Hlavní obsah
Věda

Jaká byla největší říše lidstva? Existují dva způsoby, jak to zjistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

V době největšího rozkvětu v Perské říši žilo pouze 112,4 milionu lidí. V roce 1901 Britové ovládali čtvrtinu populace, jenomže od dob Perské říše stoupl počet lidí na 1,6 miliardy.

Článek

Jsou dvě kritéria, jak měřit největší říši v historii lidstva. Je to velikost území, nebo osídlenost území.

Na počet obyvatel jednoznačně vychází jako největší Achaimenovská říše kolem roku 480 př. n. l., známější jako Perská říše. To je uvedeno i v Guinnessově knize rekordů. Zahrnovala části Střední Asie, Středomoří, severní Afriky a dokonce i evropská území, jako je starověká Thrákie a Makedonie. Odhaduje se, že na území Perské říše bylo 44 % světové populace.

Podíl na světové populaci je jedním ze způsobů, jak měřit rozlohu impéria. Někteří odborníci zpochybňují, zda je dobré používat množství obyvatelstva pro porovnávání říší z různých časových období. Není lepší měřit velikost říše podle velikostí území? Nebo srovnáváme hrušky s jablky?

A to se nepouštíme do výhod a nevýhod jiných způsobů měření velikosti: největší pevnina, největší armáda, největší hrubý domácí produkt a tak dále.

V době největšího rozkvětu v Perské říši žilo pouze 112,4 milionu lidí. V roce 1901 Britové ovládali čtvrtinu populace, jenomže od dob Perské říše stoupl počet lidí na 1,6 miliardy.

Místo toho bychom měli používat metriku k měření dlouhodobého vlivu a stability, řekl profesor Martin Bommas, Ph.D., egyptolog a ředitel Historického muzea Macquarie University v australském Sydney, protože jedna věc je dobytí území za účelem získání rozlohy území, jenomže k udržení a správě těchto území je zapotřebí jiný soubor logistických dovedností a infrastruktury.

„Podle mě by se metrika počítala v letech. Podívejte se na Hitlerovu Třetí říši. Soupeřit s Římany vyžadovalo hodně území, ale nikdo by to nenazval říší, protože to trvalo jen šest let a v období totální války.“

„Myslím si, že k tomu, abyste byli klasifikováni jako impérium, musíte mít období míru, které přinese prosperitu. Tato prosperita pak může být využita k tomu, aby zdroje a bohatství mohly být poslány zpět do vlasti,“ řekl profesor Bommas.

V tomto ohledu Čingischánova mongolská říše selhává jako uchazeč o největší říši světa, i když se může oprávněně prohlásit za největší pozemní říši. Jenomže trvala pouhých 88 let a po svém založení byla rozdělena na čtyři samostatné chanáty. A to proto, že se Čingischánovi potomci handrkovali o linii následnictví a většinu jednoty Mongolské říše strávili bojem s cizinci a agresivním rozšiřováním svých hranic, což se ukázalo jako neudržitelné.

Britské impérium poráží Mongoly, pokud jde dlouhodobě o pevninu pod kontrolou. „Bylo to tak masivní, že se to dodnes snažíme pochopit,“ řekl profesor Bommas. „Nad Britským impériem doslova nezapadalo slunce a nebyla to jen země, kterou ovládalo. Britové ovládali i moře.“

Britské impérium vzniklo na konci 15. století, kdy tehdy samostatná království Anglie a Skotsko založila své první zámořské kolonie v Americe a Karibiku. Na technické úrovni byste mohli argumentovat, že Britské impérium stále existuje - i když v dramaticky zmenšeném smyslu - díky tomu, že nadále vlastní 14 relativně malých zámořských území, včetně Gibraltaru a Falklandských ostrovů.

Existuje také 16 nezávislých zemí, známých také jako Commonwealth Realms, kde je král Británie stále hlavou státu, včetně Austrálie, Belize, Kanady, Nového Zélandu, Papuy-Nové Guineje a několika karibských zemí. Je shoda na tom, že britská nadvláda skončila v roce 1997, kdy Velká Británie vrátila Hongkong zpět Číně.

Britské imperium (British Empire) trvalo zhruba 400 let, což znamená, že i když Britové dobyli více částí zeměkoule než kdokoli jiný, stále ho nelze nazvat největším impériem, měřeno dlouhověkostí.

Osmanská říše, ovládaná z dnešního Turecka, přežila Britské impérium, protože vládla nejméně 600 let.

Největší říší v tomto smyslu bylo Římské imperium, za předpokladu, že souhlasíte s tím, že přetrvala, i když se rozdělila na Západořímskou říši a Východořímskou říši, přičemž Východořímská říše trvala téměř 1500 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz