Hlavní obsah
Věda

Blízká planetka 33 Polyhymnia může obsahovat prvky mimo periodickou tabulku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

asteroid

Přirozeně se vyskytující supertěžké prvky mimo ty, které jsou uvedeny v periodické tabulce, by mohly potenciálně vysvětlit, proč je asteroid 33 Polyhymnia tak hustý, naznačuje nový výzkum.

Článek

Přirozeně se vyskytující supertěžké prvky mimo ty, které jsou uvedeny v periodické tabulce, by mohly potenciálně vysvětlit, proč je asteroid 33 Polyhymnia tak hustý, naznačuje nový výzkum. 33 Polyhymnia, se nachází v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem.

Víme, že nejtěžším prvkem, uvedeným v periodické soustavě prvků, je osmium (Os). Ale zdá se, že aspoň v některých asteroidech ve sluneční soustavě jsou tak těžké prvky, které mají mimořádné vlastnosti. Tyto prvky označujeme za supertěžké a na Zemi je nenajdeme. To otevírá otázku, jak tyto prvky vznikly a proč dosud nebyly objeveny mimo asteroidy.

Prvek, poslední v periodické tabulce, je Oganesson (Og), silně radioaktivní, pravděpodobně plynný chemický prvek s velmi krátkým poločasem rozpadu, několik milisekund, a to díky odpuzování velkého počtu protonů obsažených v jejich jádrech.

Mohou být prvky těžší než Oganesson stabilní? A mohou se vyskytovat v přirozené formě? Pro fyziky a chemiky je to doslova vzrušující záležitost. Existuje teoretická oblast periodické tabulky, nazývaná „ostrov stability“ supertěžkých prvků kolem atomového čísla 164. Při této hmotnosti by prvky nemusely podléhat rychlému radioaktivnímu rozpadu.

Výsledky naznačují, že supertěžké prvky, pokud skutečně existují, by mohly vysvětlit masivní hustotu, pozorovanou ve vesmírné hornině a dalších jí podobných, i když temnou hmotu nelze zcela vyloučit jako možného obyvatele ultra hustých asteroidů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
VědaFest

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz