Hlavní obsah
Věda

Planeta Merkur může být stvořena z diamantů nesmírné hodnoty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Silná vrstva diamantů může být hluboká až stovky kilometrů pod povrchem Merkuru. Z diamantů by teoreticky mohla být téměř celá planeta.

Článek

Nejbližší planeta u Slunce, Merkur, odráží mnohem méně slunečního světla než Měsíc. Merkur by při pozorování ze Země měl mít podobnou svítivost jako Měsíc.

Doposud si to vědci nedokázali vysvětlit. Díky již zaniklé sondě Messenger, která posílala snímky z povrchu Merkuru, víme, že to nebylo tím, co si vědci mysleli.

Původně byl malý odraz světla podle vědců způsoben železem a titanem. Nyní víme, že je to způsobeno neuvěřitelným množstvím diamantů.

Vědci na Zemi vyzkoušeli, jak na Merkuru mohly v takovém velkém množství vzniknout diamanty. Napodobili tlak a teplotu na Merkuru a z uhlíku vytvořili čisté diamanty. Stejně tak diamanty vznikly na Zemi před 1 až 3 miliardami let.

Silná vrstva diamantů může být hluboká až stovky kilometrů pod povrchem Merkuru. Z diamantů by teoreticky mohla být téměř celá planeta.

Víme, že Merkur je bohatý na uhlík, prvek, který tvoří diamanty, díky pozorování NASA. To odhalila sonda Messenger. Merkur měl kdysi grafitovou kůru plovoucí na moři magmatu.

Krystalizace diamantů probíhá za teplot vyšších než 1 300 °C a tlaku přesahujícímu 70 000 kilogramů na centimetr čtvereční. Tyto podmínky byly na Merkuru splněny.

Merkur vypadá podobně jako Měsíc. Obě jsou kamenná tělesa ve vnitřní sluneční soustavě s malou nebo žádnou atmosférou nebo geologickou aktivitou.

Samotný grafit může pocházet z nejranějšího stádia Merkuru, kdy planetu pokrýval magmatický oceán.

Předpokladem je, že planeta byla pokryta uhlíkem s tloušťkou asi jeden kilometr. Jak se planeta Merkur ochlazovala, velkým tlakem a nesmírně vysokou teplotou se z grafitu staly diamanty.

To, co výzkumný tým nalezl, znamená, že největší naleziště diamantů na povrchu Merkuru se nachází v kráterech.

Infračervená spektra ukazují, že tmavou hmotou na Merkuru je uhlík. „Jediným předpokládaným možným prvkem je uhlík,“ říká doktor Patrick N. Peplowski, Ph.D. z Johns Hopkins University v Marylandu, jehož tým zveřejnil výzkum.

Jsou i jiné teorie o tom, jak se uhlík, zformovaný do diamantů, dostal na Merkur, třeba zásahem meteoritů. Ale ať je to jakkoliv, planeta Merkur může být tak nesmírně bohatá, že se o tom lidem na Zemi může jenom zdát.

Dokážeme v blízké budoucnosti vytěžit takový poklad? A jak by na to reagovaly ceny diamantů, vytěžených na Zemi v těžkých podmínkách?

Zdá se, že v okolí Země je spousta vzácných kovů, nejen diamantů. Zlatý asteroid, o kterém už víme, by vytěženým bohatstvím rozložil ekonomiku na světě, kde je zlato vzácné. Co s ekonomikou udělá těžba diamantů na Merkuru, který je mnohem blíž?

Nature Geoscience DOI: 10.1038/ngeo2669

https://www.boulder.swri.edu/~marchi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz