Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nanebevstoupení Jiřího Ovčáčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jiří Ovčáček po deseti letech odchází z funkce prezidentova mluvčího. Vůči svým „pravdoláskařským“ nástupcům vystupuje až překvapivě smířlivě.

Článek

Více než devět let byl prezidentovým mluvčím. A byl v této pozici nepřehlédnutelný. Už za měsíc se Jiří Ovčáček se svou rolí bude muset rozloučit. Dospěl v závěru své činnosti k sebereflexi nebo hraje další „hry“, při kterých se náramně baví?

Proslul mírou arogance a urputnosti, se kterou dokázal kroky Hradu a svého šéfa hájit. Neváhal útočit na politiky, kteří stáli v opozici proti Miloši Zemanovi. Proslulý byl v tomto směru především jeho twitterový účet. Když necelé tři roky od jeho nástupu do funkce prezidentova mluvčího udělaly Lidové noviny analýzu jím publikovaných tweetů, ukázalo se, že urážlivý je každý pátý. Konkrétně z 2606 tweetů, bylo 473 „kontroverzních.“ Jejich obsah se často zaměřoval proti tzv. pražské kavárně, „pravdoláskařům“, ČSSD a v roce 2016 také proti ministru kultury Danielu Hermanovi. Právě tehdy se totiž vedl nechvalně proslulý spor o vyznamenání jeho strýce Jiřího Bradyho.

Z uveřejněných tweetů často nebylo zřejmé, zda vyjadřují názor „mluvčího Prezidenta České republiky“ nebo soukromé osoby jménem Jiří Ovčáček. Fakt, že osoba, která zastává takto významnou funkci, nerozeznává tyto dvě roviny komunikace by všude jinde vedl k okamžitému „vyhazovu.“ Nikoliv však v Kanceláři Prezidenta republiky.

Míru bizarnosti pak Ovčáček završil zveřejňováním starozákonních žalmů. K těm má jako konvertující katolík jistě blízko, když je ale postuje na svém pracovním twitterovém účtu, je to poněkud překvapivé. „Hlasitě jsem volal k Hospodinu, a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují,“ napsal například v září 2021 jen krátce poté, kdy byl hospitalizován Miloš Zeman a veřejnost i novináře zajímalo, jaký je jeho zdravotní stav. To se ovšem veřejnost nedověděla.

Nyní se se svou rolí loučí a účet se 100 tisíci sledujících @PREZIDENTmluvčí nabídl Markétě Řehákové, která bude v této roli působit u budoucího prezidenta Petra Pavla. Ta se svěřila, že přesně o tom se svými bývalými kolegy novináři žertovala. S tím, že by se tato humorná fantazie mohla stát skutečností, nepočítala. „Jiří Ovčáček byl slušný a profesionální. Řekl mi, že by mu nevadilo, kdybych se na jeho účtu omluvila za všechno, co kdy napsal,“ řekla dokonce v rozhovoru pro DVTV krátce poté, kdy se se svým předchůdcem ve čtvrtek večer sešla.

Markéta Řeháková Ovčáčkův účet na sociálních sítích zřejmě nevyužije. Množství bizarností, kterých se Jiří Ovčáček dopustil, bylo příliš vysoké. A toto by byla jen dalších z nich ať už je jeho motivace k tomuto pozoruhodnému činu jakákoliv.

Možná, že Jiří Ovčáček skutečně prochází duchovní transformací své osobnosti. Nelze mu to po temné dekádě na Hradě nepřát. Bude ale lépe, když jeho cestu k osvícení budeme moci sledovat jen zpovzdálí. Pokud v budoucnu dojde k Ovčáčkovu „nanebevstoupení“, postačí, když se o tom zájemcům svěří jako soukromá osoba.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz