Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jako volič, daňový poplatník, ptám se naší vrchnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Vrba

Kdy už přestanete dělat z lidí hlupáky? Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Tolik úlisných a falešných prohlášení za 30 let jsem už slyšel.

Článek

Třeba v ekologii.

K sepsání dnešního zamyšlení mě náhodou přivedl článek: Zakažme krby a kotle na dřevo, produkují stejné znečištění jako auta a naleznete ho zde .

Ony už dnes vadí i pasoucí se krávy, když vypouštějí do pověří ty plyny ohavný.

Nijak nehodlám studovat relevantnost uvedených informací, stejně tak, jako kdo to napsal. Jednak se podobné informace několikrát objevily, a především za posledních 30 let už něco i pamatuji.

Pamatuji na ten velký boom v 90. letech, kdy ve jménu ekologie se lidem nalhalo, že je nutné myslet moderně a dát do kupy zdevastovanou přírodu po 40 letech řádění komunistů. A ve jménu lepších zítřků, přešlo se na ekologické vytápění plynem a elektřinou.

A v budovatelském nadšení zakopaly se plastové trubky se žlutým označením. Kopalo se a kopalo, aby i do co nejvíce malých vísek vedly malé plynovody. Stejně tak jako s plynem, mnozí ve jménu ekologie nainstalovaly se elektrické kotle a radiátory. Vše s hesly chraňme životní prostředí. A když se člověk podívá zpět, nárůst cen, žádné zvýhodnění pro ty co, na lep sedli. A zvítězili ti, co do ohniště kotle leccos přihodili a na ekologii nijak nehleděli. A dodavatelé energií včetně těch, co úrodná pole nevzhlednými fotovoltaikami osadili.

Proč by ne, vždyť byznys to je dobrý.....

A co bude pak, po životnosti nikdo neřeší.
Nemám věšteckou kouli, ale věřím, že až přijde čas, hlupák poplatník daňový to zase uhradí.

A i po 30 letech se nic nezměnilo. Všude samé dotace, ještě větší pokrytecké řeči o tom, jak máme být ekologičtí.

A to přeci něco stojí…

Milá vrchnosti, co děláš pro ty, kteří se opravdu ekologicky chovají?

Proč třeba lidi, kteří pro vytápění domů přešli na elektrokotle či tepelná čerpadla, mají nejméně výhodné tarify elektrické energie? A že se nabízí dotace na solární panely? Však on i v tom bude ďábel schovaný…

A jen v dodavateli to není, jde o princip celkový. Hlavně jde přeci o zisky, mnohdy nadnárodních společností. Přeci nelze zasahovat ERU do kompetencí. Člověka pak pobaví, když Kalousek se ze šera v diskusním pořadu objeví a princip financování dalších bloků dukovanských osvětlí. Občane jen a plať, daně zvýšíme a tobě pak i cenu energie stanovíme.

Pokud takové věci neřešíte, nedivte se, že už lidi na ekologii neslyší a vrací se zpět ke klasickému topení, kdy ohniště kotle leccos stráví.

Epilog:

Nekončeme smutně, vždyť i zástupci vrchnosti dokáží pobavit masy, třeba když legendárně mluvila o biomase představitelka strany zelených Kateřina Bursíková Jacques.

Psáno i pro iDnes

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz