Hlavní obsah
Zdraví

Koukáním do mobilů si úspěšně ničíte oči. Chraňte je, ať nemáte problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Chraňte si oči. Podrážděné a svědící oči, způsobené dlouhodobým sledováním obrazovek a mobilů, se mohou nenávratně poškodit.

Článek

Počítače, mobily a tablety používáme stále častěji. Není výjimkou, že někdo sedí u monitoru celý den. Mezi nejčastější problémy patří podrážděné oči, které svědí. Tento problém postihuje až 50 procent populace. Je to jeden z hlavních faktorů, proč oči bolí.

U některých profesí je nemožné nekoukat celou pracovní dobu na monitor, je to práce, za kterou jste placeni. Ale můžete využít poznatků vědy ke zlepšení tohoto stavu. Umět si oči víc chránit.

Podle údajů z výzkumu byl dlouhý čas při sledování monitoru spojen s příznaky „suchého“ oka. Když se díváme dlouho na monitory nebo telefony, mrkáme méně. Navíc je naše mrkání často neúplné, oko se úplně nezavře.

Povrch oka je tvořen očními víčky, rohovkou a spojivkou, a také slzným filmem. Pokud dojde k poškození k některé z těchto částí, může to vést k podráždění oka.

Slzný film se skládá ze dvou vrstev. Spodní vrstva je z bílkovin a vody a horní vrstva se skládá z oleje. Vodní vrstva je zodpovědná za udržování hydratace (zavodnění) oka, zatímco olej zabraňuje příliš rychlému odpařování vody. Problémy s kteroukoli vrstvou mohou způsobit nerovnováhu, která brání jejich rovnoměrnému rozložení a vede k podráždění.

Oční víčka jsou tím, co udržuje slzný film rovnoměrně rozložený a poskytuje ochranu. Méně časté mrkání, při pohledu na monitor, zabraňuje správnému rozložení této vrstvy po povrchu oka.

Především není důvod k panice. Příznaky suchých očí nemusí znamenat, že trpíte syndromem suchého oka. Podle studie musí pacienti vykazovat také známky poškození povrchu oka. Diagnózu nechte na očním lékaři. Pravdou ale je, že na určité příznaky je dobré dávat si pozor. Nejčastější příčinou podráždění oka je opravdu nadměrné dívání se na monitor nebo mobil.

Několik věcí, které je dobré dodržovat

Vždy je nejlepší mít monitor pod úrovní očí. Oční víčka se pak nemusí tolik otevírat, což znamená, že po delší dobu je odkryta menší část povrchu oka.

Je také důležité zamezit co nejvíc světlu, odrážejícího se od obrazovek, ať už z lampy, nebo z okna za místem, kde sedíte. Čím méně je odrážejícího se světla, tím snáze se soustředíte na obrazovky. A tím méně unavujete své oči.

Odpočinek je pro oči to nejlepší. Pokud můžete, každých 20 minut se zadívejte po dobu 20 sekund na objekt, který je vzdálen asi 6 metrů. Pohled mimo monitor obnovuje normální frekvenci mrkání.

Nízká vlhkost, vysoké teploty, proudění vzduchu z otevřených oken nebo klimatizací, tabákový kouř a nadměrné množství osvěžovače vzduchu určitě vašim očím nesvědčí.

Lze použít i oční kapky, jednorázové umělé slzy, které neobsahují konzervační látky a nepoškozují oko.

Máme pět smyslů. Zrak je nejdůležitější z nich. Proto si oči chraňte, jak můžete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz