Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nepřekonatelný Chuck Norris, mistr bojových umění a filmová legenda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Chuck Norris/Instagram

Chuck Norris

Chuck Norris je legenda bojových sportů. Proslavil se mnoha akčními filmy, ale i televizním seriálem Walker, Texas Ranger. Jeho matka byla Irka, otcem byl indián z kmene Cherokee.

Článek

Jak přišel Carlos Ray Norris ke své slavné přezdívce? V roce 1958 byl členem vojenského výcvikového tábora v San Antoniu na základně Air Rorce. Jeho kamarád Hispánec se Norrise optal, jestli ví, co znamená Carlos v angličtině. Charles, povídá Norris. Kamarád mu řekl, že přezdívka pro Charlese je Chuck. Přezdívka se ujala a všichni na táboře mu tak začali říkat. Sám Norris napsal: „Ujalo se to a už mi to zůstalo.“

Carlos Ray „Chuck“ Norris se narodil 10. března 1940 Wilmě Scarberryové a Rayi Norrisovi v Ryanu v Oklahomě, kde žil spolu s rodiči a dvěma bratry. Matka byla původem Irka a otec indián z kmene Čerokézů (Cherokee). Jenomže otec byl alkoholik, s kterým se matka Norrise rozvedla, když mu bylo deset let.

Po rozvodu rodičů vyrůstal u matky v Kalifornii, kde studoval na škole North Torrance High School. Jako osmnáctiletý se oženil se spolužačkou Diannou Holechekovou, s kterou se rozvedl v roce 1989.

Ve stejném roce, kdy se oženil, narukoval k vojenskému letectvu. V Koreji na letecké základně Osan, kam byl odvelen, se naučil ovládat různé druhy orientálních bojových umění. Zaujal ho styl, který vymyslel Bruce Lee. Službu opustil v roce 1962 a začal pracovat jako instruktor karate.

V 60. letech 20. století Chuck Norris otevřel více než 30 dódžó (studií) karate. Učil několik celebrit, včetně Priscilly Presleyové, bývalé manželky Elvise Presleyho, a herce Steva McQueena. Právě McQueen přiměl Chucka Norrise, aby zkusil herectví. Nakonec to byl Bruce Lee, kdo povzbudil Norrise, aby začal hrát.

Chuck Norris debutoval filmem The Wrecking Crew (1968), na který navázal řadou akčních filmů jako Návrat draka (1972) s Brucem Leem, Good Guys Wear Black (1978), Missing in Action (1984), Delta Force (1986) a Delta Force 2 (1990). Jeho televizní kariéra začala v roce 1993 seriálem Walker, Texas Ranger. Hlas Norrisovi od začátku propůjčil herec Petr Pospíchal, který s ním strávil přes třicet let.

Chuck Norris získal svůj první titul mistra světa ve střední váze v karate v roce 1968. Jako jeden z největších mistrů v bojových uměních tento titul obhájil ještě pětkrát. Po vítězství v roce 1974 se rozhodl opustit sportovní dráhu.

V roce 1997 získal uznání 8. stupně velmistra černého pásu v systému Tae Kwon Do. Stal se tak prvním mužem na západní polokouli, který získal toto ocenění.

Je zakladatelem United Fighting Arts Federation, která řídí a vyučuje styl bojových umění Chun Kuk Do.

V klipu na Instagramu, natočeném při letošních narozeninách, říká: „Víš, dnes je mi 84, ale cítím se, jako by mi bylo 48!“

Norris byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství s Dianne Holechek má tři děti. V roce 1998 se Norris oženil s Genou O'Kelley a o tři roky později se jim narodila dvojčata.

Jí zdravou stravu s vysokým obsahem bílkovin, která se skládá převážně z ryb, krůt a vaječných bílků.

Chuck Norris v současné době žije se svou ženou a dvěma dětmi v texaské Navasotě na svém ranči Lone Wolf.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Chuck_Norris

https://www.databazeknih.cz/zivotopis/chuck-norris-4866

https://www.empireonline.com/people/chuck-norris/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz