Hlavní obsah
Lidé a společnost

Do penze už kolem čtyřicítky. Sen plný odříkání se plní i v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Do penze můžeme odejít mladí. Obětovat bychom ale museli poměrně dost.

Článek

Krátce po 40. narozeninách, nebo ještě před nimi dali v práci výpověď a užívají si svobody. Někteří cestují, nebo se přestěhovali se na Havaj, jiní se začali věnovat projektům, pro které cítí vášeň, ale na které jim v běžném pracovním životě nezbýval čas. Další si začali plnit své sny a ambice, ke kterým by se patrně jinak nikdy nedostali.

Takoví jsou tzv. frugariáni. To nejsou příznivci extrémního výživového směru, ale jde o název odvozený o latinského slova frugaritus, což v překladu znamená šetrný. To je vlastnost, která jejich životní styl a často i náturu vystihuje ze všeho nejlépe. Další, taktéž nezbytnou charakteristikou, je ale i prozíravost. Tu obvykle potřebují k tomu, aby šikovně investovali své přebytky do akcií či jiných, o něco konzervativnějších titulů. Pokud začali spořit například ve 20 letech, mohou se už před čtyřicítkou chystat do penze s desítkami milionů korun na účtu, respektive tam, kde se nadále zhodnocují.

Nechat si jen třetinu

Tento životní styl je často inspirován hnutím zvaným F.I.R.E., které vzniklo na počátku 90. let minulého století ve Spojených státech a stojí na dvou principech: finanční nezávislosti (Financial Independence) a brzký nebo předčasný důchod (Retire Early). Hnutí tehdy proslavil především někdejší programátor a později kanadský blogger Peter Jonathan Adeney, který se stal finančně nezávislým už jako třicetiletý. Hnutí mluví o vystoupení z „krysího závodu“, kdy lidé tvrdě pracují jen proto, aby utratili ještě více peněz za často zcela zbytné potřeby. Řešením je vydělat díky investicím zhruba pětadvacetinásobek ročních příjmů, aby dotyčný vyžil až do smrti. Reálně to může znamenat ušetřit každý měsíc 50-70 % svých příjmů a investovat je. Žít jen ze třetiny svého platu ale rozhodně není pro každého.

Život takového frugariána se tak může zdát poměrně asketický. Ten hlavně hodně pracuje, alespoň na první pohled. Má nejspíše profesi, která mu přináší nadprůměrné zisky a k tomu má možná ještě nějakou další činnost. Nejspíš nechodí na brigády do fastfoodového řetězce, ani doplňovat zboží do lokálního hypermarketu. Daleko spíše zhodnotí své znalosti a zkušenosti v nějakém druhu online podnikání. Tou může být například psaní blogu, prodej placených webinářů či třeba videa na YouTube, kde uživatele vzdělává a radí jim v oblasti financí či investic. Mimochodem právě videa z oblasti financí patří mezi nejvyhledávanější a zároveň přinášejí nejvyšší zisky z reklamy. Spojit tak své zájmy a možná i vášeň s tím, co zároveň generuje příjem, pro něj může být spíše zábava, než povinnost a další „práce“.

Frugarián patrně nejezdí na drahé dovolené a možná ani nevlastní vůz. Rozhodně ne nový. Neplatí ani drahé bydlení, kde by musel splácet vysokou hypotéku. Tedy s výjimkou toho, které se postupně významně zhodnotí a on jej se ziskem prodá nebo bude moci pronajímat. Sám ale pravděpodobně žije ve skromném bytě v ne příliš lukrativní lokalitě, kde významně ušetří za nájem. Velmi obezřetný je i v oblasti nákupů běžného zboží. Nepotřebuje nejnovější výkřiky techniky a nevyhledává ani to nejmodernější oblečení. Daleko spíše zainvestuje a koupí si věci, které jsou sice dražší, ale mnohem déle vydrží. To, že nechodí na obědy a večeře do drahých restaurací nebo neutrácí za drahá kulturní či sportovní představení, je samozřejmostí.

Rentiér z Matfyzu

Většina lidí, kteří tento životní styl vyznávají a drží se jej, nemá potřebu mluvit o tom veřejně. Pravděpodobně je ve hře jedna nehezká lidská vlastnost, a to závist. To je důvodem, proč obvykle v online světě nevystupují pod svými skutečnými jmény, ale pod přezdívkami. V Česku je výjimkou Lukáš Nádvorník, který na Youtube vystupuje pod pseudonymem Skejwin.cz, což je zároveň název jeho blogu. Sedmatřicetiletý vystudovaný fyzik působí jako pedagog na Matematicko-fyzikální fakultě UK a ve volném čase píše pro svůj web a točí videa o investování. Říká, že hnutí F.I.R.E. jej nadchlo už v roce 2012 a od té doby investuje, přičemž od roku 2018 skutečně striktně dodržuje jeho principy. Investuje zhruba tři čtvrtiny příjmů, přičemž asi 70 procent investuje do akcií, zbytek do dluhopisů či nemovitostí. Penzi má v současnosti na dosah. Loni pro Hospodářské noviny uvedl, že odejít do ni může už během čtyř až pěti let. Nejen v případě Lukáše Nádvorníka jde nicméně o symbolický odchod do důchodu, se svou kariérou nemá v úmyslu skončit. Důchod v tomto smyslu znamená finanční svobodu a případně i volnost pro další, byť třeba neziskové, projekty.

Kromě finančních rizik, která přinášejí výkyvy trhu, zmiňuje Nádvorník jiné „potíže“ nefinančního rázu, které si musí každý frugarián vyřešit především v sobě. „Musíme se vyrovnat s možnou ztrátou společenského statusu a uznání, které nám mohla současná profese přinášet, a nahradit je novými zdroji radosti a smyslu,“ řekl Hospodářským novinám s tím, že hnutí F.I.R.E. v sobě nese jistý druh společenského rebelství od počátku.

Jde to i s rodinou?

Lukáš Nádvorník nemá děti, proto je namístě otázka, zda je možné držet se takového stylu v případě, že máte rodinu. S každým dítětem nutné výdaje přece rostou, a to i v případě, že nemáte dítě se speciálními potřebami, nebo kterému z jiných důvodů chcete zaplatit soukromé nebo zahraniční vzdělání. Kanaďanovi, který má svůj blog pod názvem The Divident Guy, se odejít do penze podařilo už v pětatřiceti letech, a to i přesto, že má tři děti. Ještě ve svých 28 letech utratil vše, co vydělal. „Nemůžu říct, že bych toho litoval, protože řídit RX-8, dovolená na Havaji a bydlení ve velkém domě je zajímavé a zábavné…aspoň na chvíli,“ píše na svém webu. Díky naprosté změně životního stylu ale mohl odejít z korporátního světa, věnuje se investicím a se svou rodinou cestuje. A jak píše, udržuje se také fit a každý den běhá a nově se začal učit španělsky, k čemuž by se jako zaměstnanec korporátu nejspíše nedostal. Jak financuje například vzdělání svých dětí nebo jakým způsobem se jejich potřeby promítly do výdajů domácnosti se ale nezmiňuje. V českém prostředí se podobný příběh rodiny, která žije tímto způsobem života, neobjevil.

Principy hnutí F.I.R.E. jistě nejsou jen prostředkem, jak brzy odejít do penze. Jsou i námětem k přemýšlení o tom, jak naplnit nás život. Opravdu se chceme zúčastnit onoho „krysího závodu?“ Potřebujeme všechny ty věci, které nám dělají radost jen krátkou dobu? Není lepší věnovat se věcem, které nám dávají větší smysl a jsou pro nás zdrojem radosti? Ač si sama život v takto radikální skromnosti nedovedu představit, i pro mne řada věcí stojí za zamyšlení. Jak to vidíte vy? Dokázali byste se uskromnit a jít do penze mladí?

Anketa

Dokázali byste se uskromnit a jít díky tomu do penze kolem 40. roku věku?
Ano, přesně tak bych to chtěl/a
32,9 %
Ano, ale nevím, zda bych to skutečně zvládl/a
37,3 %
Ne, nechtěl/a bych žít takto asketický život
19,9 %
Ne, nedává mi to smysl
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2565 čtenářů.

Zdroje:

Ihned.cz: Pět let a budeme rentiéři, vysoká inflace nám cestu trochu zkomplikovala, říká Nádvorník

https://cc.cz/vi-jak-byt-po-ctyricitce-rentierem-a-rika-brachovi-jsem-dal-pod-stromecek-etfko-nejcennejsi-je-cas/

The Divident Guy Blog

https://www.forbes.sk/do-dochodku-v-styridsiatke-kto-su-frugalisti-a-ako-si-buduju-financnu-nezavislost/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz