Hlavní obsah
Věda

Po sexu mohou nastat alergické potíže. Velice nepříjemná záležitost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by Pana Koutloumpasis from Pixabay

Astma způsobené sexem zatím stálo spíše na okraji odborného zájmu. Lékaři zjistili, že popisované stavy jsou stejné jako u astmatických záchvatů, ale jsou způsobeny silnými emocemi.

Článek

Pylové alergie, nesnášenlivost prachu, zakouřených místností nebo třeba alergie na ryby. To všechno může vyvolat alergickou reakci, astma a astmatickou rýmu. A nejen to, také infekce, kontakt s alergenem, fyzická námaha, vypjaté emoce. Ale rýma po něčem tak příjemném, jako je sex?

V odborných kruzích bylo doposud publikováno hodně studií o vlivu chronické plicní obstrukční nemoci nebo cystické fibrózy na sexuální aktivity pacientů. Astma způsobené sexem zatím stálo spíše na okraji odborného zájmu.

Lékaři se rozhodli zaměřit se na tento specifický problém. Popisují případ čtyř pacientů, u kterých došlo k vzplanutí astmatu a rýmy právě po sexuálním styku. U jednoho z nich byly záchvaty dokonce tak závažné, že musel být opakovaně ošetřován na pohotovosti, jednou dokonce hospitalizován.

První projevy nemoci nastávaly u všech pacientů do pěti minut po ukončení styku. U dvou z nich se záchvat za několik hodin ještě opakoval. Navíc, pochopitelně, po styku došlo ke stresu pacientů.

Sexuální styk přestavuje zátěž odpovídající přibližně vystoupání několika pater schodů. Lékaři se domnívali, že u pacientů se může jednat o pozátěžové astma. Proto je vyšetřili po tomto zátěžovém testu, ale žádný z pacientů neměl žádné problémy. Vybavili proto pacienty měřičem vrcholové výdechové rychlosti. Tu si měli sami měřit před stykem a po něm. A výsledek? U všech se prokázalo významné zhoršení po styku.

Lékaři zjistili, že popisované stavy jsou stejné jako u astmatických záchvatů, ale netvoří se na základě zvýšené fyzické námahy. Jsou způsobeny silnými emocemi.

Při sexuálním styku dochází k dráždění takzvaných autonomních nervů. A právě toto dráždění zřejmě způsobuje záchvaty astmatu a rýmy.

Lékaři proto těmto pacientům doporučili před stykem preventivní podávání bronchodilatační lék. Jak se později ukázalo, všem pomohl opět vést normální sexuální život bez zbytečných obav a stresů.

Sedmadvacetiletému muži se po sexuálních aktivitách objevovala vyrážka na kůži doprovázená kašlem a rýmou. Příznaky onemocnění jeho sociální život omezovaly natolik, že se vyhýbal milostným vztahům. Podle lékařů muž trpěl vzácným postorgasmickým syndromem. Toto onemocnění způsobuje příznaky podobné chřipce a alergii poté, co člověk dosáhne orgasmu.

Podle jedné z teorií jsou lidé trpící POIS alergičtí na některou ze složek vlastního spermatu. Jak je v článku uvedeno, muži nakonec pomohla silná antihistaminika, která zmírnila příznaky onemocnění.

Průzkum mezi alergiky v americkém státě Ohio ukázal, že u 83 procent osob, které trpí alergickým zánětem nosní sliznice, alergie alespoň občas ovlivňuje jejich sexuální život. 18 procent alergiků potvrdilo, že jim alergie při sexu vadí skoro vždy.

„Docela mě překvapilo, že alergie může mít tak velký dopad,“ řekl doktor Michael Benninger, spoluautor studie a přednosta Institutu pro hlavu a krk na Clevelandské klinice.

Léky proti alergiím se soustřeďují na různé venkovní aktivity. Většinou se vůbec nezmiňují o sexu. Možná je to tím, že je to dosud velmi neprobádaná oblast.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz