Hlavní obsah
Internet a technologie

Co si umělá inteligence myslí o českých politicích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Komisař Columbo

Pokud se umělé inteligence (AI) zeptáte na to, k jaké fiktivní postavě by přirovnala české politiky, budete překvapeni.

Článek

Už jste chatovali s AI? Já ano a velmi dobře jsem se u toho bavila. Napadlo mne zeptat se jí, jaký má názor na některé české politiky. Respektive, ke kterým literárním, seriálovým či filmovým postavám by vybrané politiky přirovnala. A nestačila jsem se divit!

Do porovnávání se jí pochopitelně příliš nechtělo. „Srovnání skutečné osoby s literární, filmovou nebo seriálovou postavou může být obtížné a subjektivní, protože skutečný člověk má komplexní osobnost a chování, které lze těžko přesně popsat jednou postavou,“ odpovídala vytrvale. Později přidala i další upozornění: „Jako umělá inteligence nemohu vyjadřovat politické názory ani hodnotit jednotlivé politiky.“ Teprve pak se do hledání paralel pustila.

Frank Underwood

Koho jí připomíná třeba Miloš Zeman? „Pokud bychom se snažili nalézt literární, filmovou nebo seriálovou postavu, která by se Miloši Zemanovi mohla podobat na základě jeho vystupování a chování, mohla by to být například postava Franka Underwooda z amerického seriálu House of Cards.

Frank Underwood je politik, který se snaží získat co největší moc a kontrolu, aby mohl prosazovat své zájmy. Podobně jako Miloš Zeman, se Frank Underwood často zapojuje do kontroverzních situací a vystupuje velmi rozhodně a rázně. Také se oba politici snaží být charismatickými vůdci a získat podporu široké veřejnosti, tvrdí AI a jedním dechem dodává: „Nicméně, je třeba poznamenat, že Frank Underwood je fiktivní postava a jeho chování je extrémně negativní, zatímco hodnocení Miloše Zemana je subjektivní a záleží na konkrétním pohledu na jeho politickou kariéru.“

Liz Lemon a Claire Underwood

To Markéta Adamová Pekarová našla svou dvojnici v seriálu 30Rock. „Liz Lemon je inteligentní, nezávislá a pracovitá žena, která pracuje jako showrunner pro fiktivní televizní pořad. Podobně jako Markéta Adamová Pekarová, má Liz Lemon silnou osobnost a odhodlání prosazovat své názory. Taktéž se snaží plnit své pracovní povinnosti a současně se vyrovnávat s osobními problémy. Obě ženy mají také schopnost být vtipné a sebeironické v různých situacích.

A jaké přirovnání si vytvořila z informací, ke kterým se dostala na internetu o místopředsedkyni poslanecké sněmovny Olze Richterové? „Ve své politické práci se angažuje především v oblastech transparentnosti, digitalizace a otevřenosti veřejné správy a boje proti korupci. Z tohoto důvodu by se jí dalo přirovnat k postavám, které se angažují v boji proti systémovým nedostatkům, jako jsou například novináři ve filmu Spotlight, aktivisté v seriálu Mr. Robot nebo postavy z knihy 1984 od George Orwella.

Zároveň je Olga Richterová rozhodná a důrazná v prosazování svých názorů, což by ji mohlo přiblížit k postavám jako jsou například Claire Underwoodová z seriálu House of Cards nebo Daenerys Targaryenová z knižní série Píseň ledu a ohně od George R. R. Martina, uzavřela.

Železná lady české politiky

To Alena Schillerová našla překvapivou dvojnici v hlavní hrdince filmu „Železná lady“. „Podobně jako Thatcherová, i Alena Schillerová je průkopnicí v oblasti politiky a snaží se prosadit své názory a reformy. Obě také mají vynikající analytické schopnosti a pevnou vůli při dosahování svých cílů.“

Gordan Gecko

A jak dopadl Andrej Babiš? „Pokud bychom se snažili nalézt literární, filmovou nebo seriálovou postavu, která by se Andreji Babišovi mohla podobat na základě jeho veřejných vystoupení a profesních aktivit, mohla by to být například postava Gordan Gecko z filmu Wall Street.

Gordan Gecko je charismatický a ambiciózní obchodník, který je schopen udělat cokoli, aby dosáhl svých cílů. Podobně jako Andrej Babiš, má Gecko obchodní nadání a schopnost učinit tvrdá rozhodnutí. Oba muži také mají tendenci být kontroverzní a polarizující, což vede k častým sporům s veřejností a jinými politickými stranami. Navíc Gecko a Babiš se oba pohybují v oblasti financí a mají zkušenosti s podnikáním a obchodováním na světových trzích.

Columbo

Tolik alespoň některé z nejzábavnějších odpovědí. A o zábavu je postaráno i pokud se zeptáte obráceně. Kdo se v českém politickém rybníčku podobá třeba detektivu Columbovi? „Může to být například Jan Hamáček, současný předseda vlády a ministr vnitra. Hamáček se vyznačuje skromností a neformálním chováním, často se vystavuje otázkám novinářů a snaží se být v kontaktu s veřejností. Také klade velký důraz na detaily a je schopen pečlivě sledovat stopy, což bylo vidět například při jeho minulé práci v oblasti bezpečnosti.“

Pokud tedy ještě nemáte s umělou inteligencí osobní zkušenost nebo vás nutně zajímá, komu se podobá váš (ne)oblíbený politik, stačí se zeptat. Pamatujte ale, že její vyjádření skutečně nemůžete brát příliš vážně. Nejen kvůli četnosti chyb, kterých se prozatím dopouští, ale právě proto, že k podobnému hodnocení naprogramována nebyla a není ho tedy schopna. Má v tomto směru ale poměrně velkou sebereflexi, což je schopnost, která by se leckterému voliči hodila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz