propofolem zemřel v roce 2009 po selhání srdce zpěvák Michael Jackson.

Předpokládá se, že Propofol zvyšuje aktivitu kyseliny gama-aminomáselné (GABA), která má inhibiční účinky na neurony, to znamená, že snižuje nebo omezuje aktivitu enzymatické reakce. GABA omezuje strach a působí proti křečím (protikonvulzivní účinky). Využívá se pro celkovou anestezii, v malých dávkách pro sedaci, uklidnění.

Od roku 1600 se v Evropě stalo běžným lékem proti bolesti opium a laudanum (opium rozpuštěné v alkoholu). Následně byly používány chloroform a sladce vonící látka éter, která se vyrábí destilací etanolu s kyselinou sírovou. Tyto chemikálie se již dávno nepoužívají. O historii anestezie si můžete přečíst zde.

Je pozoruhodné, že nejenže vědci přesně neví, jak nás celková anestetika uspávají, ale dokonce není úplně známo, jak naše nervové obvody obnovují svou normální funkci.

Ve snaze bezpečně urychlit tento proces začali někteří výzkumníci hledat způsoby k rychlejšímu obnovení vědomí, stimulanty. Jeden z nich je například Ritalin, lék běžně používaný k léčbě poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD).

https://news.mit.edu/2016/study-suggests-brain-neurons-waking-patients-after-surgery-1024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz