Hlavní obsah
Cestování

Jak sedm velkých slavných měst získalo své přezdívky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Christel/Pixabay

Paříž

Přezdívky mají i města. Znáte Město lásky, Město snů, Blátivý York, Konec světa, Město hříchu, Město tisíce minaretů a město Velké jablko?

Článek

Paříž odedávna přitahovala lidi s láskou, jako jsou spisovatelé a umělci. Lásku lze najít všude, od útulných kaváren až po Pont des Arts, na který si páry na počátku 21. století připevňovaly visací zámky, aby demonstrovaly svůj vzájemný závazek. Ať už je to proto, že francouzština je považována za „jazyk lásky“, nebo kvůli romantickým procházkám podél řeky Seiny, Paříž se proslavila jako Město lásky.

Bombaj s populací 18,4 milionů lidí je jedním z nejlidnatějších měst v Indii. Nejenže je finančním centrem Indie, ale sídlí zde Bollywoood, jedno z center indického filmového průmyslu. Díky tomu je to obzvláště přitažlivé město, kde je nekonečné množství příležitostí. Proto má přezdívku Město snů.

Toronto je nejlidnatějším městem Kanady s 2,8 miliony lidí a zároveň je hlavním městem provincie Ontario. V průběhu historie získalo hanlivou přezdívku Blátivý York (Muddy York), protože v té době ve městě nebyly žádné kanalizace a ulice byly nezpevněné. Na cestách se hromadily splašky a během dešťů se ulice proměnily na neprůchodné bahnité cesty. Hanlivá přezdívka vznikla v raných letech města.

Nejjižnější město světa je Ushuaia, město v argentinské oblasti Patagonie. Díky tomu si vysloužilo přezdívku El Fin del Mundo, Konec světa. Puerto Williams, mnohem menší chilská osada, je technicky jižněji, ale Konec světa je stále používán jako přezdívka argentinské vlády pro toto město na cípu Jižní Ameriky.

Las Vegas je město známé svým nočním životem s kasiny a nevadskými nevěstinci. Město je rovněž proslulé špičkovou svatební destinací. Každý rok Las Vegas navštíví více než 40 milionů lidí, aby si dopřáli hazardní hry, pití a oslnivé show. Není žádným překvapením, že toto město, kde si lze dopřát mnoho neřestí, se nazývá Sin City, Město hříchu.

Káhira je nejen největším městem Egypta, ale také jedním z největších měst na Blízkém východě. Má bohatou historii a slouží také jako centrum filmového a hudebního průmyslu.

Káhira je známá tím, že má bohatou islámskou kulturu a architekturu. Minarety jsou tradiční věže, ze kterých jsou muslimové pětkrát denně svoláváni k modlitbě. Přezdívkou Káhiry je Město tisíce minaretů.

Město New York, bývalé hlavní město USA, je známé mnoha přezdívkami, například Město, které nikdy nespí, nebo Gotham. Nejoblíbenější přezdívka je ale Velké jablko, Big Apple. Jak vznikla?

Ve 20. letech 20. století John J. Fitz Gerald, sportovní spisovatel, založil sloupek o koňských dostizích s názvem Around the Big Apple. Nicméně až v turistické kampani v 70. letech se tato přezdívka stala synonymem pro New York City.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz