Hlavní obsah
Věda

Vytvořit déšť na poušti nebude v blízké budoucnosti problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Nová technologie by mohla dodat vodu na poušť a přetvořit ji na ráj na Zemi.

Článek

Ve Spojených arabských emirátech je voda cennější než ropa, jak se píše ve studii Geophysical Reseaech Letters.

Národy, žijící v poušti, musí dodávat odsolovanou mořskou vodu do oblastí, kde není. To není zrovna za malé peníze. Hodně slaná voda v Perském zálivu, který je součástí Arabského moře, je proti Baltickému moři asi desetkrát slanější. Odsolená voda z moře se navíc upravuje na pitnou.

Spojené arabské emiráty začaly používat i metodu posypu mraků vypouštěním uměle vytvořených částic, na které se váže vzdušná vlhkost. Ne z každého mraku ale prší. Metoda je to nová, drahá, a zdaleka neřeší množství potřebné vody, je to celkem zanedbatelný přínos.

Podle nové modelové studie ale může existovat i jiný způsob, jak vyvolat déšť. Postaví se solární farmy o velikosti města, které si začnou vytvářet vlastní počasí. Teplo z velkých ploch tmavých solárních panelů může způsobit vzestupné proudy, které za správných podmínek vedou k bouřkám a poskytují vodu desítkám tisíc lidí.

Velké solární systémy, které by byly vystavěny v saharské poušti a zabíraly by víc jak jeden milion kilometrů čtverečních, by mohly zvýšit místní srážky a způsobit rozkvět vegetace. Kromě toho dodají doslova nesmírné množství elektrické energie, úměrné ploše, na kterou svítí slunce bez mraků po celý den.

Samozřejmě to má jeden háček. Jestliže se stáhne voda nad pouště, bude chybět jinde. Zřejmě v Amazonii, podle Amerického národního centra pro atmosférický výzkum.

Na druhou stranu, ve Spojených arabských emirátech by mohlo dojít k dešťovým bouřím až desetkrát za léto, a to by poskytlo dostatek vody pro více než 30 000 lidí na rok.

Navíc, bylo by doslova po poušti. Změnou vegetace na poušti by napřed vznikly rozsáhlé pastviny. Poté by mohla následovat běžná vegetace, která by z velice úrodné půdy, z které je poušť složena, vytvořila ráj na Zemi. Koneckonců, oázy, malé oblasti v poušti, kde je voda, jsou typickým příkladem.

Dokonce i Češi vymysleli systém, jak z vodních par v poušti, kterých je málo, vytvářet pitnou vodu. Nebo dokonce jenom ze vzduchu. Zatím je to ale v malém měřítku. Tyto technologie jsou zatím spolehlivé pro expedice několika lidí, ne pro zásobování měst pitnou vodou.

Vše je ve vývoji a v teoretické rovině. Ale, jak známo, Spojené arabské emiráty jsou díky produkci ropy jedním z nejbohatších států. A vzhledem k možnému blízkému globálnímu útlumu spotřeby ropy ve světě mají další velkou výhodu. Na nové technologie mají dost prostředků a budoucnost, i v téhle možné budoucí technologii, je pro ně velice příznivá.

Zdroj: Impacts of Large‐Scale Sahara Solar Farms on Global Climate and Vegetation Cover - Lu - 2021 - Geophysical Research Letters - Wiley Online Library

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz