Hlavní obsah
Zdraví

Dotazníky v mammacentrech způsobily paniku. Vede očkování k rakovině prsu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pacientky mammacenter jsou tázány na očkování proti covidu-19. Některé to vyděsilo.

Článek

Některá mammografická centra žádají pacientky o vyplnění poněkud znepokojujícího dotazníku. Kromě rodinné anamnézy onkologických onemocnění či patologií, kterých si všimla sama žena, mají odpovědět i na dotazy týkající se očkování proti covidu-19.  Konkrétně lékaře zajímá, zda a kdy byla vakcína podána, jak je to dlouho a do kterého ramene byla očkovací látka vpravena.

Bez vysvětlení

Takto zvídavý je například dotazník na webu Mammacentra Olomouc a některé pacientky to vyděsilo natolik, že své obavy začaly sdílet na sociálních sítích. Takové dotazy vyvolávají dojem, že vakcína proti covidu-19 může zvýšit pravděpodobnost výskytu rakovinu prsu. Pokud vám to personál centra nevysvětlí a ani další lékaři se o osvětu v tomto směru nepokusí, může to navíc způsobovat dojem, že „se tu v tichosti cosi děje“. Znamená to, že existují studie, které takovou souvislost dokazují, ale vědci, lékaři ani média nás o tom neinformují?

V době, kdy se kolem očkování stále šíří mnoho neověřených a nepravdivých informací, by lékaři skutečně měli svým pacientům nezvyklé otázky vysvětlit. Interpretace, které se pak mezi lidmi šíří, oslabují důvěru ve vědu i demokratické instituce a potenciálně i k poškození zdraví. To jsme si během několika posledních let ověřili nesčetněkrát. K lepší komunikaci mezi zdravotníky a pacienty to ale zatím zjevně nevedlo.

(Ne) bezpečný nález

Ve skutečnosti dotazník, který se ptá na tyto otázky, souvisí s nežádoucím účinkem po vakcinaci, který nese název axilární lymfadenopatie a objevuje se asi u šestnácti procent žen a v době masového očkování je to v mammografických ordinacích vcelku častý nález. Projevuje se zvětšeným útvarem v oblasti podpažních uzlin a jeho ztvrdnutím. Takovou změnu si může pacientka nahmatat nebo může být viditelná při vyšetření. Je to častý a mírný vedlejší efekt vpravené očkovací látky, který však může vést ke špatným závěrům během mammografického vyšetření prsu nebo k indikaci zbytečných invazivních zákroků, jako je například biopsie.

Bez informace, že pacientka v poslední době dostala do ramene vakcínu proti covidu-19, může být pro vyšetřujícího matoucí a ten může mylně předpokládat, že jde o nádorové ložisko, které se projevuje stejně. „Vzhledem k tomu, že v současné době probíhají celosvětové hromadné očkovací kampaně proti COVID-19, radiologové prsu by si měli být vědomi reaktivní axilární lymfadenopatie jako možného vedlejšího účinku očkování, aby omezili úzkost pacientek a vyhnuli se zbytečným diagnostickým zobrazovacím a invazivním postupům,vysvětluje Evropská společnost pro zobrazování prsu (EUSOBI) ve svém doporučení.

To je také důvod, proč tato společnost vydala dvanáct doporučení lékařům, kteří toto vyšetření provádějí. Mezi jinými by vyšetření mělo být prováděno před vakcinací nebo alespoň dvanáct týdnů po ní, kdy už nežádoucí účinky odezní. Případně by měl být u pacientek s lymfadenopatií, ale bez anamnézy karcinomu prsu či bez dalších patologických nálezů, takový nález považován za pravděpodobně benigní (nezhoubný).

Neexistují žádné důkazy o tom, že by očkování vedlo k rakovině prsu nebo zvyšovalo pravděpodobnost jeho výskytu. Doporučení, kterým se mammacentra začínají řídit, má pouze eliminovat zbytečná vyšetření a zároveň nezpůsobovat pacientkám stres. Pokud si ovšem lékaři nezvyknou s pacienty více komunikovat a vysvětlovat, může být efekt podobných dotazníků přesně opačný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz