Hlavní obsah
Zdraví

Očkujte se proti covidu-19, radí ministr. U nás to nejde, tvrdí praktici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Počet nemocných covidem-19 přibývá, ale očkovací místa spíše ubývají.

Článek

Onemocnění covid-19 je opět na vzestupu. Aktuálně je s ním hospitalizováno 208 lidí na standardních odděleních a 22 lidí leží na JIP. Podle odhadů by ale do koncem ledna mohly být v nemocnicích až čtyři tisíce lidí. To je poměrně pádný důvod k tomu, aby ministr zdravotnictví vyzval obyvatelstvo k očkování. Vědět bychom to tedy po letech v těsném spolubytí s touto nemocí mohli i sami, nicméně pokud nám to nějaká autorita razantně nepřipomene, nejspíše to neuděláme. Taková už je z různých důvodů naše povaha.

Prostě neočkujeme

A ministr zdravotnictví to skutečně dělá. Vyzývá k očkování, a to zejména tu nejohroženější část populace. Jenže ono se to míjí účinkem a důvodem tentokrát není jen nedůvěra cílové skupiny v tvrzení lékařských autorit. Skutečnou příčinou tohoto stavu je fakt, že ti nejzranitelnější mnohdy nemají možnost někam si pro vakcínu zajít. Vycházím ze zkušeností, o kterých jsem opakovaně slyšela ve svém širokém okolí. Jednu z nich udělala žena v seniorním věku, která žije na severu Čech a trpí kardiovaskulárním onemocněním, cukrovkou a navíc má obezitu. O očkování proto na podzim jednoznačně stála. Chtěla to „sfouknout“ při jednom spolu s vakcínou proti chřipce, nicméně pochodila jen částečně. Zatímco očkovací látku proti chřipce jí u praktika bez problémů aplikovali, tu proti covidu-19 nedostala. „Neočkujeme a objednávat vakcínu ani nebudeme,“ sdělila jí stroze zdravotní sestra. Proč, to se nedozvěděla. Zkoušela se tedy poptat u jiných praktiků a také v nemocnici, která se nachází v třicetitisícovém okresním městě, kam by bez problémů stihla dojet autobusem. Tam však tentokrát očkování vůbec neprobíhalo. Nejbližším místem, kde by jí vakcínu podali, byla nemocnice v krajském městě, kam to má přesně 60 kilometrů. Podzimní očkování nestihla a nakonec skončila v nemocnici s komplikacemi, které jí způsobila právě infekce covidem-19. Nutno dodat, že situace se od té doby o něco zlepšila, protože očkovací centrum následně otevřeli ve 20 kilometrů vzdáleném městě. Pro seniory, kteří žijí sami a nejsou dostatečně pohybliví a patří právě mezi nejohroženější skupinu, to ale valná pomoc není.

Sama žiji ve Středočeském kraji, kde je situace o něco lepší. Abyste se ale k vakcíně dostali, musíte ale určité úsilí vyvinout i zde. Žádný z pěti praktiků, kteří ordinují v našem městě, totiž očkování proti covidu-19 nenabízí. Nakonec jsem si vakcínu nechala podat u své bývalé praktičky ve městě, které leží 20 kilometrů od mého současného bydliště. Lékařka ji ale získala až v listopadu a já jsem se mezitím nakazila covidem-19, proto už mi očkovací látka nedokázala poskytnout potřebnou ochranu. Je ale faktem, že jsem se mohla nechat očkovat v nedaleké Praze, kde je očkovacích míst více. Pro hůře pohyblivého seniora to ale řešení není.

Chyby z minulosti

Situace je paradoxně taková, že k vakcíně se nejsnadněji dostanou mladší, zdraví a dobře pohybliví lidé z velkých měst. Pokud jejich praktik odmítá očkovat, dopraví se do většího očkovacího centra snadno i s pomocí hromadné dopravy. Senioři z venkova mají smůlu. Proč to tak je? Samozřejmě hraje roli horší dostupnost zdravotní péče na venkově, což souvisí s nízkou atraktivitou takových míst pro lékaře. Roli tady ale zřejmě hraje i nižší zdravotní gramotnost a neutuchající síla dezinformací, které v celém Česku v souvislosti s tímto onemocněním silně zakořenily. Svědčí o tom i čísla. Od začátku ledna v Česku s onemocnění covid-19 zemřelo zhruba 70 lidí. A očkování? Třetí posilující dávku má jen 241 tisíc lidí a čtvrtou dokonce jen pouhých sedmnáct tisíc lidí.

Sklízíme tak nyní plody toho, že minulá vláda nedokázala situaci lépe vysvětlovat, často jednaly chaoticky a svůj podíl mají na dnešním tristním stavu mají i „lékařské celebrity“, které se k tématu vyjadřovaly, byť se s ním mnohdy míjely nejen svou odborností, ale i schopností čerpat informace z nově publikovaných zdrojů. Disponovaly naopak potřebou ohřát se chvíli na výsluní pozornosti, které jim média ve své naivitě a touze po větší dynamice debat dopřávala. Výsledek? Praktici si dnes očkovací látku neobjednají z jediného důvodu - nedají ve své spádové oblasti dohromady ani šest pacientů, kteří by se v jednom dni nechali očkovat. V jednom balení očkovací látky se totiž skrývá šest dávek, které je třeba spotřebovat v jediný den.

Ve chvíli, kdy je velké množství lidí znovu ohroženo na zdraví i životě, by měla vláda přestat schovávat hlavu do písku. Jakkoliv je toto téma nevděčné a politické body nikomu jistě nepřidá, je třeba jednat zodpovědně. Vláda by tak měla převzít zodpovědnost za to, že ti nejpotřebnější budou mít šanci dostat včas vakcínu, která jim může zachránit život. Protože tak vypadá zodpovědná politika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz