Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co vlastně znamená „být proruský“ podle mého vidění?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Slovo „proruský“ slyšíme v poslední době každou chvíli. Co to však znamená?

Článek

V jednom ze svých předchozích článků jsem vysvětlil, jak já rozumím slovu „dezolát“, s tím, že se ještě vrátím a zkusím vysvětlit slovo „proruský“. Jo, člověk míní, dějiny mění a tak jsem se k tomu dostal až teď. Ale nějaký důvod to mělo. On spočívá v tom, udělat si opravdu jasno. Možná ho nemám ani teď, ale pokusím se o co nepřesnější definici, upozorňuji - ze svého pohledu.

K tomu, abychom se dobrali, co to slovo vlastně znamená, je třeba vědět jednu věc. A to sice, co vlastně chce Rusko a co je jeho cílem. To nám hodně pomůže rozšifrovat tu odpověď. Nuže, zklamu, některé čtenáře, kteří neuznávají objektivitu našich médií. Dovolím si čerpat své informace z tiskových výstupů z Kremlu. Domnívám se, že pokud chci vědět, co vlastně Putin považuje za své cíle, tu bych měl dát slovo jemu a ne nějakému, jakkoliv objektivnímu tlumočníkovi.

1. Jedním ze základních článků Putinovy vojenské doktríny je výrok pana maršála Kutuzova

„Rusko je všude tam, kam vkročila noha ruského vojáka“

K čemuž pan Putin dodává, že Rusko si vyhrazuje jakékoli potřebné operace na územích, které spadaly nebo spadají do sféry jeho zájmů za účelem znovunabytí nebo upevnění moci Ruska. Je tomu, prosím, dobře rozumět? Kde ťapaly nohy ruských vojáků, to skoro všichni dobře pamatujeme. A Pan Putin si vyhrazuje činit jakákoliv opatření, která znovobnoví či upevní moc na těchto územích. Přečtěte si to ještě jednou pomaličku a doplňte si potřebné sami.

2. Pan Putin požaduje znovuobnovéní klíčového vlivu v zemích bývalé sféry sovětských zájmů ve střední Evropě. A tedy návrat situace zpřed roku 1989. Pomaličku si to přečtěte ještě jednou a doplňte vše ostatní sami.

3. Pan Putin požaduje zničení Západu a jeho „dekadentní“ demokracie a nastolení „čtvrté cesty“ podle teorie pan Dugina.

Tak když to zjednodušíme ad ultimo, Putin se chce vrátit k situaci, kdy ve střední Evropě vládla a rozhodovala Moskva odhlídnouc od toho, že jí ovládané státy měly i „vlastní“ vlády. Takže návrat Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska atd do všeobjímající náruče ruského cara. Bez ohledu na to, co si přejí lidé, kteří tam žijí.

To, že si přeje znovu nastolení vlády Moskvy ve všech bývalých „svazových“ republikách, tedy Pobaltí, Ukrajině atd, to je asi dost samozřejmé. On se totiž sytém společenství nezávislých států jaksi neujal. Nejen, že si Pobaltí vybralo svou cestu a jde po ní celkem neodvratně a důsledně - to je jen lapálie. Ale že si totéž vybrala Ukrajina, to už není možno tolerovat. Ono totiž Pobaltí nikdy opravdu Ruské nebylo a tak se dá pochopit, že ti lidé jsou tam nějací jiní. Ale Ukrajina? Od počátku SSSR svazová republika, všechno pěkně spolu a důkladně a najednou by se jim zachtělo demokracie bez souhlasu Moskvy? No to ani omylem.

Posledním bodem páně Putinových cílů je realizace „čtvrté cesty“ pana Dugina, to jest rozložení a likvidace demokracie ve státech na západ od ,,ruské zájmové zóny" a zničení celé západní „dekadentní“ společnosti. Samozřejmě bez ohledu na názor lidí, kteří tu společnost tvoří. Oni přece do plánů pana Putina nemají co kecat. Na to pan Putin nehodlá plýtvat silou vojenskou, ale podporou všelijakých hnutí, rozbíjejících demokracii všude po světě, která tu práci udělají za něj.

Jako proruský se mi pak jeví každý člověk, který vyjadřuje mínění a postoje, sdílí informace a rozšiřuje dezinformace - a mnohdy v „dobrém“ úmyslu, aniž by tušil, že maká za Putina a za jeho vize. To jsou lidé, kterým se věc dá vysvětlit a sami osobně by nikdy jakoukoli souvislost svého počínání s plány Ruska nepřipustili, natož aby si přáli jejich realizaci. Neuvědomují si však, že svým vyjadřováním a počínáním vydatně pomáhají právě tomuhle. Řekněme lidé, kteří kritizují dodávky zbraní na Ukrajinu a požadují mírové řešení i za cenu odstoupení ukrajinského území. Ano, za cenu ukrajinského území. Kdyby šlo o území naší země, jistě by žádali pomoc od NATO a bůhvíodkoho ještě. Ale tady jde „jen“ o Ukrajinu. Jsou to lidé, kteří kritizují vládu a volí různá nesystémová hnutí, která nemají jiný smysl, než rozmělnit a postupně zlikvidovat demokratické procesy v této zemi. Nejsou to však lidé, jejichž počínání je primárně motivováno prospěchem Ruska.

Vedle nich jsou tu ještě jiní. Lidé, kteří velice dobře vědí, co dělají a proč. Lidé, kteří torpédují ze svých funkcí demokracii, pracují ze všech sil na jejím rozvratu, kde mohou, tam prosazují primárně zájmy Ruska a jeho politiky. Samozřejmě, že znají jeho skutečné záměry, ale to jim nevadí, protože nějakým způsobem myslí, že až tu skutečně Rusko zase bude vládnout, oni dostanou své funkce a stanou se oněmi nedotknutelnými, jak si to pamatovali z dřívějška. A nejsou to zdaleka jen skalní komunisté. Jsou to politici a jinak veřejně činné osoby, které dnes a denně kritizují s falešnými argumenty jakékoliv demokratické procesy u nás, jakýkoliv pokus zvýšit obranyschopnost země, lidé, kteří nepřipouštějí možnost ohrožení ze strany Ruska. Jsou vybaveni dostatečným množstvím informací, aby věděli(!), co dělají, a přesto to dělají. A nezřídka jsou napojeni na zdroje peněz z Ruska či Ruskem na ně směřovaných. To jsou lidé, jejichž počínání primárně je motivováno zájmy Ruska a zcela pomíjí zájmy občanů naší země. To jsou skutečně PRORUŠTÍ lidé, kteří však podstatným dílem naplňují paragraf trestního zákona o vlastizradě. A mělo by k nim , jako k takovým, býti přistupováno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz