Hlavní obsah
Zdraví

Letní dovolená? Pozor na závažné zdravotní problémy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jeremytita z Pixabay

Závažné zdravotní problémy mohou vést k vážným komplikacím nebo dokonce k smrti. Na co si v parném létě dávat pozor.

Článek

Každé roční období přináší nějaké zdravotní problémy. Léto není výjimkou, v létě je jich spíš více než v jiných obdobích roku.

Všechny části těla jsou ovlivněny teplem včetně kůže, očí a trávicího systému. Je dobré vědět, co může způsobit nadměrné vedro a sucho, popřípadě nadměrné vlhko, na co si dávat pozor.

U lidí a zvířat je dlouhodobé vystavení slunečnímu záření škodlivé kvůli pronikání UV záření do těla. Lidé s nízkou hladinou melaninu jsou náchylnější k rakovině kůže, melanomu.

Pokud je tělo příliš vystaveno slunečnímu záření, u některých lidí se může objevit zarudnutí kůže, její suchost, svědění a praskliny. V létě se také snadno nachladíte. To se projevuje nevolností, zvracením, horečkou, ale i zimnicí. Příznaky letního nachlazení se projevují podobně jako chřipka.

V létě se přenášejí plané neštovice mnohem častěji než v jiných obdobích. Nejprve se objeví vyrážka, červené svědivé pupínky. Obvykle je vyrážka provázena horečkou. Pak se vytvoří tekutinou naplněné puchýřky. Ty zanechávají na kůži malé jizvy.

Plané neštovice způsobuje virus přenášený kýcháním kapénkami do okolí. Infekce způsobuje nechutenství, vysoké horečky, bolesti hlavy. Příznaky mohou trvat až dva týdny. Prevencí je očkování.

Častým letním onemocněním je lymeská borelioza, zánětlivé onemocnění způsobené klíšťaty. Po kousnutí infikovaným klíštětem se vytvoří vyrážka v okolí, někdy typicky ohraničená fialovým až žlutým kruhem. Neléčená může mít za následky příznaky podobné chřipce, jako je únava, bolesti kloubů a silné bolesti hlavy, někdy dokonce srdeční a neurologické problémy.

Klíšťata přenáší i závažnější nemoci, jako je encefalitida, meningitida a obrna hlavových nervů.

Hepatitida typu A, žloutenka, nemoc špinavých rukou je v parném létě obzvláště častá.

Častou příčinou žloutenky je kontaminace vody. Hlavní příčinou je konzumace kontaminovaných potravin a vody a infekce šířená výkaly (proto nemoc špinavých rukou). V případě vody se nejedná pouze o pití kontaminované vody, ale třeba i o použití ledu z této vody. To je obvyklé zvláště v exotických zemích, kde se doporučuje nepoužívat podezřelou vodu ani k čištění zubů.

Při absenci léčby může žloutenka typu A nepříznivě ovlivnit funkci jater, což má za následek nadměrnou produkci žluči. Typické příznaky jsou žluté zbarvení kůže, sliznic a očního bělma, světle zbarvené stolice a tmavě zbarvené moči.

Břišní tyfus je časté onemocnění, které se vyskytuje v létě. U zdravých jedinců se přenáší orálně-fekální cestou. Jedná se o onemocnění přenášené vodou a potravinami, kdy se bakterie Salmonella typhi dostane do systému. Bakterie se začnou množit a způsobí nemoc, která se projevuje únavou, ztráty chuti k jídlu, bolestmi břicha a vysokou horečkou, zácpou nebo průjmem. Někteří pacienti mohou mít vyrážku.

Závažné případy mohou vést k vážným komplikacím nebo dokonce smrti. Preventivně se provádí očkováním proti tyfu.

Senná rýma se může u mnoha lidí rozvinout spontánně. I když jste ji nikdy neměli, neznamená to, že budete imunní navždy. Název sice napovídá, že je to alergie na seno, ale to zdaleka není pravda. Vzniká jako alergická reakce, když se pyl některých rostlin dostane do kontaktu se sliznicí úst, nosu, krku, očí. Silnější alergické reakce se spouští při teplém, vlhkém a větrném počasí.

Je rozumné mít po ruce antihistaminika, pokud se objeví příznaky. V důsledku znečištěného ovzduší, zvýšené hladiny stresu a genetických predispozic se počet případů senné rýmy v populaci zvyšuje.

Vysoké hladiny pylu v ovzduší vyvolávají další alergii, a tou je astma. To už není nahodilá alergická reakce, ale chronické onemocnění. Astmatik má zúžené dýchací cesty. Tím dochází sice k dobrému nadechování, ale špatnému vydechování. Následkem je, že se v hrudním koši hromadí velké množství vzduchu.

Astmatici mají zhoršený přenos kyslíku do tkání, oxid uhličitý, který špatně vydechují, způsobuje „lapání po dechu“, nedostatek kyslíku v krevním řečišti. Velké množství pylu může vést k astmatickému záchvatu, kdy člověk trpí nedostatkem kyslíku, dusí se.

Astma se během léta zhoršuje. Je důležité, aby astmatici měli při sobě snadno dostupné inhalátory a nechodili příliš do přírody, kde jim hrozí alergické záchvaty, zvláště pokud je vysoká vlhkost vzduchu.

S letními vedry může snadno nastat hypertenze, vysoký krevní tlak. Vzniká přehřátím těla, na které jsou citlivější hlavně starší lidé. Vysoké teploty těla mohou ovlivnit chronická zdravotní onemocnění, jako jsou oběhové problémy, srdeční choroby a obezita. U osoby s vysokým krevním tlakem, srdečním onemocněním nebo depresí může být schopnost cítit teplo snížena některými léky.

Příznaky jsou vyčerpání z horka, slabost, závratě, nevolnost nebo silné pocení. Při těchto příznacích by měl člověk navštívit lékaře.

Dehydratace je častým zdravotním problémem během letní sezóny. Dochází k němu, když množství spotřebované vody neodpovídá individuálním potřebám. Příznaky dehydratace jsou pocit žízně, sucho v ústech, tmavě zbarvená moč, suchá kůže, únava a závratě.

Pocení způsobené letními vedry vede ke ztrátě soli a vody z těla. Při doplňování tekutin je důležité nepít čistou vodu, ale doplňovat s vodou minerály, především sodík, ale i draslík, vápník, hořčík. Ideální je pít iontové nápoje a minerálky.

Kontaminované potraviny nebo voda jsou nejčastější příčinou otravy jídlem. Infikovaní lidé mohou pociťovat bolesti žaludku, nevolnost, průjem a zvracení, pokud jsou v potravě a vodě bakterie, viry, toxiny a chemikálie.

Mezi běžné zdroje mikrobů způsobujících nemoci patří syrové maso, pouliční jídlo a kontaminovaná voda.

https://psrihospital.com/most-common-summer-health-hazards-and-how-to-prevent-them/

https://www.makatimed.net.ph/blogs/a-guide-to-the-most-common-illnesses-during-the-summer-season/

https://health.clevelandclinic.org/summer-health-risks

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz