Hlavní obsah
Věda

Podnebí a počasí. Jaké jsou rozdíly mezi těmito pojmy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Satyaban Sahoo z Pixabay

Počasí se může změnit během několika minut nebo hodin. Klima se mění v delších časových rámcích. Globální klima je popis klimatu planety jako celku.

Článek

Podnebí (klima) a počasí lidé často zaměňují, nebo jim tyto pojmy splývají. Jeden příklad: Dnes je chladno, ale zítra má být teplo. Je to počasí, nebo podnebí? Nebo je to stejné?

I když spolu úzce souvisí, počasí a podnebí nejsou totéž. Podnebí je to, co v určité oblasti očekáváte. Počasí je to, co se skutečně děje.

Počasí je směs událostí, které se každý den odehrávají v atmosféře a vztahují se k určitému území. Počasí je v různých částech světa různé a mění se v průběhu času: minut, hodin, dnů, týdnů, měsíců.

Počasí ovlivňuje mnoho faktorů. Například tlak vzduchu, teplota, vlhkost, rychlost a směr větru, a mnoho dalších věcí. Společně určují, jaké je počasí v daném čase a místě.

Podnebí je naopak dlouhodobý průměrný stav atmosféry v určitých oblastech planety v troposféře, části atmosféry, která je nejblíže povrchu Země. Různé regiony mohou mít různé podnebí.

Podnebí určitého konkrétního místa je dané průměry, jaké jsou teploty a srážky v různých ročních obdobích, jak časté jsou větry v dané oblasti, kolik deště nebo sněhu obvykle padá, množství slunečního svitu a podobně.

V některých případech se používají průměry za 30 let. Ty označujeme jako klimatické normály.

Klima určité oblasti poskytuje představu o tom, co lze očekávat, ale neposkytuje žádné konkrétní podrobnosti o tom, jaké bude počasí v daný den.

Počasí se měří po celém světě každý den v roce. V průběhu času nám tato pozorování počasí umožňují určovat dlouhodobé průměrné podmínky, určující klima v dané oblasti.

Jednotlivé oblasti světa mají různé podnebí. Tím, že pozorujeme a srovnáváme naměřená data, můžeme popsat globální klima. To je popis klimatu planety jako celku, kdy jsou všechny regionální rozdíly zprůměrované. Celkově globální klima závisí na množství energie přijaté sluncem a množství energie, která je zachycena v systému.

Počasí se může změnit během několika minut nebo hodin. Klima se mění v delších časových rámcích. Klima se téměř vždy časem mění.

Jak se mění globální klima, mění se i počasí. Není možné říci, zda bylo počasí konkrétního dne ovlivněno změnou klimatu, ale je možné předpovědět, jak se může v průběhu času měnit. Když se klima otepluje, v předpovědích nalézáme více extrémního počasí.

Globální teploty se zvyšují a ovlivňují počasí na celém světě. Zvyšují se hladiny moří, mění se ustálené srážkové vzorce, mění se místní klimatické podmínky. Změna regionálního klimatu mění lesy, výnosy plodin, ovlivňuje lidské zdraví, celé ekosystémy. Trvale se mění základní rysy počasí, na které jsme byli zvyklí.

Přibývají extrémní situace, jako jsou vlny veder, vydatné srážky, dlouhodobé sucho.

Zvyšující se globální teploty způsobují dříve téměř nevídané nebo vzácné jevy, jako jsou nadměrně silné bouřky, supercely, tornáda, povodně. Tyto jevy jsou stále pravděpodobnější.

S oteplováním zemského klimatu jsou po celém světě pozorovány častější a intenzivnější jevy počasí. Vědci obvykle identifikují tyto povětrnostní jevy jako „extrémní“, pokud se liší od 90 % nebo 95 % podobných povětrnostních jevů, ke kterým docházelo dříve ve stejné oblasti.

Otázkou je, co, nebo kdo, za tyto změny klimatu může. Příroda? Lidé? Slunce? To zatím nikdo neví, vše jsou pouze domněnky. Faktem pouze zůstává, že ke globálnímu oteplení dochází.

Zdroje: ČHMÚ, https://www.bbc.com/news/science-environment-58073295, https://royalsociety.org/news-resources/projects/climate-change-evidence-causes/question-13/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz