Hlavní obsah
Aktuální dění

Je to bomba! Lidé recenzují petrohradský bar, kde došlo k výbuchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Lidé v recenzích restaurace, kde v neděli zemřel proruský bloger Tatarskij, nešetří černým humorem.

Článek

„Tohle místo je bomba! :-D Vyzkoušejte Tatarskij hovězí biftek, je to opravdová exploze chutí! Bombastické dekorace (hlavně sošky!) :-D,“ píše uživatel Tomáš P. na webu TripAdvisor, který se věnuje návštěvnickým recenzím restaurací. „Výbuch mysli! Mozková polévka byla bombová, i když trochu krvavá. Jinak ohnivá atmosféra, při které vám totálně vybuchne mysl!“ tvrdí další z recenzentů s přezdívku KrisH. „Byla to bomba! Fantastické místo pro setkání s přáteli v neděli odpoledne, skvělá výbušná atmosféra! Ohňostroj byl trochu překvapením - jen jsme museli trochu narychlo odejít poté, co jeden nechtěný host otevřel svůj dárek, který ho trochu naštval“ píše údajný host AlexJ.

Tito a další uživatelé webu TripAdvisor petrohradskou restauraci Street Food Bar v Petrohradě s největší pravděpodobností nikdy nenavštívili, ale svérázně a černým humorem reagují na výbuch, ke kterému tam došlo v neděli 2. dubna 2023. Při této akci zemřel bloger a proruský válečný propagandista Vladlen Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, a  zraněno mělo být dalších 24 lidí. Vyhlášený petrohradský podnik patří „Putinovu šéfkuchaři“, člověku blízkému Wagnerově žoldnéřské skupině a jednomu z nejhledanějších zločinců, na jehož dopadení FBI vypsala odměnu 250 tisíc dolarů - Jevgeniji Prigožinovi. Svůj byznys má také v Česku, kde založil celkem tři firmy, které měly sídlo na pražských Vinohradech.

Životopis jednačtyřicetiletého původem Ukrajince Vladlena Tatarského je pozoruhodný. Když se mu nedařilo v podnikání v oblasti prodeje nábytku, rozhodl se svou tíživou finanční situaci vyřešit bankovní loupeží. Záhy byl ale dopaden. Z trestanecké kolonie, kde si odpykával trest se mu ale v roce 2014 podařilo uniknout a v Donbasu se okamžitě přidal k tamním separatistům. Později odešel do Ruska, kde se začal živit jako bloger informující o dění na východě Ukrajiny. Po jejím napadení pak začal o situaci na frontě informovat především prostřednictvím sítě Telegram, kde ho sledovalo půl milionu lidí. Není třeba zdůrazňovat, že spíše než o informace šlo o proruskou propagandu, která často obsahovala i přímé výhrůžky Ukrajincům. Pouštěl se ale také do dílčí kritiky vedení války z ruské strany. Z toho důvodu se spekuluje, že se tím mohl některým ruským představitelům znelíbit, což mohlo vést k jeho odstranění.

K útoku zřejmě došlo prostřednictvím sošky, ve které byla umístěna výbušnina. Tu měl Tatarskij obdržet jako dar při akci pořádané barem. Kdo byl strůjcem pomsty dosud není jasné. Přestože první obvinění směřovala na Ukrajinu, Jevgenij Prigožin naznačil, že ta v tom nesehrála žádnou roli. Ukrajinský mluvčí Mychailo Podoljak pak útok připsal vnitřním aktérům. Institut pro studium války pak dokonce tvrdí, že útok může být výhrůžkou dalším komentátorům, kteří kritizují způsob vedení války nebo měl za cíl zastrašit Wagnerovce, kteří mohou být potenciální hrozbou pro Putina. Tomu by pak vražda „telegramové hvězdy“ mohla pomoci ovládnout informační prostor.

Maria Zacharovová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, odsoudila Západ, že na útok vůbec nezareagoval a Kyjevu pak připsala neskrývanou radost z této události. Těžko ale očekávat, že Západ a napadená Ukrajina vyjádří smutek a politování nad smrtí člověka, který se účastnil některým vojenských operací včetně útoku na Mariupol a ve svých videích dal průchod své nenávisti například tímto výrokem: „Všechny porazíme, všechny zabijeme, každého, koho potřebujeme, okrademe. Všechno bude tak, jak se nám to líbí.“ Ani černý humor lidí recenzujících Prigožinovu restauraci, který bychom za jiných okolností považovali za nepřijatelný, nepůsobí v tomto světle nepatřičně a cynicky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz