Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Kukačky, mimořádně přizpůsobivý druh parazitujících ptáků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vizetella/Pixabay.com

kukačka

Místo toho, aby kukačky vychovávaly svá vlastní mláďata, kladou tito ptáci svá vejce do hnízd jiných ptáků, ať se za ně starají, krmí a vychovají jejich mláďata.

Článek

Kukačky zná asi každý, aspoň jejich hlas. A téměř každý ví, že nejsou zrovna milovnice rodičovství. Také proč by se o mláďata staraly, když to mohou udělat jinak.

Místo toho, aby vychovávali svá vlastní mláďata, kladou tito ptáci svá vejce do hnízd jiných ptáků, ať za ně jejich mláďata krmí a vychovávají je. To je strategie známá jako hnízdní parazitismus.

Zvláštní je, že si jiní ptáci nevšimnou, že vychovávají úplně jiné mládě, které není jako ostatní. Ale časem se to může stát, je to dané vývojem. A to je důvod, proč se kukačky neustále vyvíjejí společně se svým hostitelským druhem.

Tyto inteligentní projevy jak kukaček, tak i hostitelských ptáků, vytváří novou evoluci druhů kukaček. Kukačky se přizpůsobují, aby jejich mláďata nebyla odhalena jako cizí.

Všechny kukačky jsou nepříjemné, protože mláďata kukaček jsou obvykle silnější než mláďata v hostitelském hnízdě a vyžadují víc potravy. Jenomže, to není to nejhorší.

Víc a víc se vyvíjejí druhy kukaček, jejichž mláďata v cizích hnízdech ve skutečnosti své spolubydlící odstraňují. Prostě je vyhazují z hnízda.

Hostitelský druh ptáků je někdy schopen tohle chování mladých kukaček odhalit. Evolučně řečeno, mají tendenci vyvinout si větší schopnosti detekce nezvaných kukaččích mláďat.

Naopak kukačky, které se věnují tomuto typu parazitismu, se zase vyvíjejí tak, aby vypadaly a chovaly se více jako jejich hostitelé.

S využitím desetiletí behaviorálního výzkumu a genetických dat vědci zjistili, že tyto skupiny kukaček také rychleji generují nové druhy.

To vše je přesně to, co byste očekávali, když jsou druhy uvězněny „v evolučních závodech ve zbrojení,“ poznamenávají autoři. „Naše práce objasňuje možná nejběžnější, ale špatně charakterizovaný evoluční proces, který řídí biologickou diverzifikaci,“ píší ve studii.

Tato zjištění by se mohla týkat vývoji nejen parazitických kukaček.

„Tyto úzce provázané interakce by dokonce mohly vysvětlovat, proč po celém světě existují miliony, spíše než tisíce, jedinečně specializovaných druhů.“

Zdroj: https://www.science.org/doi/10.1126/science.adj3210?utm_source=sfmc&utm_medium=email&utm_campaign=ScienceAdviser&utm_content=distillation&et_rid=995906992&et_cid=5232301

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz