Hlavní obsah
Věda

Jaký mráz člověk snese, než dojde k podchlazení a umrznutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nesprávná funkce srdce, způsobená podchlazením, má za následek snížený průtok krve do orgánů. Můžete zažít amnézii a ztratit vědomí. Následuje smrt.

Článek

Zima a přízemní mrazíky tento týden přinesly do Čech chlad, dokonce mráz. Kdo byl v tom nepříjemném větrném počasí venku nedostatečně oblečen, mohl mít pocit, že může „umrznout k smrti“.

K podchlazení dochází, když tělo ztrácí teplo rychleji, než ho produkuje.

Když teploty klesnou pod bod mrazu, omrzliny a podchlazení jsou skutečnými zdravotními problémy. Smrt chladem však může nastat, i když tělo není doslova zmrzlé.

Základní tělesná teplota člověka se obvykle pohybuje kolem 37 °C. K hypotermii (podchlazení) může dojít už od rozmezí teplot -1 °C až +10 °C, pokud navíc fouká silný studený vítr.

Přispívá k tomu vlhkost, například když člověk zmokne, nebo byl ponořen do studené vody, podle Národní meteorologické služby (NOAA). Tělo ztrácí teplo ve vodě asi 25krát rychleji než ve vzduchu.

MUDr. Robert Glatter, pohotovostní lékař v nemocnici Lenox Hill v New Yorku, říká: „Při minus 34 °C by jinak zdravý člověk, který není řádně oblečen, mohl zažít podchlazení za pouhých 10 minut. Při minus 40 až 45 °C může podchlazení nastat za pouhých 5 až 7 minut.“

Nesprávná funkce srdce, způsobená podchlazením, má za následek snížený průtok krve do mnoha orgánů, uvádí tělo do stavu šoku a zvyšuje riziko stavů, jako je selhání jater a ledvin, podle doktora Glattera.

Pokles tělesné teploty brání správnému fungování kritických orgánů, včetně mozku a srdce, podle Mayo Clinic.

Velmi mladí a velmi staří lidé jsou vystaveni většímu riziku podchlazení, protože mají obecně slabší srdeční svaly. Starší lidé navíc častěji užívají léky, jako jsou betablokátory, které mohou zpomalit srdeční frekvenci, což dále zvyšuje riziko vzniku podchlazení.

Příznaky mírného podchlazení, jako je třes, slabost a zmatenost, se dostaví, když tělesná teplota dosáhne asi 35 °C. Při teplotě těla 33 °C můžete zažít amnézii. Při teplotě těla 28 °C můžete ztratit vědomí. Při teplotách pod 21 °C dochází k hlubokému podchlazení a může dojít ke smrti.

Rekord pro nejnižší tělesnou teplotu, při které je známo, že dospělý člověk přežije, je 13,7 °C, ke kterému došlo poté, co byla osoba ponořena do studené ledové vody po nějakou dobu, podle Johna Castellaniho z USARIEM, který pracuje pro lékařský výzkum armády Spojených států (U.S. Army).

Ochrana lidského těla proti chladu je dvojí. Jakmile ledový vzduch zasáhne váš obličej, dojde k vazokonstrikci, k přesunu krve z končetin a povrchových vrstev těla směrem k životně důležitým orgánům. To pomáhá omezit množství tepla, které se uvolňuje do okolí, říká doktor Castellani.

Druhou reakcí vašeho těla je třes, který produkuje teplo a pomáhá zvyšovat tělesnou teplotu.

Ačkoli k vyvolání podchlazení u zdravého člověka jsou často zapotřebí extrémní podmínky, omrzliny jsou častější i v méně drsném počasí.

„Ke snížení tělesné teploty je potřeba hodně, ale k tomu, aby se snížily periferní teploty, už tolik ne. Vaše prsty na rukou a nohou jsou náchylnější k omrzlinám díky vazokonstrikci, protože se v nich sníží průtok krve. Nohy jsou obvykle lépe chráněny, ale teplota prstů může být velmi nízká, a pokud se zpotíte, vlhkost odebere z oblasti ještě více tepla,“ píše doktor Castellani.

Vzhledem k tomu, že omrzliny jsou způsobeny mrazem, nemůžete omrzliny dostat, pokud je teplota vzduchu vyšší než 0 °C.

Musíte být řádně oblečeni, abyste přečkali chladné podmínky. Odborníci doporučují aspoň tři zásadní ochrany: jedna odvádí vlhkost od pokožky, druhá je izolační vrstva, chránící před větrem a jinými vlivy a třetí jsou silné izolované boty, protože chodidla a prsty jsou vystaveny vysokému riziku omrzlin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz