Hlavní obsah
Věda

Tajemná planeta Devět je extrémně daleko za dráhou Neptunu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fabuloussavers z Pixabay

Existuje planeta Devět? Zatím je to hypotetická záležitost. Pokud existuje, bude extrémně daleko a kolem Slunce bude obíhat jednou za 20 000 let.

Článek

Daleko za oběžnou dráhou Neptunu se může prstencem ledových objektů, který obklopuje naši sluneční soustavu, pohybovat tajemná, masivní entita. Největší a nejkontroverznější objekt je planeta Devět.

Planet původně bylo devět. Jenomže během 26. Valného shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze v srpnu 2006 bylo Pluto zařazeno mezi trpasličí planety. Nachází se za dráhou Neptunu, proto se těmto tělesům říká transneptunická.

Planeta Devět je jiná. V roce 2016 byla navržena jako obří transneptunická planeta, která by měla být až desetkrát hmotnější než Země. To by z ní udělalo pátou největší planetu ve sluneční soustavě. Dalo by se říct, že pokud by se našla, měli bychom znovu devět planet.

Planeta Devět je zatím čistě hypotetická záležitost. Měla by být daleko za ostatními známými světy sluneční soustavy. Měla by vysvětlovat excentrické dráhy několika velkých objektů v Kuiperově pásu a kolem něj. Několik z těchto objektů daleko za Neptunem má podivně seskupené oběžné dráhy, které jsou vzájemně zarovnány. Pravděpodobnost, že k tomuto seskupení došlo čistě náhodně, je menší než 1 %.

Planeta by však mohla být extrémně daleko, možná by mohla obíhat kolem našeho Slunce jednou za 10 až 20 000 let. To znamená, že by byla díky extrémní vzdálenosti od Slunce a její nepatrné svítivosti těžko zaznamenatelná. S novými nejmodernějšími dalekohledy by však mohla být objevena během několika příštích let, uvedli astronomové.

Vědci ale nemají jednotný názor. Někteří se domnívají, že výkyvy drah u velkých objektů v Kuiperově pásu nezpůsobuje obří planeta, ale velice malá černá díra, asi o velikosti Měsíce. Ta by mohla mít podobnou gravitační sílu, jako hypotetická planeta Devět.

Černé díry této velikosti jsou teoreticky možné, ale nikdy nebyly nalezeny. K prokázání této teorie by výzkumníci pravděpodobně potřebovali detekovat Hawkingovo záření přicházející z černé díry, nebo sledovat, jak něco padá za horizont událostí.

Jiní vědci se zase domnívají, že ve vnější sluneční soustavě by mohly být ještě menší černé díry, které mohou vychylovat některé planety a měsíce z jejich drah.

Zatím neexistují důkazy ani pro jednu z teorií. Existenci tělesa, které vychyluje jiné objekty z jejich drah, může potenciálně potvrdit nebo vyvrátit připravovaná observatoř Vera C. Rubin, která se začala stavět v roce 2014 v nadmořské výšce 2700 metrů na vrcholu Cerro Pachón v Chile. V provozu by měla být v letošním roce.

Tato observatoř by měla být schopna zaznamenat více důkazů o objektech tak vzdálených, které se zatím zdají nepolapitelné.

Další zdroje:

https://science.nasa.gov/solar-system/planet-x/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz