Hlavní obsah
Věda

Tajemství penisu a klitorisu je po 150 letech objasněno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Victorie/Pixabay

Citlivost intimních doteků je známá od nepaměti. Nový výzkum objevil jejich fyziologické vlastnosti a vysvětluje, jak fungují.

Článek

„Sex je základní oblastí biologie a je jednou z hlavních hnacích sil chování a evoluce,“ říká Alexander Chesler, PhD., senzorický biolog z Národního institutu zdraví v Marylandu.

„Existuje však malý výzkum o tom, jak tělíska v genitáliích fungují a jak jsou zapojena do sexu, pravděpodobně proto, že toto téma je někdy považováno za tabu. Bylo těžké přimět lidi, aby na tom pracovali, protože někteří lidé mají problém o tom mluvit,“ říká profesor neurobiologie David D. Ginty, Ph.D., který vedl nejnovější výzkum.

Hmat, dotek je základní smysl, bez kterého by sex byl nemožný. Pocit dotyku vzniká z neuronů citlivých na dotyk, které jsou na povrchu lidského těla, jako je kůže, rty, jazyk, spojivky očí a pohlavní orgány.

Přestože je citlivost intimních doteků známá a takzvaná Krauseho tělíska byla objevena před více než 150 lety, jejich fyziologické vlastnosti byly donedávna předmětem spekulací. Nový výzkum vysvětluje, jak fungují.

Ukázalo se, že shluky nervových buněk, Krauseho tělíska, umístěných ve velkém množství u samců i samic (pokusy byly prováděny na myších) mají u lidí stejný význam. Tato tělíska, která se nacházejí v zevních pohlavních orgánech lidí, jsou zodpovědná za snímání vibrací a lehkých dotyků.

Tyto senzorické receptory přijímají podněty z vnějšího prostředí, mozek je následně vyhodnocuje a podle získaných informací se tělo přizpůsobuje prostředí.

Specifické nervové buňky na penisu a klitorisu detekují vibrace a poté se aktivují, což způsobuje sexuální chování, jako je erekce, odhalila studie.

Profesor Ginty a jeho spolupracovníci aktivovali Krauseho tělíska u samců i samic myší pomocí různých mechanických a elektrických stimulátorů. Nejvíc se osvědčily stimulátory s nízkofrekvenčními vibracemi v rozsahu 40–80 hertzů.

Profesor Ginty poznamenává, že tyto frekvence se obecně používají v mnoha sexuálních hračkách. Nebylo třeba výzkumu v této oblasti, aby se zjistilo to, co už se dávno používá, že je to nejlepší způsob, jak navodit vzrušení.

Vědci rovněž zjistili, že genitálie myších samců a samic obsahují přibližně stejný počet tělísek. Ale tělíska jsou 15krát koncentrovanější v klitorisu než na penisu, protože klitoris je menší. Obdobně je to u lidí.

Myši, které byly geneticky upraveny tak, aby postrádaly Krauseho tělíska, se nemohly normálně pářit, což naznačuje, že struktury jsou nezbytné pro sex. Vědci zjistili, že Krauseho tělíska se nevyvinula, dokud zvířata nedosáhla pohlavní dospělosti.

Profesor Ginty a jeho spolupracovníci se nyní chtějí podívat na další aspekty senzorických tělísek, například zda neurony způsobují v mozku pocity slasti a zda si zachovají citlivost, když jedinci stárnou. „Každé zjištění vede k nějakému novému náhledu, protože toho o tom tolik nevíme,“ dodává profesor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz