Hlavní obsah
Zdraví

Pozoruhodné lidské svaly, které zaujmou velikostí, silou i výkony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Který sval je nejvíce náchylný ke zranění? To závisí na aktivitách, které děláte.

Článek

Lidské tělo má více než 600 svalů, které umožňují chodit, jíst, usmívat se, ale i žvýkat. Koneckonců, ani sex, kdy se zapojuje mnoho svalů, se bez nich neobejde.

Největší sval Gluteus maximus - hýžďový sval, je největší sval v těle.

Hýžďové svaly jsou zevní pánevní svaly, které ovládají kyčelní kloub a společně s podkožním tukem tvoří podklad hýždí.

Pohybují boky a stehny a pomáhají udržovat trup těla ve vzpřímené poloze. Jsou to dva svaly, které pracují proti gravitaci, když jdete do schodů, podle Knihovny Kongresu.

Nejmenší sval v těle se nachází uvnitř ucha. Říká se mu stapedius a podle Guinnessovy knihy rekordů je dlouhý méně než 2 milimetry. Jeho úkolem je podpírat nejmenší kost v těle, tzv. stapes, sval třmínkový, který je součástí středního ucha a pomáhá vést vibrace do vnitřního ucha.

Žádný sval v těle nelze nazvat nejsilnějším, protože sílu lze měřit různými způsoby. Ale za nejsilnější je považován podle Knihovny Kongresu sval soleus, sval lýtkový, který táhne největší silou. Bývá se dvěma dalšími svaly označován jako trojhlavý sval lýtkový.

Pokud ale definujeme sílu jako něco, co vyvíjí největší tlak (sílu vyvíjenou na jednotku plochy), pak je to čelistní sval, patřící mezi svaly mimické (musculi faciales). Čelist může zavřít zuby silou až 890 newtonů, uvedla Knihovna Kongresu.

Který sval je nejvíce náchylný ke zranění? To závisí na aktivitách, které děláte.

Mezi běžci je nejčastěji zraněným svalem hamstring, dvojhlavý sval stehenní podle přehledové studie z roku 2012. Tento výzkum zjistil, že zranění hamstringů postihuje asi 7 procent běžců. Nejčastějším zraněním běžců jsou holenní dlahy, které zahrnují zánět nejen svalů, ale také šlach a kostní tkáně a postihují asi 10 procent běžců.

Většina zdrojů se shoduje na tom, že srdce je nejpracovitější sval. Tento orgán pumpuje nejméně 7 500 litrů krve denně. Za průměrný život člověka udělá srdce zhruba 2,5 miliardy stahů.

Nejdelším svalem v lidském těle je sval krejčovský (sartorius), který probíhá šikmo dolů po stehně. Rozprostírá se od vnější strany kyčelní kosti až po vnitřní stranu kolenní kosti. Podle studie z roku 2005 může být sartorius dlouhý až 60 centimetrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz