Hlavní obsah
Věda

Nízká přitažlivost Měsíce může být pro budoucí osadníky kritická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.231906/volná licence

Horizontální běh při vlastní umělé gravitaci v emulovaném lunárním WoD

Gravitace na Měsíci je šestinová proti gravitaci Země. Osadníci mohou trpět různými fyziologickými problémy. Proto pro ně bylo vymyšleno speciální cvičení.

Článek

Gravitační síla Měsíce je asi šestinová ve srovnání se Zemí. Předměty i lidská těla budou tedy na měsíčním povrchu šestkrát lehčí než na Zemi, ale lidem to dobře dělat nebude.

Podmínky nízké gravitace ovlivňují způsob, jakým krev proudí po těle, což poškozuje kardiovaskulární systém. Stejně tak dojde k úbytku svalové hmoty a k řídnutí kostí. Proto byly na Zemi připraveny podmínky pro cvičení budoucích dlouhodobých osadníků Měsíce.

Těmto problémům by se osadníci na Měsíci mohli vyhnout tím, že budou běhat po vnitřní straně kruhové zdi, aby napodobili gravitační přitažlivost Země. Pokud se po zdi proběhnou jen několikrát denně, mělo by to působit na jejich těla proti negativním dopadům nízké měsíční gravitace.

„Zeď smrti“ je stará pouťová atrakce, kdy na okruhu, který má tvar velkého dřevěného válce, jezdí kaskadéři na motorkách po vnitřním obvodu, po svislé stěně.

Tímto kaskadérským kouskem byl inspirován profesor fyziologie Enrico Alberto Minetti na univerzitě v Miláně v Itálii. On a jeho kolegové přišli s novým způsobem, jak mohou lunární osadníci bojovat proti neblahým vlivům nízké gravitace.

„Vysokorychlostní motocykly mohou jezdit po kruhové stěně bez uklouznutí díky kombinaci tření a dostředivé síly. Lidé na Zemi nemohou běhat dost rychle, aby to dokázali. Chtěli jsme ale zjistit, zda je pro nás proveditelné to udělat na Měsíci.“

Členové týmu si pronajali zeď smrti v zábavním parku, která měla stěnu zhruba 9,7 metru v průměru a 5 metrů vysokou. Nezávisle na sobě připevnili dva dobrovolníky pomocí bungee lana k tyči vysoko nad stěnou, díky čemuž byli funkčně o 83 procent lehčí, což odpovídá jejich hmotnosti na Měsíci.

Oba běžci dokázali absolvovat několik kol kolem zdi rychlostí kolem 6 metrů za sekundu.

Síla, kterou dobrovolníci zažili při kontaktu se zdí, byla podobná gravitaci na Zemi. „To, co jsme vytvořili horizontálním běháním po svislé stěně, je jakási umělá gravitace,“ řekl profesor.

„Na Měsíci by to byla dostatečná síla, aby čelila hlavním problémům nízké gravitace, jako je ztráta hustoty kostí a kardiovaskulárním problémům. Běhat dvakrát denně, vždy několik minut, by mělo stačit,“ řekl profesor Minetti.

Cvičení by také mohlo pomoci astronautům připravit se na návrat na Zemi.

„Z pohledu experimentálního designu a vědecké analýzy vypadá tato studie robustně, důležitě a relevantně,“ říká profesor Ilan Kelman na University College London. „Zejména s ohledem na omezený prostor v každém lunárním osídlení je tento experiment užitečným a potřebným příspěvkem k pochopení časově a nákladově efektivních způsobů, jak udržet osadníky na Měsíci zdravé.“

Odkaz na časopis: Otevřená věda Královské společnosti DOI: 10.1098/rsos.231906

Zdroj: NASA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz