Hlavní obsah
Věda

Co se děje se Zemí? Rotující jádro od roku 2010 zpomaluje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Maicon Fonseca Zanco z Pixabay

Vědci loni publikovali studii, ve které prokazují, že sklon zemské rotační osy se mění. Vnitřní jádro zpomaluje a nyní se otáčí o něco pomaleji než vnější vrstvy planety.

Článek

Rotující vnitřní jádro Země začíná zpomalovat. To by mohlo dokonce změnit délku pozemských dnů.

Vědci loni publikovali studii, ve které prokazují, že sklon zemské rotační osy se mění v důsledku lidské činnosti. Výzkumy vnitřní vrstvy Země se provádí již 40 let.

Těžba podzemní vody mezi lety 1993 a 2010 způsobila posun o 80 centimetrů v úhlu osy směrem k rovině, ve které planeta obíhá. V tomto období lidé vypumpovali 2150 gigatun (2,15 * 1015 kilogramu) vody z planetární kůry. Pokud by se takové množství vylilo do globálního oceánu, jeho povrch by se zvedl o 6 milimetrů.

Od roku 2016 je známo, že procesy související se změnou klimatu, jako je tání ledovců, ovlivňují naklonění Země, ale až když vědci přidali odčerpanou vodu do svých rovnic, matematika odpovídala pozorování.

Přestože se celá planeta otáčí, vnitřní jádro se může otáčet mírně odlišnou rychlostí než plášť a kůra kvůli viskozitě vnějšího jádra.

Ve studii publikované v časopise Nature vědci napsali, že od roku 2010 se vnitřní jádro zpomaluje a nyní se otáčí o něco pomaleji než vnější vrstvy naší planety.

Vnitřní jádro Země je kus pevného železa a niklu zhruba o velikosti Měsíce, který leží více než 4 800 kilometrů pod našima nohama. Je obklopeno vnějším jádrem, žhavou vrstvou roztavených kovů, které je obklopeno pevnějším mořem roztavené horniny, známé jako plášť, a kůrou.

Výzkumníci analyzovali data z více než 100 opakujících se zemětřesení, které se opakovaně vyskytují na stejném místě. Podél hranice tektonických desek na Jižních Sandwichových ostrovech v jižním Atlantském oceánu. Studie proběhla v letech 1991 až 2023.

Každé zemětřesení umožnilo vědcům zmapovat polohu jádra vzhledem k plášti a porovnáním těchto měření byl tým schopen zaznamenat, jak se rychlost rotace vnitřního jádra měnila v průběhu času.

Teorie, proč se zemské jádro otáčí pomaleji, je buď víření vnějšího jádra z tekutého železa, které ho obklopuje, nebo gravitační síly z hustých oblastí nadložního skalnatého pláště, napsali vědci.

Dokonce je možné, že rotace vnitřního jádra se neustále zrychluje a zpomaluje a tyto změny se dějí pravidelně a dlouhou dobu. Proto jsou potřeba delší soubory dat.

Vnitřní jádro zůstává jednou z nejzáhadnějších skrytých vrstev Země. V posledních letech však nové technologie umožňují výzkumníkům dozvědět se více o vnitřním jádru, včetně toho, že je mírně nahnuté, je měkčí, než se očekávalo, potenciálně se kývá mimo zemskou osu a má dokonce samostatné malé vnitřní jádro.

Pravděpodobně bychom zatím nemuseli měnit měření času, protože změny jsou zatím v řádu tisícin sekundy. Obzvlášť, jestli se jedná o dočasnou činnost.

https://www.space.com/earth-tilt-changed-by-groundwater-pumping

https://www.nature.com/articles/s41586-024-07536-4?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PBOK_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100052172&CJEVENT=15704145362311ef809ad2f80a18ba74

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz