Hlavní obsah
Věda

NASA řeší, co dělat s lidskými výkaly na Měsíci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NASA-Imagery od Pixabay

Považujeme za samozřejmé, že když jdeme na záchod na Zemi, naše moč a výkaly jsou ovlivňovány gravitací. Jenomže v mikrogravitaci, dokonce i v šestinové gravitaci na Měsíci, se vše chová zcela jinak.

Článek

Lidské výkaly ve vesmíru a na Měsíci jsou značným problémem

Pokud se mají lidé vrátit na Měsíc, vesmírné agentury a vlády musí zjistit právní, etické a praktické rozměry nakládání s mimozemským odpadem. Přestože je produkován lidmi, ve vesmíru už je to mimozemský odpad.

Vyměšujeme všichni, včetně astronautů. Například na prvním obrázku, pořízeném Neil Armstrongem z povrchu Měsíce, je vidět odpadní pytel, zřejmě s výkaly posádky.

Posádky Apolla nechaly na svých šesti místech přistání celkem 96 pytlů odpadu, včetně moči a výkalů, které tam jsou dodnes.

Tyto odhazovací vaky Apollo, nazývané „pytle na hovínka“, byly uloženy před více než 50 lety na Měsíci.

Lidské výkaly jsou plné mikrobiálního života. Bylo by zajímavé zjistit, jak dlouho mikrobi přežili, nebo jestli doposud žijí. Dokonce je možné, že se v těchto extrémních podmínkách rozmnožili. Tím by se z nich vlastně stali mimozemští tvorové, značně zmutovaní, kteří by mohli být pozemšťanům velice nebezpeční.

Problém nakládání s odpady začíná být na Měsíci stejný jako na Zemi. Plánují se dlouhodobé mise na oběžné dráze Měsíce i na jeho povrchu. Nerudovská otázka „Kam s ním?“ začíná být velice důležitá.

V počátcích vesmírného věku si astronauti doslova přilepili pytel na zadek, když museli na záchod. Během letu Apolla 10 došlo k problému. Někomu z posádky unikl pytel a jeho obsah se vznášel ve velitelském modulu. Přestože se všichni ptali, kdo to způsobil, dodnes se nikdo nepřiznal.

„Pokud budou lidé trvale žít na Měsíci, nechcete, aby se tam povalovaly pytle s hovínky,“ říká Melissa de Zwart, profesorka na University of Adelaide, která se specializuje na právní a regulační aspekty vesmíru nebo prostředí, včetně Měsíce. „Je to nebezpečí. Je to nevzhledné. To není to, co chceme dělat. Otázkou tedy je, jaké jsou ekologické normy, které budeme uplatňovat? V současné době nemáme žádná pravidla.“

Ve skutečnosti považujeme za samozřejmé, že když jdeme na záchod na Zemi, naše moč a výkaly jsou ovlivňovány gravitací. Jenomže v mikrogravitaci, dokonce i v šestinové gravitaci na Měsíci, se vše chová zcela jinak.

Mezinárodní vesmírná stanice má dnes toalety s hadicí a hlavicí, které používají odsávání k odstranění moči a výkalů, což astronautům poskytuje o něco více pohodlí. To ale nestačí na odstranění veškerého biologického odpadu, jak jsou moč, výkaly, zvratky a menstruační krev. To je hlavní technologická mezera pro budoucí průzkum lidského vesmíru.

Předpokládá se, že na Měsíci i jeho orbitální stanici bude v blízké době hodně lidí, včetně turistů, jak předpovídá zakladatel Virgin Group Richard Branson: „Abychom dosáhli těchto ambiciózních vizí, musíme odhodit sáčky na hovínka, vesmírné plenky a bludná hovínka z minulosti a přijmout měsíční záchod budoucnosti.“

V roce 2020 NASA zveřejnila výzvu Lunar Loo Challenge pro návrh konceptů kompaktních toalet, fungujících v mikrogravitaci i na Měsíci. Zvítězil návrh Translunar Hypercritical Repository 1 (THRONE), inspirován rodiči batolat. Ihned po vykonání potřeby se vše zatavuje do plastu, aby se snížil zápach a únik.

Zavlečení pozemských látek na Měsíc nebo jiná nebeská tělesa by mohlo trvale ohrozit existenci možných původních forem života.

Video NASA: Jak se používá toaleta ve vesmíru

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz