Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Sex ve vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Sex ve vesmíru je velice důležitá věc. Pokud se vydáme do vesmíru a budeme tam skutečně chtít žít, pak lidé musí dělat vše, co dělají na Zemi, včetně sexu a plození dětí.

Článek

Je nesmírně důležité tuto otázku vyřešit. Jednoduše řečeno, musíme přesně vědět, do čeho jdeme, protože důsledky budou ovlivňovat další generace lidských bytostí, které se do vesmíru vydají.

Jako příklad si vezmeme let k nejbližší planetě (není jisté, že je pro lidi obyvatelná) u hvězdy Proxima Centauri.

16. října 2012 ohlásila ESA objev první planety obíhající Alfa Centauri B., Alfa Centauri Bb, která je vzdálená jen 4,35 světelného roku od Slunce. To je 41153298561750,08 km. (Nejbližší planetou je Proxima Centauri b, asi 4,2 světelných let od Slunce.)

Vzhledem k tomu, že nemůžeme cestovat rychlostí světla (podle teorie relativity), je to cesta na několik generací. Kromě toho, obyvatelná planeta pro lidi zdaleka nemusí být „tak blízko“.

Ačkoliv studujeme zdraví astronautů na oběžné dráze již více než padesát let, nikdy jsme se skutečně nezabývali tím, jak lidský reprodukční systém reaguje na mikrogravitaci na oběžné dráze Země, nízkou gravitaci Měsíce nebo Marsu, nebo hypergravitaci obří planety.

Zpráva, že vědci z Montrealské univerzity zjistili, že reprodukční procesy v rostlinách jsou ovlivňovány změnami gravitace, je velmi důležitá. Dává nám vodítko k tomu, jak by lidský reprodukční systém mohl reagovat na mikrogravitaci při dlouhé cestě vesmírem, nebo hypergravitaci, kdy planeta bude větší a těžší, než Země.

Výzkum, který byl zveřejněn a který se týká pohlaví a početí rostlin ve vesmíru, zdůrazňuje skutečnost, že si nejsme jisti, jaký dopad by měly vesmírné podmínky na lidské početí a těhotenství. V současné době to prostě nevíme.

Je rozhodně nezbytné vyzkoušet ve větším měřítku jak početí ve vesmíru, tak vývoj dětí v těchto pro člověka atypických podmínkách. Jinak se může stát, že dlouhodobé mise k vzdáleným planetám mohou dopadnout tak, že vesmírná loď sice k cíli doletí, ale bez posádky. Nebo s potomky, kteří se nebudou umět přizpůsobit gravitaci budoucí planety.

Bez toho, že vyzkoušíme sex a vývoj dětí ve vesmíru v praxi, není možné cestovat vesmírem mnoho let, natož staletí, než doletíme na planetu, podobou Zemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz