Hlavní obsah
Zdraví

Kolik stojí závislost? Miliardy ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Alkohol pijeme nepřiměřeně a na zdraví národa je to znát. Miliardy vynaložené na léčbu chorob s ním spojených bychom ušetřili zpoplatněním zdravotní péče a zavedením principu vlastní odpovědnosti.

Článek

S nadsázkou lze říci, že pití alkoholu je v Česku druhem národního sportu. Abstinence je u nás všeobecně považována za druh deviace a „nepijan“ často trpí zejména v oblasti společenského života. Je z něj buď vyloučen, nebo čelí vtíravým otázkám či přímému přemlouvání. Často dokonce i v případě, že jde o alkoholika, který prošel léčbou, jejíž úspěch je podmíněn doživotní zdrženlivostí.

Pití na denním pořádku

Jak lehkovážně k pití alkoholu přistupujeme, ukazují nejnovější data. Rizikově u nás pije odhadem 1,5 - 1,7 milionu lidí a škodlivě pak 800 - 900 tisíc obyvatel. Denně pije alkohol 10 % dospělých. Na zdraví národa, který se alkoholu podává v takové míře a frekvenci, se to pochopitelně podepisuje. Ročně v souvislosti s konzumací alkoholu zemře šest až sedm tisíc lidí a dostupná jsou i čísla, která prozrazují, o kolik si závislí lidé v průměru zkrátí život. Aktuálně je to o 24 let.

Že jde o vážný problém, ukazují i náklady na léčbu. Kupříkladu největší zdravotní pojišťovna loni zaplatila za léčbu závislostí 1,3 miliardy korun. To je částka, která zahrnuje nejen terapii závislosti jako takovou, ale i lékařskou pomoc kvůli zdravotním problémům způsobených návykovými látkami. „Lékaře vloni vyhledalo zhruba 42 tisíc pacientů, kteří se léčili s akutní intoxikací anebo při dlouhodobém užívání návykových látek s duševními poruchami a poruchami chování,“ uvádí se ve zprávě vydané VZP s dodatkem, že jde o třetinu více pacientů než před pěti lety. Alkohol suverénně vede před ostatními drogami jako jsou opioidy, kanaboidy, sedativa a hypnotika, kokain a další látky.

Problém s ním (ale v menší míře i s marihuanou a pervitinem) mají v České republice i děti. Data prozrazují, že 17 % jedenáctiletých dětí přiznalo, že někdy v životě pilo alkohol a 39 % šestnáctiletých pilo v posledním měsíci dokonce nadměrné dávky. 1625 nezletilých loni skončilo v péči lékařů, přičemž 884 jich pomoc vyhledalo právě kvůli pití. „V porovnání s ostatními evropskými státy patří Česká republika v počtu dětských toxikomanů nad průměr,“ praví se ve zprávě pojišťovny.

Zdravotnictví zdarma? Nonsens

Zmíněná čísla odkazují jen k přímým následkům nezřízené konzumace alkoholu. Už poměrně dlouho ale víme, že tato látka způsobuje také mnoho chronických - a někdy smrtelných - chorob. Nejznámější jsou nemoci jater a slinivky břišní, další onemocnění trávicí soustavy, cukrovka 2. typu a onemocnění srdce. Kromě toho způsobuje nejméně sedm typů rakoviny

Alarmující čísla i informace o následcích pro zdraví obyvatel i státní rozpočet nechávají politiky v klidu spát. Respektive, čas od času přijde před volbami nějaký politický pragmatik s „geniálním“ nápadem, který „zabere“. Velký ohlas měl třeba úmysl Andreje Babiše snížit daň na točené pivo. Zkrátka, na naše pivní kulturní dědictví a identitu se nesahá, ani kdyby nás to mělo dovézt až ke státnímu bankrotu.

Pokud ale v sobě ještě máme pud sebezáchovy, musíme jednat. Ve chvíli, kdy běžná protialkoholická opatření jako osvěta a preventivní programy či částečná regulace reklamy nefungují, je načase přijít s tvrdšími opatřeními. Přiměřená ekonomická represe by podle odborníků měla efekt daleko větší. Kupříkladu na léčbu diabetu vydává jen VZP ročně více než šest miliard korun, což je polovina výdajů na veškerá onemocnění. Další miliardy pak odvedou ostatní zdravotní pojišťovny. „Každý čtvrtý člověk s diabetes 2. typu ho má, protože pije. Máme také naprosto jasnu evidenci o minimálně osmi typech rakovin, které jsou spojeny s pitím alkoholu. Zdaleka to nejsou jenom ty, o kterých lidé věděli, ale třeba i karcinom prsu. To jsou všechno drahé diagnózy,“ uvedl před časem adiktolog Michal Miovský. Zpoplatnění zdravotní péče, které by zajistilo, aby lidé nesli důsledky za svůj životní styl, je podle něj nejvíce funkční a proměňuje chování lidí mnohem efektivněji.

Před každými volbami je z kampaní jednotlivých stran zřejmé, že právě téma zdravotnictví je nejzásadnější. Ukázaly to i předchozí spory o poplatky za návštěvu lékaře či za hospitalizaci. Otevřít téma zpoplatnění zdravotnické péče a zavedení takových principů, které budou zohledňovat vlastní odpovědnost, vyžaduje značnou odvahu politiků. České zdravotnictví je ale zdarma jen zdánlivě, na sponzorování péče lidem, kteří nejsou ochotni cokoliv změnit nebo se o své zdraví vůbec zajímat, proděláváme všichni. A o tom by politici měli svým voličům říct.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz