Hlavní obsah
Cestování

Kousek Prahy v Soulu. Kopie Staroměstské radnice stála 10 milionů dolarů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Věrnou kopii Staroměstské radnice i orlojem vybudoval tamní podnikatel. Láká na českou kulturu, gastronomii i pivo vyráběné z českého sladu.

Článek

Jihokorejci mají pro Prahu velkou slabost. Česká metropole je po Paříži druhým nejnavštěvovanějším městem, do kterého zavítají za zážitky. Milují historickou část města, české speciality a především české pivo. Mnoho snoubenců touží říct si své ano právě tady. Fotogenické kulisy notoricky známým památek se na svatebních fotografiích dobře vyjímají a novomanželé se jimi rádi pochlubí. Česká metropole v Jižní Koreji také dobře prodává. Pojmenované jsou po ní firmy, restaurace, svatební sály či knihkupectví. Pražské dominanty se objevují i v reklamách, například na dánské jogurty. A úspěch tam mají i české muzikály, třeba Kleopatra, Jack Rozparovač, Hamlet nebo Tři mušketýři. Mezi oblíbené literáty tam patří Kafka, Čapek či Kundera. K tomu všemu před několika lety přímo v Soulu přibyla věrná (byť o polovinu menší) kopie Staroměstské radnice i orlojem.

Milenci z Prahy

Praha přitahuje stále více turistů z Jižní Koreje. Z toho důvodu vznikla před několika lety už i přímá letecká linka Soul - Praha. Loni přiletělo 238 tisíc Jihokorejců. V Praze se proto daří síti korejských restaurací a vznikla zde i infrastruktura korejských průvodců a specializovaných agentur, což turistům pobyt usnadňuje. Nejčastějšími návštěvníky české metropole jsou mladé ženy ve věku mezi 20 a 30 lety, často sem ale jezdí i matky s dcerami.

Fascinace Prahou se v Jižní Koreji zrodila na podzim roku 2005. V tamní televizi tehdy běžela romantická telenovela, která se jmenuje Milenci z Prahy. Ta volně navazovala na úspěšnou telenovelu Milenci z Paříže a měla vysokou sledovanost. Částečně se natáčela v Praze, protože hlavní hrdinkou byla dcera prezidenta a zároveň diplomatka pracující na jihokorejské ambasádě v Praze. Do vztahu dvou mladých lidí vstoupila zákeřná Japonka, ale - jak už to v telenovelách bývá - nakonec všechno dobře dopadlo. Diváky tehdy pražské exteriéry okouzlily a toužily město vidět. Tamní obchody zaplavily „pražské“ suvenýry, trička a fotografie z Prahy. A zájem o českou metropoli trvá dodnes a Jihokorejci ji mají spojenou především s romantikou, to je také důvod, proč při procházkách její historickou částí tak často potkáváme jihokorejské novomanžele, kteří se v jejích kulisách fotí. Ti, kdo mají svatbu doma mohou využít služeb fotografických ateliérů, které novomanželům nabízejí focení před velkými snímky z historické Prahy.

Tři roky práce

A kousek Prahy mají doma také obyvatelé Soulu. Kopii Staroměstské radnice s orlojem tam nechal postavit úspěšný obchodník a milovník Prahy pan Taj Ham. Jelikož podniká v oblasti turismu a gastronomie, rozhodl se ve čtvrti Mapo vybudovat podnik Castle Praga. Budova, která stojí uprostřed jedné z chaotických uliček, kde se z obchodů ozývá hudba, všude svítí světla a reklama. U lidí, kteří na ni narazí vyvolává velký úžas a všichni si ji nadšeně fotí. Pro stavbu, která trvala tři roky, využil podnikatel plány z Prahy. „K nejtěžším patřily sochařské práce. Všechno, co vidíte, bylo totiž vyrobeno v Koreji. A musím říci, že nebylo jednoduché najít někoho, kdo by to dokázal. Co se týče celé stavby, vycházeli jsme z plánů a nákresů pražského orloje. Kvůli tomu jsem několikrát vyslal i své experty do české metropole. Chtěl jsem, aby Castle Praha byl skutečně co nejvěrnější kopií,“ řekl Radiožurnálu majitel Taj Ham. Hodinový stroj však v Koreji vyrobený nebyl. Zhotovili ho totiž Japonsku. Nestarají se o něj zkušení hodináři jako v Praze, ale nejmodernější japonská technika. Funkční sice není, protože si lidé stěžovali, že jeho zvuk je v noci ruší, ale když se vydáte vnitřním schodištěm, uslyšíte jej tikat. Sochy Kostlivce, Turka nebo Lakomce jsou prý od originálu téměř k nerozeznání. Samozřejmostí je i kalendářové kolo s kopiemi maleb Josefa Mánesa. Uvnitř budovy naleznete stěny plné obrazů a fotografií, na kterých jsou zachyceny například Židovský hřbitov, Pražský hrad, ale třeba i chrám sv. Barbory v Kutné Hoře. Nechybí ani životopisy a fotografie nejznámějších českých umělců nebo Seifertovy básně. Boční stěny domu jsou zdobeny renesančními malbami.

Kopie má i křídlo, které bylo v Praze za války vybombardováno, a do budovy se vstupuje nikoliv z levé strany jako v Praze, ale zprava. Podnikatele zbudování repliky pražské historické památky, která byla vystavěna v poměru 1:2 a je tedy o polovinu menší, vyšlo na deset milionů dolarů.

Foto: Jirka Matoušek from Brussels via https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orloj_Korea.jpg

Replika Staroměstské radnice v Soulu

Pražská „S“ a vepřové koleno

V každém patře se nachází jedna specializovaná restaurace, jedna je zaměřena na mezinárodní kuchyni, další je pizzerie, v jiném patře naleznete cukrárnu či vinárnu a ve sklepení se nachází „pravá“ česká restaurace. V roce 2013 v budově sídlilo také České informační centrum, kde zájemci o dovolenou v Česku dostali potřebné informace nebo se zde lidé mohli seznámit s českou kulturou a navštívit některou z pořádaných výstav. Vystavovalo se tam například souborné dílo Jana Saudka. Centrum Korejce seznamovalo také s českou literaturou nebo promítalo české filmy.

Nejvíce ale návštěvníky láká česká restaurace. Ta je od ostatních okamžitě rozpoznatelná. Zdi tam zdobí dvě pražská „S“, tedy trofeje fotbalové Sparty a Slávie. V jejich sousedství pak naleznete erby pražských měst, loutky a staré reklamní plakáty. Na jednom z nich stojí nápis „Kdo má křídla, nepotřebuje nohy“ a vzdává hold českými slepicím. V nabídce jsou půllitry s českým pivem. To se sice vyrábí v Koreji, ale podle tradičních českých receptur a ve spolupráci s českými minipivovary a z českého sladu. Všechny druhy se prý podobají plzeňskému pivu. Prague Castle se stal mimochodem již třetí jihokorejskou restaurací, kde se čepuje právě pivo připravené podle českých receptur. Pokud si přejete skutečně pravé české pivo, je to také možné, ale dostanete jej v lahvi. K pivu si prý lidé v restauraci nedávají utopence ani jinou typickou pochutinu, ale překvapivě popcorn. Jídla sice připravují korejští kuchaři, ale nikomu to nevadí. Na talíř vám naservírují typickou českou gastronomii v podobě vepřového kolene, guláše v chlebu nebo třeba moravského vrabce. K tomu všemu ale dostanete typické korejské přílohy jako je například zkvašené zelí kimči.

Pokud někdy zavítáte do Soulu, nezapomeňte se na toto zvláštní místo podívat a zjistit, jestli se tam budete cítit jako doma. I v daleké východní Asii můžete mít Prahu jako na dlani.

Použité zdroje:

https://www.businessinfo.cz/clanky/jihokorejci-do-ceska-cestuji-stale-casteji/

https://radiozurnal.rozhlas.cz/za-prazskym-orlojem-do-korejskeho-soulu-7187198

https://www.earch.cz/revue/clanek/otevreni-ceskeho-centra-v-jihokorejskem-soulu

https://ko.wikipedia.org/wiki/%ED%94%84%EB%9D%BC%ED%95%98%EC%9D%98_%EC%97%B0%EC%9D%B8

https://www.milujuprahu.cz/uprostred-soulu-stoji-staromestska-radnice-kvuli-dvema-milencum/

https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-prazsky-orloj-v-koreji-je-verna-a-funkcni-kopie-kterou-musi-kvuli-hluku-vypinat-73473

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz