Hlavní obsah
Věda

Byla objevena nejhlubší mořská modrá díra na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nejhlubší mořská modrá díra na světě je nejméně 420 metrů hluboká. Modré díry jsou velice zrádné a nebezpečné pro potápěče.

Článek

Vědci se ještě nedostali na dno modré díry Taam Ja'(TJBH) v Mexickém zálivu Chetumal, která by podle nových měření mohla být spojena s labyrintem podmořských jeskyní a tunelů, a už je tu nový objev.

Nová měření ukazují, že tato modrá díra, Taam Ja', je hluboká nejméně 420 metrů. Je to zcela úžasná modrá díra, nejhlubší na světě, pravděpodobně se skrytými jeskyněmi a tunely, o kterých vědci věří, že jsou uvnitř. 420 metrů pod mořskou hladinou už je hodně, ale to vědci ještě zdaleka nedohlédli na dno, takže modrá díra může být ještě mnohem hlubší.

Je to zatím o 146 metrů hlouběji, než výzkumníci původně zdokumentovali, když modrou díru poprvé objevili v roce 2021, a o 119 metrů hlouběji, než předchozí držitel rekordu, 301 metrů hluboká modrá díra Sansha Yongle, známá také jako Dračí díra, v Jihočínském moři.

„Dne 6. prosince 2023 byla provedena potápěčská expedice s cílem zjistit podmínky prostředí převládající v TJBH,“ napsali vědci ve studii zveřejněné v časopise Frontiers in Marine Science.

Během expedice vědci prováděli měření pomocí senzorů vodivosti, teploty a hloubky (CTD), zařízení se sadou sond, které snímají a přenášejí vlastnosti vody na povrch v reálném čase pomocí kabelu. Data odhalila, že modrá díra Taam Ja' je „nejhlubší známou modrou dírou na světě, jejíž dno stále nebylo dosaženo,“ napsali vědci ve studii.

Senzory také zvýraznily různé vrstvy vody v modré díře, včetně vrstvy pod 400 metrů, kde teplotní a salinitní podmínky připomínaly podmínky v Karibském moři a blízkých pobřežních útesových lagunách. To naznačuje, že TJBH může být spojena s oceánem prostřednictvím skryté sítě tunelů a jeskyní.

Modré díry jsou vodou naplněné vertikální jeskyně nebo závrty, které se nacházejí v pobřežních oblastech, kde je skalní podloží tvořeno rozpustným materiálem, jako je vápenec, mramor nebo sádra. Vznikají, když voda na povrchu prosakuje horninou, rozpouští minerály a rozšiřuje trhliny, což nakonec způsobí zhroucení horniny. Mezi známé příklady patří Deanova modrá díra na Bahamách, modrá díra Dahab v EgyptěVelká modrá díra v Belize.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz