Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Fascinující příběhy starořeckých bohů nás udivují dodnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Raphael z Pixabay

Starořečtí bohové a hlavně jejich příběhy jsou fascinující právě fantazií, jakou tehdy lidé měli. Tehdejší bohové měli nezastupitelné místo v každém z lidských dění.

Článek

Antičtí Řekové nevnímali své bohy jako nadpřirozené bytosti. Naopak bohové vypadali obvykle jako lidé a chovali se podobně.

Fascinující příběhy starověkým Řekům pomáhaly pochopit svět kolem sebe, včetně počasí, náboženského přesvědčení a vlastního sociálního systému.

Málokdo ale ví, ale řečtí bohové tvořili tři různé skupiny. Byli to prvotní bohové, následně Titáni a pak ti, které známe z Olympu, dvanáct olympských bohů.

Prvotní bohové

Prvotní bohové pomohli Řekům pochopit jejich existenci. Řekům usnadnili pochopení, odkud se vzal život a nakonec i lidé. Pomohli starověkým Řekům pochopit stvoření vesmíru.

První byl Chaos, obrovská prázdnota vesmíru. Z Chaosu se zrodila existence. Vytváří neklidnou svíjející se bytost, působí jako protiklad k matce Země Gaie. Následuje 12 dalších bohů: Phanes, Thalassa, Gaia, Uran, Ourea, Pontus, Tartarus, Erebus, Nyx, Éter, Hemera a Eros.

Chaos má tendenci válet se hluboko pod zemí ve věčném spánku. Na rozdíl od jiných bohů není Chaos v řecké mytologii aktivní. Zato jeho děti a vnuci už jsou zapojeni do dění lidstva.

Eros je v některých případech zobrazován jako syn Apollóna a Afrodity, kteří přišli po prabozích, ale většina zdrojů uvádí, že byl ve skutečnosti příslušníkem původní generace.

Druhá generace řeckých bohů - Titáni

Po prvotních bozích přišlo 12 Titánů. Podle řecké mytologie tato rodina řeckých bohů vládla světu před jejich slavnějšími nástupci, bohy z Olympu. Vládli důležitým věcem, jako je čas, světlo, oceány a mnoha dalším. Byli to potomci matky Země Gai a boha Urana.

Nakonec se to ale trochu zvrtlo, když se vůdce řeckých Titánů Cronus pokusil zabít své děti, aby nepřevzaly kontrolu nad světem a vesmírem. Jeho děti se pochopitelně vzbouřily a rozpoutaly velkou válku bohů, která nakonec vedla k vzestupu olympských bohů.

Kvůli slávě olympských bohů je mnoho Titánů zapomenuto, ale hráli zásadní roli v řecké mytologii a při utváření toho, jak Řekové chápali svět.

Nejvýznamnějšími Titány jsou Kronos a jeho manželka Rheia, následují Ókeanos, Téthys, Iapetos, Hyperión, Koios, Krios, Foibé, Themis, MnémosynéTheia. Někteří jejich potomci jsou považováni za Titány. Šest dětí Krona a Rheie nebyli Titáni. Jsou to bohyně a bohové Hestia, Déméter, Héra, Hádés, Poseidon a Zeus.

Třetí a nejslavnější generace řeckých bohů

Poté, co porazili svého otce Crona, se olympští bohové, pojmenovaní podle svého domova na hoře Olymp v Řecku, dostali do popředí řecké mytologie. Jména v této skupině jsou jedny z nejslavnějších v celé řecké mytologii a jejich mnoho dětí a vnoučat tvoří většinu postav, které najdeme ve starověkých řeckých mýtech.

Řeckých bohů bylo opravdu hodně, ale jen dvanáct z nich žilo na Olympu: Zeus, Hera, Poseidon, Afrodita, Artemis, Apollo, Hermes, Héfaistos, Demeter, Athéna, Dionýsos, Hestia a Hádes.

Napočítali jste jich třináct?

Některé zdroje říkají, že mezi ně nepatří Hestia, jiné Dionýsos. Většina historiků se shoduje v tom, že Dionýsos byl dvanáctým bohem, hlavně kvůli jeho uctívání ve starověkém Řecku.

Kromě toho ani Hádés nežil na hoře Olymp, přestože byl bratr Dia. Hádés, nejstarší syn Titána Krona a Rheji, byl bůh podsvětí a příliš své sídlo v říši mrtvých neopouštěl.

Řecká mytologie je velice složitá, propletená záhadami a zápletkami. Starověcí Řekové vytvořili řadu bohů, polobohů i lidských bytostí s nadpřirozenými schopnostmi. Tím si vysvětlovali celý svět i vesmír.

https://www.theoi.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz