Hlavní obsah
Zdraví

Bakterie, viry a parazité v potravinách, které mohou způsobit i smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Salmonella

Je velmi teplé jaro, připomínající mírné léto. Proto je dobré zjistit, které potraviny se rychle kazí a mohou způsobit zdravotní potíže, dokonce i smrt.

Článek

Bakterie Escherichia coli (E. coli) žijí ve střevech lidí a zvířat, jako jsou krávy, ovce a kozy. Často se vyskytují v potravinách, které jsou nedostatečně tepelně upravené, jako je hovězí maso, syrové mléko, džus a kontaminovaná voda.

Abyste se vyhnuli infekci E. coli, maso musí být dobře uvařené, ovoce a zelenina omytá. Vyhněte se nepasterizovanému mléku a džusům. Většina E. coli je relativně neškodná, ale některé kmeny mohou způsobit krvavý průjem, selhání ledvin, a dokonce i smrt.

Campylobacter jejuni jsou spirálovité bakterie, které se vyskytují u kuřat a krav. Příznaky jsou průjem, křeče, bolesti žaludku a horečka během dvou až pěti dnů po nákaze. Průjem může být krvavý a může být doprovázen nevolností a zvracením. Nemoc obvykle trvá asi týden.

Mezi způsoby, jak zabránit infekcím, patří důkladné vaření masa, pití pasterizovaného mléka, mytí rukou po manipulaci se syrovými potravinami a čištění všech pracovních desek a kuchyňského náčiní po použití. Campylobacterii obsahují velice často syrová kuřecí prsa.

Listeria monocytogenes jsou bakterie, které se nacházejí v půdě a vodě a mohou být přítomny v syrových potravinách, stejně jako ve špatně zpracovaných potravinách a nepasterizovaném mléce. Na rozdíl od jiných bakterií se listerie mohou množit, růst a šířit i při nízkých teplotách průměrné chladničky, dokonce už při 4 °C.

Mezi příznaky patří horečka a zimnice, bolest hlavy, žaludeční nevolnost a zvracení. Někdy může být nemoc závažnější, dokonce smrtelná.

Továrně zapečetěné neotevřené balíčky obědů s masem by neměly být skladovány v ledničce déle než dva týdny. Maso nakrájené v místním lahůdkářství by nemělo být v ledničce déle než tři až pět dní.

Bakterie Vibrio (čeleď Vibrionaceae, rody Vibrio a Photobacterium) žijí ve slané vodě a často se vyskytují v syrových mořských plodech. Lidé, kteří jedí syrové nebo nedostatečně tepelně upravené měkkýše, se nakazí obvykle do 24 hodin. Mezi příznaky patří vodnatý průjem se žaludečními křečemi, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice. Příznaky mohou trvat až tři dny. Infekci lze předejít dobrotu tepelnou úpravou mořských plodů.

Toxoplasma gondii je mezi lidmi velice rozšířená. Ale jen málo lidí má příznaky, protože imunitní systém obvykle brání parazitovi, aby způsobil onemocnění. Příznaky jsou podobné chřipce, jako je bolest hlavy, těla, zvýšená teplota.

Infekce toxoplazmózou je typická při kontaktu s kočičími výkaly, které parazita přenášejí, a konzumací kontaminovaného masa, které je syrové nebo nesprávně tepelně upravené. Doporučuje se vařit potraviny při vyšší teplotě, mýt si ruce při manipulaci s potravinami a vyhýbat se pití neupravené vody.

Salmonella se běžně vyskytuje v syrové drůbeži, vejcích, hovězím mase, někdy i ve staré zelenině, již nevhodné ke konzumaci. Infekce salmonelou způsobují horečku, silný průjem, žaludeční křeče a bolesti hlavy. Obvykle trvají čtyři až sedm dní. Pokud se salmonela neléčí správně, šíří se krví do dalších orgánů, což někdy vede až ke smrti.

Norovirus je virus, způsobující gastroenteritidu, zánět žaludku a střev. Časté jsou epidemie ve školách a školkách. Noroviry se obvykle nacházejí v kontaminovaných potravinách nebo nápojích, ale přenáší se fekálně-orální cestou. Viry ze stolice vyloučené infikovaným člověkem mohou kontaminovat vodu nebo potraviny, nebo mohou být přeneseny přímým kontaktem. Prevencí je správná hygiena a mytí rukou.

Mezi příznaky patří nevolnost, žaludeční křeče, zvracení, průjem, bolest hlavy, horečka a únava.

Osmý, smrtelně nebezpečný, je botulin neboli klobásový jed, který způsobuje bakterie Clostridium botulinum. Je považován za jeden z nejúčinnějších přírodních jedů. Otravě se říká botulismus. Vyskytuje se ve starých masných výrobcích a ve starém mase. Smrt nastává udušením za plného vědomí, neboť vědomí a citlivost zůstávají nezměněny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz