Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Co je to opravdová láska?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Někde mezi přitažlivostí a sexem jsou silné pocity lásky. Ale které z nich to skutečně jsou?

Článek

„Skeny mozků lidí, kteří se nedávno zamilovali, odhalují více aktivit souvisejících s láskou než se sexem. Romantická láska je jednou z nejsilnějších lidských zkušeností,“ říká Helen Fisherová, antropoložka z Rutgersovy univerzity. „Je to rozhodně silnější než sexuální touha.“

Některá pravidla jsou jasně definovaná, jako výrazné ženské oči nebo žádoucí boky dobře stavěných žen i mužů.

Jiná pravidla fungují na podvědomé úrovni a motivují nás k jednání z evolučních důvodů.

Přesto nejsou pravidla přitažlivosti pro lidský druh stále jasně pochopena. Jak se to všechno promítá do pravé lásky, je ještě záhadnější. Trvalá láska nakonec závisí přinejmenším stejně tak na chování, jako na biologii.

První kroky jsou geneticky dány ještě předtím, než se narodíte.

Symetrie je žádaná

Počínaje početím se lidské tělo vyvíjí úhledným rozdělením buněk. Pokud by každé dělení probíhalo perfektně, výsledkem by bylo dítě, jehož levá a pravá strana jsou zrcadlovým obrazem. Ale příroda takhle nefunguje. Genetické mutace a tlaky prostředí vychylují symetrii.

Dobrá symetrie ukazuje, že jedinec má genetické předpoklady k přežití vývoje, je zdravý. Ale je to i naopak. Dokonalá souměrnost může odrazovat. To se brzo dozvíme v případě vytvoření humanoidních robotů.

Ženy, které mají výrazně užší pas než boky, jsou pro muže nejpřitažlivější.

Co přesně je zakódováno v poměru boků? Silné boky mohou pro někoho znamenat představu, jestli bude mít člověk dostatek energie na péči o potomky.

Kam se tuk ukládá v těle, určují pohlavní hormony. Testosteron u mužů a estrogen u žen. Pokud žena produkuje správné množství estrogenu, pak její, pro muže ideální boky, jsou žádoucí. Totéž platí pro muže a mužský testosteron.

Studie ukázaly, že lidé s ideálním rozmezím poměru boků, bez ohledu na hmotnost, jsou méně náchylní k nemocem, jako jsou kardiovaskulární poruchy, rakovina a cukrovka. Ženy pak dokonce mají menší potíže s otěhotněním.

Dalo by se říct, že krása je zprostředkovává informace o zdraví a plodnosti.

Struktura obličeje člověka

Estrogen omezuje růst kostí v dolní části obličeje a bradě ženy, takže jsou relativně malé a krátké, stejně jako obočí, což umožňuje, že oči takové ženy vypadají přirozeně výrazně. Naopak mužské tváře jsou ovlivněny testosteronem, který pomáhá rozvíjet větší spodní část obličeje, čelist a výrazné obočí.

Muži a ženy s těmito vlastnostmi jsou považováni za atraktivní, protože propagují reprodukční zdraví.

Fungují ve vztazích i lidské feromony?

Ženy v určitých obdobích měsíce voní a vypadají pro muže atraktivněji.

Lidé ale feromony už po tisíciletí necítí, evolučně o tuto schopnost přišli. To ale neznamená, že je podprahově nevnímají. Někdo někomu „voní“ víc, někomu někdo nevoní vůbec. Vůně lidských feromonů je daleko mimo vědomí, přesto funguje. Role feromonů v lidské říši ale zůstává problematická.

Trvalé vztahy

Přitažlivost k druhému může řídit naše počáteční rozhodnutí, ať už v dobrém nebo ve zlém. Ale trvalé vztahy jsou mnohem víc, než jen to, co vidíme a cítíme.

Klíčovou roli hraje chování, přičemž biologie je zajímavým faktorem, který k tomu přispívá. Pokud je váš partner geneticky podobný, je pravděpodobnější, že budete mít šťastné manželství.

Budete také altruističtější a ochotnější obětovat více pro někoho, kdo je vám geneticky podobnější.

Asi nikoho nepřekvapí, že lidi přitahují jedinci s podobnými postoji a hodnotami. K dobrému vztahu přispívá dokonce i smysl pro humor. Ženu přitahuje muž, který ji rozesměje. Naopak muži se snadněji seznámí s ženou, která se směje jeho vtipům.

Navzdory všem rozdílům kladou muži a ženy velký důraz na jednu vlastnost: věrnost. Alespoň po nějaký čas, kterému říkáme zamilovanost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz