Hlavní obsah
Zdraví

Různé barvy moči mohou signalizovat závažné zdravotní problémy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dmytro Tkachuk z Pixabay

ilustrační obrázek

Barvy moči mohou být skoro jako barvy duhy, od bílé po fialovou, dokonce i černou. Některé barvy ale mohou indikovat závažné onemocnění. Je dobré barvy moči sledovat a něco o nich vědět.

Článek

Močí se vylučuje nejen přebytečná voda z těla, ale i odpadní látky. Především je to dusíkatý odpad, vznikající z metabolismu bílkovin ve formě močoviny a kreatininu. Kromě toho se močí vylučují přebytky vitamínů, léků a dalších sloučenin z jídla.

Existuje ale spousta sloučenin a látek, které v moči být nemají. Barva moči zase může signalizovat buď zdravotní problém, nebo naprosto přirozenou věc. Je důležité barvu sledovat.

Červená barva může naznačovat velký problém. Může být tvořena přítomností červených krvinek, které v moči nesmějí být. Obvykle to znamená krvácení odkudkoli z močového ústrojí, od ledvin, z močového měchýře, po problémy s prostatou. Krev v moči může být důsledkem ledvinových kamenů, rakoviny, infekce močových cest.

Červená barva může být ale zcela neškodná, stačí vědět, že například větší množství červené řepy v potravě moč zabarvuje do červena. Krev i červená řepa v malém množství zbarvují moč spíše do růžové než tmavě červené.

Barva moči u zdravých lidí je různě nažloutlá, podle stupně hydratace těla. Dehydrované tělo, které má málo vody, vylučuje moč s tmavě žlutou barvou, naopak při větším příjmu tekutin je barva téměř bílá. Dlouhodobě bílá barva naznačuje, že něco není v pořádku.

Žlutá nebo nažloutlá barva je způsobena rozpadem bilirubinu na urobilinogen, který je vylučován močí. Vysoká koncentrace urobilinogenu způsobuje až oranžovou barvu.

Pokud je zvýšená hladina bilirubinu, část se vstřebává zpět do krevního oběhu a následně je přebytek vylučován močí. Ta získává až nahnědlou barvu. Problému, který vznikl, se říká obstrukční žloutenka.

Zelená a modře zbarvená moč je poněkud vzácnější nález. Příčinou mohou být barvicí látky, které pocházejí ze zelených rostlin, jako chřest, salát a další, nebo modrých potravin a nápojů, které se konzumují ve velkém množství. Zelenou a modrou barvu mohou vytvářet i některé léky, jako jsou antihistaminika, anestetika a vitamíny.

Dokonce i některé bakterie mohou vytvářet zelenou barvu moči. Ty už ale nejsou neškodné, způsobují infekce močových cest, provázené pocitem pálení nebo píchání při močení.

Indigo, řada odstínů modré, nebo fialová barva, jsou ještě vzácnější. Příkladem může být bakterie Pseudomonas aeruginosa, produkující modrý pyocyanin. Jednou z možných příčin je porfyrie, skupina metabolických onemocnění, poškozující kůži a nervový systém.

Existují dokonce barvy moči hnědé až černé. Tyto barvy mohou být způsobeny závažným zdravotním stavem, rhabdomyolýzou, rozpadem svalů. Rovněž tyto barvy mohou být způsobeny z bilirubinu. Při glomerulonefritidě – onemocnění ledvin - může vzniknout krvácení, kdy se změna barvy krve mění až na hnědou, odkysličenou.

Nakonec je na řadě čistě bílá moč. Ta se objeví při nadměrném pití, ale také při cukrovce, nebo patologickém nadměrném pití vody. V extrémních případech může nadbytek vody způsobit smrt.

Barvy moči je dobré sledovat, protože můžeme předejít mnoha stavům, které způsobují závažné problémy. Některé tyto stavy mohou být opravdu nebezpečné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz