Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Pravidelný sex zlepšuje myšlení, paměť, spokojenost a dlouhověkost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kresba/pixabay.com

Zamilování posiluje tvůrčí myšlení. Samotný sex bez hlubšího vztahu zase posiluje analytické myšlení. Pravidelný sex může způsobit, že muži i ženy vypadají o pět až sedm let mladší.

Článek

Některé páry nemají pravidelný sex, nebo ho delší čas nemají vůbec. Vy nebo váš partner buď nemáte chuť na sex, nebo máte, ale partner nebo partnerka už nenaplňují vaše představy a požadavky. To se stává obzvláště při dlouhodobém soužití.

Život bez sexu samozřejmě možný je, ale také to může být konec dobrého vztahu. Můžete začít partnerovi vyčítat, že o vás nedbá a postupně se od sebe vzdalujete, až nakonec sex od partnera vůbec vyžadovat nebudete.

Pravidelný sex s partnerem má velký vliv na to, jak s ním vycházíte. Být se svým partnerem často intimní vám umožní emocionálně se s ním spojit na mnohem hlubší úrovni, jinak se o dost ochuzujete.

Ve studii, která zkoumala kognitivní vazby mezi romantickou láskou a sexuální touhou, bylo zjištěno, že zamilovaní se upínají na dlouhodobou perspektivu vztahu, která posiluje kreativní (tvůrčí) myšlení, kdežto samotný sex bez hlubšího vztahu zase posiluje analytické myšlení.

Oba tyto procesy jsou aktivovány automaticky, takže stačí jemné nebo dokonce nevědomé vzpomínky na lásku a sex. Je dobré zažívat obojí. Vědci došli k několika závěrům.

Sex mění chemii vašeho mozku nejrůznějšími způsoby a existují důkazy, že sex ve skutečnosti zvyšuje vaši kognitivní (rozpoznávací) kapacitu. Dalo by se říct, že sex vás dělá chytřejšími, anebo vás aspoň udržuje ve formě.

Jedna studie zjistila, že i pouhé přemýšlení o minulém sexuálním setkání může zlepšit vaše analytické myšlení. V další studii zas bylo prokázáno, že sexuální aktivita zvyšovala počet nervových buněk v hypokampu, části mozku, spojené s pamětí. Zároveň byl prokázán pozitivní vliv sexu na stres a úzkost.

V podstatě sex funguje podobně jako podávání opiátů nebo dopaminu a oxytocinu, neurotransmiterů (přenašečů) reakcí v částech mozku, které chrání tělo před stresem.

Výzkum ženského orgasmu pomocí testů, které měří mozkovou aktivitu, ukázal, že sexuální vyvrcholení aktivuje každou část mozku. Krev proudí a přenáší příval živin a kyslíku do mozkových buněk, píše se ve studii. Navíc existuje pozitivní souvislost mezi frekvencí sexu a vybavováním si slov u žen, pamětí.

„Nezjistili jsme žádnou deaktivaci frontálních nebo temporálních oblastí během orgasmu vyvolaného vlastní nebo partnerskou stimulací,“ píše se ve studii.

Naopak aktivity, které by měly stimulovat mozek k vyšší výkonnosti, jako je luštění křížovek, sudoku nebo hraní pexesa mají oproti sexu zanedbatelný účinek.

Ve studii se uvádí, že pravidelný sex může způsobit, že muži i ženy vypadají o pět až sedm let mladší, než ve skutečnosti jsou. Vypadat mladší s sebou nese celou řadu výhod, jako je větší sebevědomí, štěstí a spokojenost. Když vypadáme mladší, máme tendenci se cítit mladší.

V této studii je popsána dlouhověkost spojená s pravidelným sexem a celkovým zdravím.

Sexuální aktivity vám zlepšují zdraví, náladu, snižují stresové situace, zvyšují pocity sebeuspokojení a zvyšují hladinu energie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz