Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kočky mňoukají, to ví každý. Ale proč? Ve volné přírodě to nedělají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Mňoukání se stalo jejich nástrojem ke komunikaci s tvory, kteří nemají tak vyvinuté smysly.

Článek

Domácí kočky používají mňoukání ke komunikaci s lidmi, ale na sebe mňoukají zcela ojediněle. Divoké kočky v přírodě nemňoukají vůbec. Čím to je?

Odpovědí je domestikace.

Milovníci koček mohou děkovat farmářům ve starověku na Blízkém východě za to, že domestikovali své chlupaté přátele asi před 10 000 lety.

Předtím, než byly kočky domestikovány, byly samotářky, napsali John BradshawCharlotte Cameron-Beaumont v knize „The Domestic Cat: The Biology of Its Behaviour“ (Cambridge University Press 2000).

Prastaré kočky se jen málo setkávaly s jinými příslušníky svého vlastního druhu, nepotřebovaly ke komunikaci používat svůj hlas. Místo toho divoké kočky komunikovaly prostřednictvím čichu, třením se o předměty, nebo močením na stromy nebo kameny. Kočky se tak nemusely setkat tváří v tvář s jinými divokými kočkami, aby s nimi mohly komunikovat.

Ke komunikaci kočky používaly, a stále používají, i jiné způsoby. Například rychle švihající ocas signalizuje agresi, zatímco zastrčený ocas znamená, že jsou nervózní. Když je kočka uvolněná, pohybuje ušima dopředu a vystrkuje ocas nahoru do vzduchu nebo kolmo k zemi.

Domestikace koček pravděpodobně začala, když tyto chlupaté divoké kočky začaly lovit hlodavce, kteří likvidovali obilí, sklizené neolitickými zemědělci. Farmáři kočky vítali a nakonec se na ně začali spoléhat, že úrodu ohlídají.

K domestikaci zřejmě došlo na území dnešního Turecka. Následně se tyto přátelské kočkovité šelmy se rychle rozšířily po celém Starém světě, když je milovníci koček přesunuli přes Bosporskou úžinu do Evropy.

Vědci zjistili, že až ve středověku, po tisících letech života po boku lidí, se u některých koček (Felis silvestris) vyvinula srst se skvrnitými vzory, a až v 19. století byly vyšlechtěny tak, aby měly luxusní srst.

Lidé však nemají zdaleka tak jemný čich ani sluch jako kočkovité šelmy. Proto kočky komunikují s lidmi způsobem, který jim s největší pravděpodobností přinese to, co chtějí: mňoukáním. Jsou manipulativní. Mňoukání se stalo jejich nástrojem ke komunikaci s tvory, kteří nemají tak vyvinuté smysly. Vlastně si tímto způsobem vynucují pozornost a tím i to, co chtějí získat.

Mnoho koček si dokonce vytvoří repertoár mňoukání, aby vyjádřily různé potřeby a pocity, nebo vyvolaly různé reakce. Jinak řečeno, vaše kočka na vás mňouká, protože se brzy naučila, že to upoutá vaši pozornost.

Pokud jste zvědaví, co má vaše kočka na srdci, je možné zkusit komunikaci. Lidé mohou na kočku reagovat slovy a být k ní pozorní. Kočka může začít přiměřeným způsobem reagovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz