Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč velikonoční zajíček přináší vajíčka? Zajímavá historie tohoto symbolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Příběh o původu velikonočního zajíčka je záhadnější, než si dokážete představit, a zdá se, že s náboženstvím nemá nic společného.

Článek

Přemýšleli jste ale někdy o tom, jak se velikonoční zajíček stal synonymem Velikonoc, svátku připomínajícího Ježíšovo vzkříšení? Příběh o původu velikonočního zajíčka je trochu záhadný, ale má mnoho společného s jarem.

Neexistuje žádná historická dokumentace, která by vysvětlovala, jak se chlupatý hlodavec stal tváří Velikonoc. Okolo Velikonoc kvetou nejen jarní květiny, ale rovněž se rodí mláďata zajíců. Jaro a zajíčci jsou ikonickými symboly zrození a obnovy.

Velikonoční vajíčko má více historického kontextu než velikonoční zajíček, protože vejce mohla být součástí pesachového talíře při Poslední večeři. Ale kdy se poprvé objevil velikonoční zajíček?

Nejstarší zmínka o velikonočním zajíčkovi pochází z doby před 17. stoletím, kdy Germáni v Evropě představili tehdy Osterhase - králíka, který o Velikonocích přinášel dětem dárky. Když se germánští přistěhovalci usadili v Americe kolem roku 1700, přinesli si tuto tradici s sebou do Pensylvánie.

Naopak tradice velikonočních vajíček je spojena s pohanskými tradicemi. Vejce představovala nový život ve starověkém světě, a jako taková byla spojována s pohanskými svátky jara.

Kde žije velikonoční zajíček? Podle Trackeasterbunny.com velikonoční zajíček žije na Velikonočním ostrově, odlehlém polynéském ostrově v Tichém oceánu. Velikonoční zajíček údajně odlétá z Velikonočního ostrova na Velikonoce, aby doručil dárky a sladkosti po celém světě. O Velikonočním ostrově se také říká, že jsou domovem kouzelných zvířat, která slouží jako věrní pomocníci velikonočního zajíčka.

Velikonoční tradice a symboly se v průběhu času vyvíjely, i když některé existují již po staletí. Předpokládá se, že zdobení vajec sahá nejméně do 13. století, zatímco obřad velikonočního průvodu má ještě starší kořeny. Další tradice, jako je velikonoční cukroví, patří mezi moderní doplňky oslav tohoto svátku časného jara.

Vejce, starobylý symbol nového života, je spojováno s pohanskými svátky oslavujícími jaro. Z křesťanského pohledu tradice říká, že velikonoční vajíčka představují Ježíšovo vzkříšení.

Zdobení vajíček na Velikonoce se podle některých zdrojů vysvětluje tak, že vejce byla dříve během půstu zakázaným jídlem. Proto je lidé malovali a zdobili, aby je po Velikonocích snědli.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz