Hlavní obsah
Umění a zábava

Malování na nahá těla modelek je podmanivé fascinující umění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Názory na to, jak pojmout a vnímat malování na nahé tělo, se různí nejen v odborných publikacích. Jde o umělecké vyjádření mnoha umělců najednou, z nichž každý má svůj vlastní jedinečný přístup.

Článek

Bodypainting, malování na nahé tělo, lze chápat jako formu veřejného představení (performance) umění.

Malovat se dá nejrůznějšími barvami na tělo, na jakákoli místa, popřípadě na celá těla. V posledních letech se rozmohla airbrushová technika malby na tělo, tzv. americká retuš, kdy jsou barvy rovnoměrně stříkány na tělo airbrushovou pistolí. Tím se umožní rovnoměrné pokrytí a lehké přechody barev.

S malováním na nahé tělo je možné se setkat na zábavných akcích jako doplněk programu, jehož výsledek bude prezentován před publikem, nebo jako specifické osobní vyjádření umělce.

Bodypainting v moderním pojetí pokládáme za uměleckou disciplínu, spadající do celkové kategorie Body Art. Názory na to, jak pojmout a vnímat malování na nahé tělo, se různí nejen v odborných publikacích.

Podle jednoho z českých teoretiků estetiky, profesora Igora Zhoře, lze Body Art rozdělit do dvou proudů. Prvním typem je Body Art, jehož výstupem je právě akce konaná přímo před diváky, nebo je jím prezentován až konečný výsledek performance.

Druhým typem je pak Body Art realizovaný v soukromí, za účelem posílení umělcova soustředění. Výsledkem je pak samotný proces, nikoliv dílo (např. pomalované tělo modelky).

Ve Washington Square Park je lidem dána příležitost využít svá těla k tomu, aby se stala živým uměním. Modely jsou obyčejní lidé, různého věku, velikosti a pohlaví, i různých tělesných proporcí, na rozdíl od profesionálních modelek.

Tito lidé jsou hrdí na to, že stojí na veřejnosti takoví, jací jsou. Tím, že je událost pořádána jako nahá, odstraňuje stud často spojený s našimi těly a ukazuje rozdíl mezi nahotou a sexualitou.

Veřejnost může vidět všechny typy těl, což je zvláště důležité, protože vnímání lidské podoby je překrouceno reklamou a médii, a to může být pro mnohé z nás zdrojem úzkosti.

Malování na nahé tělo je jedinečná umělecká tvorba a podporuje umělecké vyjádření, přijímání těla a lidské spojení prostřednictvím umění. Jde o umělecké vyjádření mnoha umělců najednou, z nichž každý má svůj vlastní jedinečný přístup.

Maluje se štětcem nebo technikou airbrush a speciálními přírodními barvami, které jsou snadno smývatelné vodou.

Za zakladatele Body Art performance jako uměleckého stylu je považován Yves Klein (1928 - 1962), který jako první avantgardní umělec použil nahá lidská těla jako živé štětce.

Největší akcí pro celý svět bodypaintingu je bezpochyby World Bodypainting Festival (wbf) v Rakousku, který se pravidelně koná od roku 2017 v Klagenfurtu.

Je to nejprestižnější soutěž mistrovství světa v malování na nahých tělech, která je rozdělena do čtyř kategorií, podle typu malby, úrovně umělců a uměleckého vyjádření.

Jako efektní doplněk se někdy využívá UV bodypainting. Odlišnost tkví v tom, že se používají barvy, které svítí pod ultrafialovým zářením, které je pro běžné lidské oko neviditelné. Při osvícení modelky UV světlem se ale odrazí světlo s delší vlnovou délkou, které už člověk vidí. Díky tomu jsou vidět pestré barvy, které ve tmě „září“.

Letošní Světový festival malování na tělo se uskuteční 17. až 21. září 2024 v rakouském Klagenfurtu.

Na český bodypainting, který se uskutečnil v Praze na mezinárodním veletrhu INTERBEAUTY PRAGUE 6. dubna 2013 se můžete podívat zde.

V roce 2012 proběhlo na stejném místě mistrovství ČR v malování na tělo Body Art, podívat se můžete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz