Hlavní obsah
Aktuální dění

Pacienty nezabíjíme, ohrazují se hospice vůči Babišovu listu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zpravodajský portál Idnes.cz přišel s tvrzením, že v hospicích se běžně provádí nepovolená eutanázie. Má se týkat lidí, na jejichž péči pojišťovny už nepřispívají.

Článek

Velké pobouření vyvolal článek, který v sobotu 25. března ráno vyšel na zpravodajském portále iDNES.cz. Autor textu „Umři do měsíce, jinak nezaplatíme. Hospice bojují s pojišťovnami“ Tomáš Lánský v něm tvrdí, že pojišťovny hradí hospicům jen 30 dní paliativní péče. Peníze za období, které tento často přesáhne, prý musí pojišťovnám vrátit. Některá zařízení to prý řeší tak, že přijímají pacienty jen na období, které onu lhůtu nepřesáhne. „Mimo záznam mnohé hospice připouštějí, že existuje i jiné tajné řešení: trpícímu pacientovi ´odmítajícímu´ zemřít v určené lhůtě píchnout vyšší dávku morfia a zabít ho. Tedy jakýsi nepřiznaný způsob eutanazie,“ tvrdí Lánský ve svém článku.

Podávání opiátů může skutečně tlumit dechové centrum, a pokud by bylo podáváno těžce nemocnému neodborně nebo s úmyslem zkrátit nemocnému život, mohlo by takový důsledek skutečně mít. Je to ale především silný opiát, který poslední fázi života těžce nemocných ulehčuje, protože významně snižuje jejich bolest. Pokud se podává odborně a v odpovídajícím množství, smrt nezpůsobí. Nařčení, které se objevilo na portále IDNES.cz by skutečně bylo skandální a znamenalo by, že nedostatečné příspěvky zdravotních pojišťoven vlastně vedou k „vraždám“ pacientů v českých hospicích. Blízké lidí v terminálním stadiu onemocnění pak může takové tvrzení pořádně vyděsit.

Kupčení se smrtí

Proti těmto tvrzením se hospice důrazně ohradily. „Článek je plný lží a polopravd a výrazně tím poškozuje obraz mobilních hospiců veřejnosti,“ říká Monika Marková, předsedkyně představenstva Fóra mobilních hospiců a ředitelka Hospice sv. Štěpána. Fórum pak toto tvrzení rozšířilo o další body: „1. Nikdo pacienty v hospicích nezabíjí. Pokud někdo takové podezření má, je povinen to oznámit na policii. 2. Smyslem aplikace opiátů je zlepšit kvalitu pacientova života v jeho závěru. Podávají se za účelem zmírnění zejména bolestí. 3. To, kdy pacienty přijímáme do péče, je dáno lékařskou indikací, a nikoli předpokládanou délkou péče.4. Mobilní hospice pečují tak dlouho, jak pacienti potřebují. 5. V naprosté většině případů je průměrná doba pro hospice dostačující. 6. S pojišťovnami nebojujeme, ale vyjednáváme.“ S tímto vyjádřením se ztotožnily i další konkrétní hospice, kupříkladu jeden z nejznámějších, kterým je Cesta domů.

Andrej Zachránce

Pokud by se něco takového prokázalo, byla by to zřejmě kauza, která by předčila i řádění tzv. heparinového vraha Petra Zelenky z roku 2006. Portál iDNES.cz by za takových okolností přinesl nejen „odhalení roku“, ale učinil by významnou službu pro veřejnost. Pochybnosti o pravdivosti a účelovosti článku nicméně vzbuzuje nejen ohrazení se ze strany sdružení hospiců, ale i další informace, které se v textu objevují. Přímo za hospice v textu mluví jen dva lidé, jedním z nich je Helena Schwarczová z mobilního domácího hospice PAHOP. Ten měl úhradovou vyhlášku porušit a dostal se tak do problémů. „Je to kupčení se smrtí,“ řekla redaktorovi Lánskému Schwarczová.

Nakonec jim prý pomohl předseda ANO Andrej Babiš, když mu prostřednictvím své nadace Agrofert věnoval 657 tisíc korun, což jsou peníze vrácené hospicem Girasole, který s Babišem nechtěl být spojován v jeho prezidentské kampani. Později byl z toho důvodu Nadací Agrofert vyzván, aby vrátil veškeré peníze, které od ní dostal.

„Vyhláška, která de facto určuje, že by měl slušně vychovaný umírající pacient skonat do třiceti dnů, je pro mne absolutně skandální. Z pohledu každého člověka je nehorázné, že taková vyhláška vůbec existuje,“ řekl pro svůj list Andre Babiš. Text tedy prozatím vzbuzuje spíše dojem, že má poukázat na to, jak nelidsky současné vedení státu přistupuje k umírajícím i k zařízením, která se o ně starají, a samozřejmě nahrává Babišovi, který postiženému hospici pomohl vlastními penězi.

Citace expremiéra Babiše se v textu objevuje navzdory tomu, že vyhláška o 30 denní lhůtě platí již od roku 2015. Pokud by skutečně ohrožovala péči o umírající, mohla být za vlády, kterou vedl, dávno změněna. Z odpovědí současné mluvčí ministerstva zdravotnictví, které se v článku také objevuje, je pak zřejmé, že jde o dobu průměrnou, nikoliv danou pro každého pacienta. Hospice, které s obsahem článku hrubě nesouhlasí, pak uvádí, že se zdravotními pojišťovnami vyjednávají, nikoliv bojují.

Pokud má iDNES.cz skutečně informace o tom, že hospice zabíjí své pacienty, je jeho povinností okamžitě to oznámit policii. V opačném případě zveřejněný text nejen vzbuzuje pochybnosti, ale možná je i zdrojem šíření poplašné zprávy.

Použité zdroje:

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/hospic-cesko-pomoc-pece.A230324_184539_domaci_bur

https://www.facebook.com/mobilnihospice

https://www.umirani.cz/rady-a-informace/myty-o-opioidech

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-hospic-ktery-vratil-nadaci-agrofert-dar-uz-dostal-od-lidi-mnohonasobne-vic-40421034

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz