Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jména Adolf a Vladimír táhnou dolů známí nositelé, držákem je Jan

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Datová žurnalistika umožňuje sledovat, jak se vyvíjí popularita jmen v čase. Zatímco některá upadla v zapomnění, jiná se drží trvale na předních místech a další zažívají v současnosti svou renezanci.

Článek

Popularita křestních jmen se v čase přirozeně mění. Na to jak moc se nedávno zaměřil portál Irozhlas.cz, který na svých stránkách uživatelům umožňuje porovnat oblíbenost jednotlivých jmen od roku 1900 do současnosti. Zatímco před první světovou válkou patřila mezi nejčastější mužská jména Vincenc, Ignác a Ferdinand a ženy se nejčastěji jmenovaly Filomena, Augusta a Aloisie, za první republiky to bylo docela jinak. Chlapci nejčastěji dostávali jména Věroslav, Blahoslav a Alojz (skutečně psáno s „j“) a dívky byly nejčastěji Jiřinky, Věroslavy a Milušky. A k dalším velkým změnám došlo za socialismu. Na předních příčkách se držela jména jako Ľubomír, Libor a Róbert, mezi ženskými jmény vedla Radomíra, Yveta a Yvona. Do velké míry tato data reprezentují národnostní pestrost či fakt, že jsme za socialismu měli společný stát se Slováky.

Propad v oblíbenosti

Zajímavý je i případ jména Adolf, které bylo za císařpána populární, ale po založení samostatného státu jeho obliba začala klesat. Druhý dech nabralo v roce 1939, kdy jej dostalo celých 0,3 % dětí narozených v tomto roce. Po německé okupaci ale zažilo strmý pád, kdy ho dostaly jen tři promile nově narozených dětí. Od té doby se toto jméno u nás prakticky nedává, respektive ještě v 50. a 60. letech toto jméno dostávaly až dvě desítky dětí za rok, dnes je to ale nejvýše několik jednotek dětí. Kupříkladu loni se nenarodil ani jediný chlapec s tímto jménem, v roce 2022 se narodili dva a v roce 2020 jeden jediný. Zkrátka i téměř 80 let po skončení druhé světové války si toto jméno spojujeme hlavně s tím, kdo tento šílený konflikt rozpoutal a dopouštěl se hrůzných zločinů.

V současnosti se nabízí porovnat popularitu jména Vladimír, které patří prezidentu státu, jenž agresivně zaútočil na sousední Ukrajinu, kde se zjevně dopouští mnoha válečných zločinů. Toto jméno ale už dlouho nepatří mezi nejpopulárnější. Svou slávu si odbylo hlavně v 50. letech, od té doby jeho popularita pozvolna klesala. V 90. letech bylo takto pojmenováno jen něco přes sto chlapců za rok. Ještě v roce 2021 to bylo 97 dětí, o rok později, kdy vypukla válka na Ukrajině, to bylo 82 dětí a o další rok později už jen 49 dětí. To je suverénně nejméně za více než 120 let, tedy celé období, pro které máme k dispozici statistiky.

Jarka, Vendelín a Matylda

Různé propady v oblíbenosti se týkají i mnoha dalších dříve populárních jmen. Obvykle u nich ale není patrný takový předěl jako u dvou výše zmíněných. Kupříkladu zájem o jméno Jaroslava, které svou největší slávu zažilo v roce 1947, v podstatě od té doby velmi pozvolna klesal. Málo se dávalo již v 80. letech, ale dnes jsou to skutečně jen jednotky dívek, které takové jméno dostanou. Třeba loni se jich v celé České republice narodilo jen devět. O něco lépe je na tom mužská varianta tohoto jména, tedy Jaroslav. Ten byl na vrcholu v roce 1946, kdy toto jméno dostalo 6 211 nově narozených dětí; od té doby zájem o toto pojmenování klesá a loni se jich u nás narodilo 232.

Existují však jména, která se v oblibě významně propadla, ale nyní zažívají jistou renesanci. Třeba jména Matylda, Vendelín, Metoděj a Emílie byla velmi populární na počátku minulého století a dnes se jejich oblíbenost této době přiblížila. Třeba Matyld se loni narodil stejně jako v roce 1904, a to 75. Výrazně někdejší popularitu překonal Vendelín, který byl před současným vzestupem zažil vrchol v roce 1904, kdy se jich narodilo 33. Růst zájmu o toto jméno začal v roce 2006 a roku 2022 bylo takto pojmenováno už 50 nově narozených chlapců.

Chtěl bych se jmenovat Jan

Pokud bychom se zaměřili na celé období uplynulých 120 let, lze vyhodnotit, která jména se dávala vůbec nejčastěji. Za monarchie dostávali chlapci nejčastěji jméno František nebo Josef, přičemž rodiče byli nejspíše inspirováni složeným jménem samotného císaře Františka Josefa I. V průběhu času k nim přibyly ještě jména Jiří, Jan, Jaroslav, Petr, Václav, Pavel, Karel a Miroslav. Každá desátá dívka narozená před první světovou válkou se jmenovala Marie a každá osmá Anna. V průběhu dalších let ve sledovaném období k nim přibyly Jana, Eva, Věra, Hana, Ludmila, Božena, Kateřina a Helena. V současnosti jde o jména, která dnes nově narozené dívky téměř nedostávají (s výjimkou Anny). Dnes patří k nejpopulárnějším ženským jménům Eliška, Viktorie a Anna a co se týče jmen mužských, nejčastěji chlapci dostávají jména Jakub, Matyáš a Jan.

Jan je stálicí, která skutečně odolává zubu času, byť i jeho popularita se objevuje ve vlnách. Zájem o něj začal klesat například na začátku 90. let minulého století, ale v novém tisíciletí zájem o něj začal opět stoupat. Opět klesá od roku 2008 a v roce 2023 bylo takto pojmenováno „jen“ 1 385 chlapců, což je nejméně za 120 let. Nicméně i toto číslo stačí na to, aby se jméno Jan objevovalo mezi deseti nejpopulárnějšími jmény, a to obvykle na předních příčkách žebříčku.

Co může být důvodem dlouhodobé oblíbenosti jména Jan? Zejména v minulosti to byly patrně křesťanské kořeny tohoto jména. Objevuje se v Novém zákoně, kde jsou jeho nositelé mimořádně významnými osobnostmi – a to Jan Křtitel a Jan Evangelista. Na jeho popularitu neměla vliv ani náboženská příslušnost nebo odliv lidí od katolické církve v roce 1918, kdy byla založena Československá církev husitská. Slavní Janové totiž patří v českém prostředí jak ke katolické, tak k protestantské tradici. Jeho nositeli byli sv. Jan Nepomucký, Jan Hus, Jan Žižka, Jan Chelčický či Jan Ámos Komenský. Každý si tak mohl vybrat, ke komu se bude udělením tohoto jména vztahovat. Roli při výběru tohoto jména mohly hrát i praktické důvody. Jméno Jan je krátké, snadno vyslovitelné a navíc má mnoho variant jako Honza, Jenda, Jeník nebo Janek, takže si rodiče mohou vybrat možnost, která se jim nejvíce líbí. A důležitá byla při předávání tohoto jména nepochybně i rodinná tradice, kdy nositele tohoto jména najdeme v jednotlivých rodinách v různých generacích.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/jmena-cetnost-aplikace_2407080500_ksp

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/krestni-jmena-detska-historie-prvni-republika-protektorat_2406170600_jab?_ga=2.111628932.1478567670.1721714960-86700178.1667055598&_gl=1*1cc2lwx*_gcl_au*MzcwNDU1MTAzLjE3MTQ2NjIzNjQ.*_ga*ODY3MDAxNzguMTY2NzA1NTU5OA..*_ga_NHXTP7RWNV*MTcyMTcxNDk1OS41MTQuMS4×NzIxNzE1MDE0LjAuMC45MTE5OTMyMTA.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2432094

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz