Hlavní obsah
Věda

Viry jsou infekční, drobné a ošklivé. Ale jsou opravdu živé?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: José R Valverde z Pixabay

Nějaké vlastnosti virů je řadí na hranici života. Jenomže bez hostitelské buňky se virus nemůže množit. Je tedy živý, nebo není?

Článek

Živé bytosti, jako jsou rostliny a zvířata, obsahují buněčné mechanismy, které jim umožňují replikovat se. Naproti tomu viry jsou volné formy DNA nebo RNA, které se nemohou samy replikovat.

Viry potřebují napadnout živý organismus, aby se replikovaly, řekl doktor Otto Yang, profesor medicíny a mikrobiologie, imunologie a molekulární genetiky v Los Angeles. „Viry jsou zabalené RNA* nebo DNA*,“ řekl profesor.

Viry vytvářejí své kopie tak, že napadnou hostitelskou buňku, která slouží jako receptor a poskytne jim enzymy a stavební látky potřebné k replikaci. Primární úlohou viru je vniknout do hostitelské buňky a dodat do ní svůj genom DNA nebo RNA, aby mohl být přepsán hostitelskou buňkou, podle Medical Microbiology.

Bezpočet filozofů a vědců debatovalo o tom, jak definovat, zda je něco živé. Existuje sedm charakteristik života, které musí mít všechny živé organismy:

  • Reagovat na podněty
  • Růst v průběhu času
  • Plodit potomstvo
  • Udržovat stabilní tělesnou teplotu
  • Metabolizovat energii
  • Mít jednu nebo více buněk
  • Přizpůsobit se prostředí

Některé formy života ale nemají všechny vyjmenované vlastnosti. Například mezci, kříženci osla a koně, se nemohou rozmnožovat.

Živé bytosti se sami udržují při životě, to znamená, že hledají obživu a mají pud sebezáchovy. Podnikají kroky, aby podpořili své životy, jako například rostlina, která si sama vytváří kořeny, aby našla vodu a živiny, nebo zvíře, které hledá potravu. Virus to neumí.

„Nemyslím si, že se viry kvalifikují jako živé. Jsou v podstatě inertní, pokud nepřijdou do kontaktu s živou buňkou,“ řekl MUDr. Amesh Adalja, odborný asistent z Centra pro globální zdraví.

„Existují některé vlastnosti virů, které je staví na hranici života - mají genetický materiál: DNA nebo RNA. Zjevně to ale není totéž, jako proti virům vyspělá bakterie. Bez buňky se virus nemůže množit. A tak z tohoto hlediska opravdu není živý, pokud život považujete za něco, co se může množit samo od sebe.“

„Pokud však za svou definici života budete brát něco, co dokáže s pomocí vytvářet kopie sebe sama, pak byste to mohli nazvat živým,“ řekl doktor Yang.

„Předpokládá se, že některé z úplně prvních forem života byly molekuly RNA, protože mohou za správných podmínek vytvářet své kopie. Viry se možná vyvinuly z tohoto předka, ale ztratily schopnost sebereplikace,“ poznamenává doktor Yang.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz