Článek
Superpotravina není žádný vědecky uznávaný termín. Pod tímto názvem si představme potraviny většinou rostlinného původu, ale také některé ryby a mléčné výrobky, které jsou nutričně bohaté a obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou dobré pro zdraví.
Podle Americké kardiologické asociace (American Heart Association) neexistují žádná stanovená kritéria, která by určovala, co je a co není superpotravina. Bez ohledu na to jsou některé potraviny, jako jsou borůvky, losos, kapusta a spousta dalších nutričně (výživově) velmi hodnotné ve srovnání s jinými potravinami.
„Superpotraviny nemají svou vlastní potravinovou skupinu,“ řekla Despina Hydeová, registrovaná dietoložka s programem pro regulaci hmotnosti v Langone Medical Center na Newyorské univerzitě. „Jako dietolog si myslím, že superpotravina je spíše marketingový termín pro potraviny, které mají zdravotní přínosy.“
Tyto potraviny obsahují nadměrně antioxidantů, o kterých se předpokládá, že oddalují rakovinu a další nemoci tím, že snižují oxidační stres v těle. Oxidační stres nastává, když je v těle nadbytek volných radikálů, vysoce reaktivních látek.
Některé potraviny, jako třeba ryby, obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mohou pomoci předcházet srdečním onemocněním. Výhody konzumace ryb mohou daleko převážit nad rizikem poškození zdraví rtutí, kterou tyto ryby obsahují, podle Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou podporovat dobré trávení a poskytovat pocit sytosti, což může pomoci při hubnutí, podle studie z roku 2019 v časopise Journal of Nutrition.
Borůvky jsou často na prvním místě mnoha seznamů superpotravin, protože jsou bohaté na vitamíny, rozpustnou vlákninu a fytochemikálie (chemické sloučeniny produkované rostlinami, které mají vliv na lidské zdraví, často včetně chemikálií, které dodávají rostlinám barvu nebo odolnost vůči chorobám).
Ale stejné živiny, které se nacházejí v borůvkách, se nacházejí také v mnoha dalších druzích bobulí, včetně jahod a brusinek. Výzkum publikovaný v časopise International Journal of Molecular Sciences v roce 2015 ukázal, jak pravidelná konzumace bobulí může výrazně snížit hladinu zánětu v těle.
Další studie, publikovaná v roce 2013 v časopise Circulation, zjistila, že vysoký příjem fytochemikálií známých jako flavonoidy, které se nacházejí i v bobulích, může snížit riziko některých srdečních onemocnění u žen.
Z dalších potravin mezi superpotraviny můžeme zařadit kapustu, stejně jako většinu listové zeleniny, například mangold, hořčici, zelí, dokonce ředkvičky. Stejně tak brokolici a špenát. Publikace v časopise Food and Function naznačuje, že pravidelná konzumace špenátu může vést ke snížení rizika vzniku obezity, cukrovky 2. typu a několika typů rakoviny.
Z dalších superpotravin už jen rychle: Sladké brambory (batáty), dýně, fazole, celozrnné výrobky, luštěniny (žlutý a zelený hrách, cizrna, sójové boby, čočka a červené fazole).
Následují celozrnné obiloviny, ořechy a semena. Ořechy mají jednu nevýhodu, jsou vysoce kalorické. Hrst ořechů může obsahovat více než 100 kalorií.
Konzumace potravin, které jsou plné živin, je určitě dobrý nápad. Klíčem ke zdravé výživě je však konzumace různých výživných potravin ve správném množství.
Jestliže některé potraviny označíme jako superpotraviny, neznamená to, že je můžeme jíst v neomezeném množství. Jak se říká, všeho s mírou.