Hlavní obsah
Aktuální dění

Monoskop Jaromíra Soukupa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Televize Barrandov v noci z pátku na sobotu nevysílala.

Článek

Kanály Televize Barrandov v noci z pátku na sobotu zhasly. Na obrazovce se objevil monoskop, který byl neklamným znamením, že finanční problémy televize, se kterými se dlouhodobě potýká, jsou propastné a nedaří se je úspěšně řešit.

Nový společník

Důvodem vypnutí televize, která v sobotu dopoledne svůj provoz obnovila, bylo odstřižení firmy od elektrického proudu dodavatelem. Nyní sice opět funguje, ale jen díky záložním zdrojům. Jak dlouho ještě bude televize, jejíž sledovanost se loni dostala na necelá tři procenta, fungovat, není jasné. Do firmy Empresa Média provozující mimo jiné tři kanály Televize Barrandov loni vstoupil nový partner, kterým je brněnský podnikatel Jan Čermák. Ten investuje do firem, které jsou v problémech, staví je na nohy a následně je se ziskem prodává. Zřejmě i díky jeho aktivitě využívá společnost nově vzniklého institutu individuálního moratoria. To bylo firmě povoleno shodou okolností teprve v pondělí 15. ledna 2024 a chrání jí před věřiteli, čímž ji de facto umožňuje fungovat. Mezi společnosti, kterým Soukupova firma dlouhodobě dluží patří banky ČSOB a UniCredit, ale také České Radiokomunikace. Čermák usiluje o to, aby televize prošla významnými programovými změnami a následně ji chce prodat. Zájemců o ni má prý dost.

Low-cost vysílání

Firma Jaromíra Soukupa aktuálně dluží stamiliony korun, a to přesto, že tvorba, kterou televize nabízela, je převážně nízkonákladová. To se týká všech tří kanálů, které televize nabízí. Hlavní část vysílacího času zabírají reprízy. Postupně vymizely všechny akviziční seriály a filmy a vymizely i soutěže a pořady natáčené spolu s českými celebritami. Týden Jaromíra Soukupa, Instinkty Jaromíra Soukupa, Jaromír Soukup LIVE, Reakce Jaromíra Soukupa, Vaření se Soukupem či Kvíz Jaromíra Soukupa - to jsou jen některé názvy pořadů, které se na obrazovce dlouhodobě objevují. Člověk bez moderátorských zkušeností, sebereflexe a zřejmě i bez zpětné vazby, kterou by mu měli poskytnout dramaturgové či editoři. Náhled zkušených profesionálů ale možná chybí i ochota takové lidi zaplatit. Jak nedávno uvedl portál LUPA.cz, klíčové profese jako jsou kameramani či střihači tam mzdu dostávají se zpožděním nebo vůbec. Není jasné, zda mezi ně patří i zmíněné pozice editorů či dramaturgů a zda takové lidi Soukup v dostatečném počtu vůbec zaměstnává, nebo její považuje za zbytné.

Oběť, nebo narcistická touha?

Příběh Televize Barrandov, který zjevně ještě nekončí, můžeme interpretovat dvěma způsoby. V prvním případě jako nezdolnou snahu mediálního podnikatele vzkřísit podnikatelský projekt, na který vsadil a obětovat mu téměř vše, včetně svého volného času, pověsti či důstojnosti. V druhém případě pak jde o příběh narcistické touhy po pozornosti a uznání. Ať tak či onak, v obou případech šlo o cestu, která vedla ke krachu a průšvihu obrovských rozměrů.

Jak se Soukup na obrazovce své televize projevoval? Kromě toho, že se s ním diváci setkávají v mnoha nesourodých moderátorských rolích, byli i svědky mnoha nepochopitelných přemetů. Třeba když před prezidentskou volbou v roce 2018 v předvolebních debatách výrazně nadržoval Miloši Zemanovi, za což byl popotahován radou pro rozhlasové a televizní vysílání, nebo dával významný prostor Tomiu Okamurovi ve svých pořadech. „Jeho vztahy se Zemanem a Okamurou, to byl podle mě jen čistě ekonomický kalkul. Míra si to prostě vyhodnotil tak, že když se mu podaří oslovit tu část společnosti, kterou Zeman reprezentuje, může mu to přinést větší sledovanost televize a více peněz z reklamy,“ řekl k tomu před časem John Bok, který se Soukupem před mnoha lety spolupracoval, pro Seznam Zprávy. Otočka, ke které došlo po roztržce se zmíněnými politiky a zejména se Zemanem, byla nečekaná. Ze Soukupa se rázem stal obdivovatel Václava Havla a dle četnosti návštěv v jeho studiu se zdá, že nejlépe si rozumí s velkým kritikem někdejšího prezidenta i extremistů Miroslavem Kalouskem.

Hlavní hvězda Televize Barrandov se tak sama představila jako člověk bez soudnosti, sebereflexe a bez jakéhokoliv názorového ukotvení. Není divu, že Soukupa zřejmě berou vážně jen necelá tři procenta diváků (pokud i oni televizi nesledují spíše z recese). Zda se jejich oblíbená televize s pomocí odborníka na zkrachovalé projekty ještě „sebere“, nebo bude „Monoskop Jaromíra Soukupa“ posledním pořadem, který mohli na těchto kanálech shlédnout, zůstává ve hvězdách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz